Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Osa artikkelisarjasta
Armeija

Käsitteitä

Asevelvollisuus
Aselaji

Puolustusvoimat
Sota
Sotilaspoliisi
Syväjohtaminen
Tykkimies

Henkilöstöä
Alokas
Jääkäri
Panssarijääkäri
Aliupseerioppilas
Korpraali
Alikersantti
Tinasotilas
Kapiainen
Puolustusvoimien ylipäällikkö

Kalustoa
F/A-18 Hornet
Helikopteri
Ohjus
23 Itk 61 "Sergei"
Rynnäkkökivääri
Tankki
Ohjusvene Hamina
Miinalaiva Pohjanmaa

Vaihtoehtoja
Siviilipalvelus
Vankila

Alokkaat ahkeroimassa tupasiivouksen parissa.

Alokas on sotilashierarkian alin, armeijaan juuri liittynyt jäsen. Hän ei pääse minkäänlaisiin tehtäviin ennen kuin hänestä koulitaan koulutushaarasta riippuen maavoimien sotamies, merivoimien matruusi tai ilmavoimien siipienkiillottaja. Huonosti toimiva alokas saatetaan alentaa väliaikaisesti alokastakin alemmalle tasolle. Ainoa tässä saavutuksessa tähän mennessä onnistunut henkilö on Matti Nykänen, joka aliupseerikoulutuksen suoritettuaan ansaitsikin hämmästyttävän tittelin: "reservin alokas". Alokkaiksi hyväksytään nykyään kaiken maailman pellet ja klovnit (tämän artikkelin alun perin rustannut lökäpöksy mukaanlukien), joten alokkaiden keskimääräinen kunto on mitä on näennäisistä kutsuntatarkastuksistakin huolimatta. Onneksi jo alun rankka sotilaselämä (täytyy kyetä juoksemaan, kävelemään puoli kilometriä yhteen menoon sekä pitämään turpansa kiinni kun muut puhuvat) karsii kaikkein toivottomimmat tapaukset pois. Tämän tilastollisen karsinnan takai alokkaat näyttävät "kehittyneen" heidän alokasaikansa kulkiessa kohti loppuaan.

Alokaskauden päätyminenMuokkaa

Hikoiltuaan tarpeeksi monta päivää edellisen saapumiserän pilkan kohteena, alokkailla on mahdollisuus nousta nimeltään edelleen koulutushaarasta riippuvaan sotamiehen arvoon. Tämä vaatii sotilasvalan antamisen, jossa taas mainitaan iso J, mikä tietenkin tuottaa hirvittäviä ongelmia vakaumuksellisille ateistihörhöille, kunnollisille muslimeille sekä muille pikkuseikkoihin tarttuville "Ei sä"-dilleille. Näiden henkilöiden kohdalla ainoa vaihtoehto on koko palveluksen kestävä alokkuus, joka päättyy vasta heidän palveluksensa lopussa tapahtuvalla pakkokorotuksella, jotta tilastot eivät näyttäisi niin surullisislta.

Alokkaan käyttöopas alijohtajilleMuokkaa

Aloita työhön kouluttaminen rauhallisesti. Alokkaissa on eroja. Alokkaat pyytävät itsestään usein yli 100 euroa, mutta koska eivät ole koskaan nähneet rahaa he huolivat kaiken näkemänsä. Pese alokas ennen käyttöä, likainen alokas aiheuttaa kutinaa ja syöpää. Muista suojata työväline hyvällä muovipeitteellä ennen työn alkamista. Lämmitä alokkaan reunoja kuumailmapuhaltimella kunnes alokkaan reunat hohkavat punaisina. Aloita työstäminen rauhallisesti ja nosta kierroksia maltillisesti. Kun alokas on valmis ruiskuta lämmintä nestettä alokkaan päälle ja odota kuivumista.