Asevelvollisuus

Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Osa artikkelisarjasta
Armeija

Käsitteitä

Asevelvollisuus
Aselaji

Puolustusvoimat
Sota
Sotilaspoliisi
Syväjohtaminen
Tykkimies

Henkilöstöä
Alokas
Jääkäri
Panssarijääkäri
Aliupseerioppilas
Korpraali
Alikersantti
Tinasotilas
Kapiainen
Puolustusvoimien ylipäällikkö

Kalustoa
F/A-18 Hornet
Helikopteri
Ohjus
23 Itk 61 "Sergei"
Rynnäkkökivääri
Tankki
Ohjusvene Hamina
Miinalaiva Pohjanmaa

Vaihtoehtoja
Siviilipalvelus
Vankila

”Ne jotka väittävät, että asevelvollisuus keksittiin 1800-luvulla, eivät ole lukeneet hieroglyfejään kunnolla. Meillä sitä tosin kutsuttiin pyhäksi asevelvollisuudeksi.”

~Faarao Hapsetsut

”Armeijaa ei voida rakentaa ilman rangaistuksia. Ihmismassoja ei voida johtaa kuolemaan ilman että armeijan johdolla on käytössään kuolemanrangaistus. Niin kauan kuin nämä pahantahtoiset hännättömät apinat, jotka ovat niin ylpeitä teknologisista saavutuksistaan - apinat, joita kutsumme ihmisiksi - rakentavat armeijoita ja sotivat sotia, armeijan johdon tulee asettaa asevelvolliset edestäpäin tulevan todennäköisen ja takaa tulevan varman kuoleman väliin.”

~Lev Trotski

Asevelvollisuus, myös tunnettu nimellä miesten koulu, on eufemismi orjuudelle. Se merkitsee sitä, että valtio pakottaa kaikki fyysisesti tervekuntoiset miespuoliset kansalaisensa palvelemaan väkisin armeijassa ilman palkkaa ja riskeeraamaan henkensä tai/ja terveytensä rangaistuksen uhalla. Yleensä tämä rangaistus on joko vankila tai teloitus. Asevelvollisuus toimii myös elämäverona: asevelvolliset maksavat veroa valtiolle olemassaolostaan tekemällä valtiolle ilmaista työtä.

Asevelvollisen itsensä kannalta on kuitenkin kohtuullisen huolestuttavaa, että henkilöt, jotka kriisitilanteessa päättävät asevelvollisuuteen liittyvistä asioista, istuvat joko kahdensadan kilometrin päässä eturintamasta sumpilla piirtämässä kartalle[1] tai vaihtoehtoisesti ovat vapautettuja kokonaan.

SuomessaMuokkaa

 
"Simputus? Upseeriaseman väärinkäyttö? Anteeksi, kuinka? En keskittynyt kysymykseeni, kun muistutin alokas Virtasta siitä, kuinka upseerikerhon sauna kuurataan oikeaoppisesti..." -Ylikersantti Taisto Makkara, Porin prikaatti

Suomessa kaikki kansalaiset ovat maanpuolustusvelvollisia. Se tarkoittaa sitä, että jos sinulla on veitikka jalkovälissä, kun täytät 18 vuotta, sinun pitää keskeyttää opintosi, työsi, perhe-elämäsi, harrastuksesi sekä mahdolliset[2] ihmissuhteesi ja mennä armeijaan, sivariin tai totaaliin. Jos sinulla taas on fjoosa jalkovälissä, voit opiskella, bailata, tehdä työtä, pitää hauskaa ja vittuilla miesten kustannuksella heidän typeryydelleen aivan kuten ennenkin.

Suomessa asevelvollisuus kestää 6–12 kuukautta riippuen siitä, kuinka hyvin varushenkilö on osannut vedättää palikkatestissä. Asevelvollisuus merkitsee ilmaista ja palkatonta orjatyötä valtiolle ilman ihmisoikeuksia hyvin organisoidun koulukiusaamisen ilmapiirissä. Asevelvollisuus alkaa alokasajalla, jolloin nuorelta mieheltä otetaan turhat luulot pois itsestään ja hänet aivopestään kiusaamalla, rääkkäämällä, nöyryyttämällä ja höykyttämällä häntä ja teettämällä hänellä kaikenlaisia turhia tehtäviä. Alokasajan jälkeen ikäluokan nörtit lähetetään Reserviupseerikouluun koulutettavaksi vihollisen tarkka-ampujien maaleiksi ja ikäluokan koulukiusatut puolestaan pääsevät aliupseerikouluun, jonka jälkeen he pääsevät itse kiusaamaan, nöyryyttämään ja simputtamaan seuraavan ikäluokan alokkaita.

Väliin mahtuu toki sotilaskoulutustakin kuten sulkeisjärjestysharjoitusta, tutustumista laitossiivoamisen historiaan, toimistokäyttäytymistä ja ampumaharjoituksia.

Asevelvollisuuden voi välttää menemällä laivastoon, Ilmavoimiin tai viestimieheksi. Muita mahdollisuuksia on ryhtyä nallipyssymieheksi, sivariksi tai ammatti- ja taparikolliseksi. Myös narkomaanit palkitaan elämäntavoistaan vapauttamalla heidät asevelvollisuudesta. Näihin verrattava ryhmä oli myös Jehovan todistajat, joiden vapautus asevelvollisuudesta tosin johtui siitä, että heidän uskonnollinen vakaumuksensa oli valtion näkökulmasta arvokkaampi kuin muunlaiset uskonnolliset vakaumukset – tai Suomen perustuslaki. Onneksi tämä ns. "Poikkeuslaki" kumottiin 2019 ja nyt myös asevelvollisuusikäiset Jehovan todistajat pääsevät taas hakemaan tosi miesten kouluun.

