Björk ei matki ketään eikä häpeä mitään!

”Björk on parasta huumetta.”

~ihmiset, joilla on laadukas ja persoonallinen musiikkimaku


Björk Guddmunddssdôttírrr (Lausutaan myös Blurp Van Haasen Daas) on avantgardistinen islantilainen laulaja, joka antoi aivan uuden merkityksen käsitteelle musiikki. Hän syntyi 21. marraskuuta vuonna 1965 ja aloitti laulajan uransa jo 11-vuotiaana. Hänen albuminsa siltä ajalta on islanninkielinen, joten ulkomaailma ei tiedä kyseisestä teoksesta mitään. Vaikka hän laulaa nykyään englanniksi, ovat hänen albumiensa nimet islanniksi. Toivottavasti tässä artikkelissa esiintyvät islanninkieliset sanat antavat jotain käsitystä siitä, millaista alienikieltä hän on puhunut melkein puolet elämästään. Se selittää paljon hänen nykyisestä englannin aksentistaan, jonka ymmärtämiseen keskivertokuulijalta menee 2,5 vuotta.

Björkin musiikkiuraMuokkaa

Hän kuuli englannin kielestä ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. 21-vuotiaana hän oppi ensimmäiset englanninkieliset sanansa ja pääsi Suuren Maailman tietoon Sokërrpaalllat-yhtyeessä, jossa hän piti hauskaa ja päästeli mielipuolisia rääkäisyjä. Sokërrpaalllojen julkaisujen määrää ei tiedetä, koska ne kuuluvat muinaiselle 80-luvulle. On myös jotain huhua, että hän olisi ollut ennen tätä Trípppí&Dàrrrà -nimisessä bändissä, mutta tästä on vielä vähemmän todisteita; yhtyte lauloi luonnollisestikin islanniksi.

Björk aloitti itsenäisenä artistina vuonna 1993 albumilla DdèbbButtt. Siitä lähtien hän on ollut maailman suosituimpia artisteja ja hän on julkaissut 12 albumia, joista uusin vuonna 2007 ilmestynyt V.Å.L.t.4.???

Hänen albumeistaan 6 on perusalbumeita, 2 kokoelmia, 2 elokuvamusiikkia, 1 live-albumi ja loput epämääräisiä remix-albumeita. "Perus" albumitkaan eivät ole mitään peruskauraa, vaan Björk vääntää populäärimusiikin uuteen uskoon ja räjäyttää tajuntasi. Häntä ei tule haukkua tekotaiteilijaksi, koska hän on Oikea Taiteilija.

Vaikka Björkin alkuperäisissä biiseissä on sävel, rytmi ja tarttuva, unenomainen tunnelma, remixeistä ei valitettavasti voi sanoa samaa. Tunnetuin remix-albumi lienee surkuhupaisa Télllèggrrrrãmmm, jonka oikeudesta tulla nimitetyksi "musiikiksi" on kiistelty pian 10 vuotta. Björkin pimeimmistä remixeistä vastaavat miespuoliset underground-artistit ja biisit ovat pelkkiä hämy- häly- ja häröääniä.

Myös jotkin Björkin sanoitukset kuulostavat täydeltä heprealta. Vaikka lukisi lyriikat ja ymmärtäisi, että hän laulaa englanniksi, eivät sanat välttämättä kerro mitään. Esimerkkinä hänen kuuluisa hittinsä Venus As A Boy - sivistyneimmät meistä tietävätkin, että ennen kuin "Venus" on ollut planeetta, se on ollut roomalaisen mytologian rakkauden jumalatar, siis NAINEN. Näin ollen biisin sanoissa ei ole mitään järkeä, koska eihän poika voi olla jumalatar (paitsi jos tämä rakastelee kuin nainen). Kerrotaan kuitenkin legendaa, että jopa Björkin hämärimmät biisit avautuvat täysin, kun ottaa pienen määrän LSD:tä. Joskus kun selväpäisenä luulee tulleensa ymmärtäneeksi jonkin kappaleen asiasisällön, kannattaa tämä paljastus kirjoittaa ylös. Näin voi seuraavana päivänä muistiinpanoja selaillessaan miettiä miten on tullut saaneeksi LSD:tä elimistöönsä.

Muutamia hairahduksia lukuunottamatta Björkin musiikki kaikessa laajuudessaan on varsinainen mehevä matka unimaailmassa. Hän on hurmannut niin valtavirran, undergroundin kuin alienitkin. Ja siltikin kaikki ulkomaiset pahvipäät kirjoittavat hänen nimensä aivan päin mäntyä, eli Bjork. Puhumattakaan hänen sukunimestään Guddmunddssdôttírrr.

