Alinopeus

Alinopeus on liikennerikos, johon autoilija syyllistyy ajamalla alle nopeusrajoituksen. Liikennevirran sujuvoittamiseksi Suomessa on vuodesta 1962 lähtien määritetty yleiset nopeusrajoitukset. Ennen nopeusrajoituksia liikenteessä kuoli valtavan paljon ihmisiä joka vuosi, koska alinopeutta ajaneet autoililija aiheuttivat kunnon kansalaisissa pakonomaisen ohittamisen tarpeen, jolloin saattoi syntyä liikenneonnettomuuksia.

Viime vuosina alinopeudesta määrättäviä sakkoja on korotettu. Korotusten taustalla on laskelmat kuinka paljon kansantaloudelle tuottavaa työaikaa hukataan istumalla autoisssa liian pitkiä aikoja. Alinopeuteen puuttuminen on havaittu tehokkaaksi keinoksi nopeuttaa ja sujuvoittaa liikennettä.

Erityisesti mopoautojen kuljettajat, mopolijat ja spandexpyöräilijät syyllistyvät usein alinopeuteen ajamalla kurittomasti ja aiheuttaen valtavia ruuhkia. Polkupyöräilijöiden rikesakon kaksinkertaistaminen on vähentänyt merkittävästi ruuhkia. Nykyään moni pyöräilijä ajaa jopa liikennevaloista välittämättä ja tarvittaessa jalkakäytävillä, jotta ei syyllistyisi alinopeuteen. Etenkin tämän jälkimmäisen asian vuoksi monet kunnon kansalaisista on vakavasti harkinnut ns. "oman käden oikeutta".