 
Tämä mies ehdotti, että asevelvollisuus ruvettaisiin arpomaan. Herää kysymys, kuka ostaisi arpalipun.

Myös Ahvenanmaa on kokonaisuudessaan vapautettu asevelvollisuudesta, johtuen liian ruotsalaisista geeneistä ja/tai pitkäaikaisesta eristyksestä aiheutuneiden sisäsiittoisuuden haittapuolien johdosta.

Muualla maailmassaMuokkaa

Useimmissa maailman maissa ei ole asevelvollisuutta, koska on huomattu, että armeijan kokoaminen tinasotilaista tulee sekä halvemmaksi että luo tehokkaamman ja taistelukykyisemmän armeijan kuin asevelvollisuus. Onkin todennäköistä, että kun suurin sotilaallinen uhkamme ei missään nimessä ole idässä sijaitseva, omanlaistaan demokratiaansa[3] harjoittava valtio, jolla tosin olisi kymmenkertaiset asevoimat sotatilassa (mitä ei tietenkään tule), voitaisiin asevelvollisuudesta periaatteessa luopua.

SyrjintäMuokkaa

Asevelvollisuus ei koske naisia. Se ei silti ole seksismiä, sillä naiset ovat paljon täydellisempiä ihmisiä kuin miehet: tytöistä kasvaa naisia aivan luonnostaankin, mutta monissa maissa poikien täytyy käydä erillinen miesten koulu, jotta heistä voisi tulla miehiä. Toinen selitys on, että joku tarvitaan myös synnyttämään kaikki ne miehet, jotka sodassa tapetaan[4].

Asevelvollisarmeija käytännössäMuokkaa

Asevelvollisuus kestää 6-12 kk, josta varsinaista sotilaskoulutusta on vain noin pari kuukautta, lopun mennessä siivoamiseen, sulkeisjärjestykseen, toimistokäyttäytymiseen ja muuhun turhanpäiväiseen hieromiseen. Argentiinassa asevelvollisuus tunnetaan nimellä la colimba, sanoista correr (juosta), limpiar (siivota) ja barrer (lakaista), sillä juoksu-, siivoamis- ja lakaisukoulutus on tärkeässä osassa asevelvollisuutta. Kriitikoiden mukaan asevelvollisuus luo ensisijaisesti määriä, laadun jäädessä heikoksi. Asevelvollisuuden puolustajien mielestä laatu on kiinni jokaisesta sotilaasta itsestään. Kriitikoiden mielestä koska resurssit ovat rajallisia, mitä suurempi asevelvollisarmeija on, sitä todennäköisemmin heidät kyetään varustamaan malli Cajanderin mukaisesti ja kouluttamaan yhtä hyvin kuin Tolkienin örkit. Asevelvollisuuden puolustajien mukaan sillä ei ole merkitystä, sillä miehet ovat joka tapauksessa uusiutuva luonnonvara. Asevelvollisarmeijan pääasiallinen taistelutaktiikka onkin ihmisaalto; ei ne meitä kaikkia kuitenkaan saa tapetuksi.

Asevelvollisuutta puolustetaan usein sillä, että armeijaan saadaan näin läpileikkaus koko kansasta, ja miesaines on monimuotoisempaa kuin tinasotilasarmeijoissa. Tämä onkin totta, sillä näin saadaan myös ikäluokan rikolliset, päihdeväärinkäyttäjät, heikkolahjaisimmat, antisosiaaliset yksilöt, wikipedistit ja koulukiusaajat tehokkaasti taipumustensa mukaisiin töihin, kun taas tinasotilaisiin nojaavassa armeijassa heitä ei ikinä saataisi armeijan riveihin.

Tiesitkö ettäMuokkaa

  • ...työttömiä ei voida velvottaa palkattomaan pakkotyöhön, mutta asevelvollisia voidaan?
  • ...Ruotsin laivastossa kaleerien soutumiehistö koottiin asevelvollisista?
  • ...Venäjän armeijassa kuolee vuosittain prikaatin verran asevelvollisia aliravitsemukseen, pahoinpitelyihin, onnettomuuksiin ja murhiin?
  • ...Suomi on ainoa EU-maa, jossa on yleinen asevelvollisuus?
  • ...asevelvollisuus ei takaa aseenkanto-oikeutta?
  • ...naisilta ei kysytä työelämässä heidän sotilasarvoaan?

ViitteetMuokkaa

  1. Niin siis, emme tietenkään puhu upseereista, sehän olisi epäisänmaallista
  2. Sinun kohdallasi painotetaan sanaa mahdollinen.
  3. jonka kehitykseen länsimaiden ei parane puuttua.
  4. Argumentoija saa tosin olla kohtuullisen seksistinen, harhainen, tai johtavassa asemassa oleva sotahullu, jos tosiaan uskoo sotien kestävän niin pitkään, että sen alussa pullautetuista pipanoista ehtisi kasvaa uusia prikaateja – olkoonkin, että tunnetaan muutamia tapauksia, mutta niiden aikana ei vielä tunnettu nykyaikaista asevelvollisuutta. Sitä paitsi tuolloin syntyneistä pipanoista 80 % kuoli alle viisivuotiaina ruttoon, susien suuhun tai pieniä osia sisältäviin leluihin.