Arto Paasilinna

Rattijuoppo leima.png

Mikäli et tiedä miltä Arto Paasilinna näyttää, tässä on hänen kuvansa.

Arto Paasilinna (s. Kittilässä 1942) on suomalainen draamakirjailija, joka otti tuntumaa inhorealismiin toimimalla Apu-lehden reportterina ennen varsinaista kirjailijanuraansa. Arto Paasilinnan kirjoitukset ovat syväluotaavia ja sameita. Hänen teostensa sivuilta voi tarkkavainuinen lukija erottaa tupakan- ja viskinhajua, jota on runsain määrin syntynyt tekstiä luotaessa. Sikäli mikäli jotakuta kiinnostaa, niin kerrottakoon että Arto Paasilinna on huomattavasti humoristisempana tunnetun Erno Paasilinnan veli.

Veljesten siivelläMuokkaa

Arto Paasilinnan menestyneempi veli Erno Paasilinna oli eläessään Suomen myydyimpiä kirjailijoita. Erityisesti hänet myytiin tavantakaisesti Lappiin ja Peräpohjolan loppumattomille soille. Hyvä ettei suorastaan poljettu sinne. Arto seurasi sanatarkasti veljensä kynänjälkiä ja laati jo vuonna 1964 22-vuotiaana ensimmäisen kokoillan kirjansa Karhunkaataja Kemistilä puiston illassa. Kirja ei ollut erityinen myyntimenestys, mutta se turvasi nuorelle Arto Paasilinnalle suojatyöpaikan Apu-lehdessä, joka nimenomaisesti oli perustettu Arto Paasilinnan kaltaisia tyyppejä silmällä pitäen. Toinen apu seurasi europarlamentaarikko Reino Paasilinnalta, joka Yleisradion palveluksessa järjesti Artolle jutunjuurta kirjoitettavaksi ja julkaistavaksi lehdessä. Erno Paasilinnan jymymenestys 1970-luvulla siivitti Arton suorastaan huimaan liitoon, ja vuodesta 1976 aina näihin päiviin saakka Arto Paasilinna on laatinut jokaiselle isänpäivälle uuden teoksen.

Paasilinnan kirjojen edut Kalle Päätalon tuotantoon nähdenMuokkaa

Arto Paasilinnan merkittävin kilpakumppani oli Kalle Päätalo vuosina 1919-2000. Päätalo hyökkäsi valtaisilla sivumäärillä, kun taas Paasilinna kirjoitti huomattavasti tiiviimmin. Jako kahteen tapahtui siten, että kiireiset ja menestyvät isät lukivat Paasilinnan kirjoja ja eläkeläiset puolestaan kahlasivat Päätalon miljoonaa sivua. Siinä missä Päätalo pysäytti tarinan paikoilleen, Paasilinna joudutti tarinaa merkittävästi vieden sen nopeaan loppuun saakka. Paasilinnan huumorista voidaan olla montaa mieltä, mutta hänen nopeuttaan kirjoittajana ei voi väheksyä. Arto Paasilinna on pelastanut suomalaisen isänpäivän lahjavalikoiman runsauden tarjoten pysyvän vaihtoehdon partavesille ja deodoranteille.

Paasilinnan teematMuokkaa

Paasilinnan teoksissa eittämättä suurin sankari on suomenhevonen. Ihmiset ovat enemmän tai vähemmän kovaonnisia räpeltäjiä, joiden elämä on kuin jäätyneillä suksilla hiihtäisi. Nekin, jotka onnistuvat keinottelemaan itsensä tilapäisiksi menestyjiksi, ovat päässeet asemaansa pikemminkin sattuman kaupalla kuin kovalla työllä. Mieliaiheita Paasilinnalle ovat masennus, itsemurhat, sotaveteraanit ja laivanvarustajat. Kaikki tapahtumat kirjoissa esitetään kuitenkin täysin absurdisti ja mielipuolisesti. Paasilinnan mielestä on hauskaa, jos Lapin erämaissa moottorikelkalla vedetään joululahjoja täynnä olevaa kylpyammetta. Pilkka osuu seuraavaksi tilanteen näkevään poropoliisiin, joka oitis ryhtyy miettimään onko sellainen mahdollisesti lainvastaista. Pohdiskelu purkautuu henkilökohtaiseen katkeruuteen:

”Pitävät perkeleet poliisia pilkkanaan. Ammetta ajeluttavat.”

~Poropoliisi Hurskainen teoksessa Hirtettyjen Kettujen Metsä, WSOY 1982)

Vuoden kuluttua Paasilinna kuvaa Rami-nimisen henkilön pyrkimyksiä kusta helsinkiläisen lähiöasunnon jääkaappiin siinä kuitenkaan onnistumatta. Paikalle saapuvat poliisit ja Rami-niminen henkilö pidätetään: syynä yritys kusta helsinkiläisen lähiöasunnon jääkaappiin.

Paasilinnan katsannossa luontevaa on, että sotaveteraani viettää yönsä Parolan Panssarimuseossa panssarivaunussa nukkuen ja sipuleita syöden. Yhtä tavallista on, että samainen sotaveteraani viedään sairaalansängyssä puuttomalle suolle lepäämään, koska tämä viihtyy siellä hyvin. Paasilinnan pilkan voidaan katsoa kohdistuvan lukijaan ja lukijasta heijastuksena takaisin Paasilinnaan itsensä.

Arto Paasilinnan toimenkuva nykyisinMuokkaa

Lokakuussa 2008 Arto Paasilinna pääsi iltapäivälehtien ja mm. Seiskan kanteen merkittävällä anteliaisuudellaan. Rikkaana miehenä kirjailija Paasilinna oli mennyt lahjoittamaan eräälle suomalaiselle, viattomalle siviilille, 2000 euroa. Inflaatiosta huolimatta kyseessä on edelleen merkittävä summa rahaa tavalliselle tallaajalle.

Seiska väitti, että kirjailija Paasilinna olisi muka pahoinpidellyt kyseistä henkilöä aikaisemmin ja sopinut asian rahalla. Kirjailija Arto Paasilinna on näet elämänsä tässä vaiheessa tullut syvästi tietoiseksi paitsi taloudellisesta menestymisestään kirjailijana, myöskin siitä ettei hänen tarvitse enää nimenomaiseen syyhyn vedoten välittää käytöstavoista ja lain kunnioituksesta vähääkään. Arto Paasilinna soveltuu täten erinomaisesti esimerkiksi henkilöstä, jonka luonne ja persoona ovat menestyksen myötä muuttuneet melkoisesti.

SitaatitMuokkaa

-Minun kirjojani on käännetty 40 kielelle, mutta sinä et ole saanut elämässäsi mitään aikaiseksi. Tiistaina 30.9.2008 kello 18.30, Paasilinna häntä auttaneelle miehelle, kun kirjailija oli juopumustilan takia istumassa kadulla.[1]

- Minä olen kirjailija Arto Paasilinna! Minusta on erittäin loukkaavaa ja törkeää, että ette suostu laulamaan. sekä Syökää nyt viimeinen aterianne, sen jälkeen alkaa tappaminen! 11.10.2004 Lappeenranta, Nitetrain, Mokoma-yhtyeelle joka ei suostunut viihdyttämään herra Paasilinnaa.[2]

- Hei kuule, mä oon nyt tarpeeks kauan kuunnellu tota huutamista. Kampin keskuksen kahvilan työntekijä Paasilinnalle, tämän (siis Paasilinnan eikä kahvilatyöntekijän) uhkailtua kännissä 17-vuotiasta nuorukaista. [3]