Vastaavasti Björk ei suostu puhumaan millään ymmärrettävällä englannin aksentilla vaan puhuu edelleen islantilaisittain. ("Get" on "tschet" ja "human" on "ssshjyymän") Tämä on joko taidetta tai provosointia, islantilaista huumoria tai avantgardea. Paljon Björkiin perehtyneet ihmiset tietävätkin, että tätä mammaa ei voisi vähempää kiinnostaa muiden mielipiteet/mielenterveys.

Suurimmat kevät- kesä- syksy- ja loskapaskahititMuokkaa

  • HUMAN BEHAVIOUR (albumilta DdèbbButtt) - kertoo Björkin mukaan ihmisen päättömästä käyttäytymisestä "eläimen näkökulmasta". Mitä sekin muka tietää eläinten ajatuksista? Netissä on spekuloitu siitä, että Björk olisi solminut salaliiton kissojen ja koirien kanssa, ja sen nielevät varmasti samat ihmiset kuin aiemmin mainitun LSD-jutunkin.
  • BIG TIME SENSUALITY (albumilta DdèbbButtt) - varsinainen seksipommi. Ei tästä enempää, ettei mene tyypilliseksi Hikipedian v-sanapitoiseksi artikkeliksi.
  • VENUS AS A BOY (albumilta DdèbbButtt) - Björk kertoo sen aikaisesta poikaystävästään ja kuvailee tätä rakkauden jumalattareksi. Kuten aiemmin kerrottiin, laulussa ei ole mitään sanomaa. Björkin poikkis kuitenkin ylitulkitsi sen ja luuli Björkin pitävän häntä naisena. Heillä meni poikki ja Björk vaihtoi imagoa.
  • ARMY OF ME (albumilta Pósaùssss) - Björk uhkaa isäänsä ja äitiänsä omalla "armeijallaan", jos isä ja äiti yrittävät estää häntä leikkaamasta hiuksensa kaljuksi. Netissä spekuloitiin luonnollisestikin siitä, koostuiko tämä armeija mahdollisesti eläimistä.
  • IT'S OH SO QUIET (albumilta Pósaùssss) - jälleen kerran biisin nimi on täysin päätön, koska biisissä on lukuisia hyvin meluisia kohtia.
  • Albumeilta Vvveessssapáappéri ja Mmeduússsháa ei löydy hittejä, koska ne suunniteltiin erityisesti unihäiriöisille avantgardisteille tuutulauluiksi!
  • Elokuvasoundtrackeja ei lasketa myöskään, koska artikkeli sortuisi näiden elokuvien piilomainontaan. (Menkää muuten katsomaan Dance In The Dark. Heti mielellään!)
  • Hänen rajuin, uusin ja sisällöltään merkityksellisin hittinsä on DECLARE INDEPENDENCE (albumilta V.Å.L.t.4.???) - Björk hokee: "Declare independence" ('Julista itsenäisyys') "Don't let them do that to you!" ('Älä anna niiden tehdä sitä sinulle!') "Raise your flag” ('Nosta lippusi') ja "Go to the top of your highest mountain. Raise your flag! Higher, higher... Raise your flag! Higher, higher..." ('Mene korkeimmalle vuorellesi. Nosta lippusi. Korkeammalle, korkeammalle...') ja mikä tärkeimpänä "PROTECT YOUR LANGUAGE" ('Puolusta omaa kieltäsi') Tässä on varsinaista punk-ainesta! Hän alkaa biisin myötä rääkyä yhä vihaisemmin ja mitkä sävärit, mikä adrenaliinipitoinen biitti! Biisin sanoma on kerrankin päivänselvä: Björk ei aio luopua tavastaan sekoittaa islannin ja englannin kieltä, eikä kellään ole siihen nokan koputtamista.

Muu tuotantoMuokkaa

Björk on esittänyt pääroolia elokuvassa Dance In The Dark, joka kertoo yksinäisestä tsekkiläisestä yksinhuoltajaäidistä Selmasta, jolla ei ole muuta tekemistä elämässään kuin hillua teknoraveissa (elokuvan nimi viittaa dance-musiikkiin). Koska hän asuu Suomessa maahanmuuttajana, hänen elämäntapaansa ei katsota hyvällä ja hänet lavastetaan naapurinsa murhaan.


Tunnetko olevasi kirjallisuuskriitikko vankina taviksen ruumiissa? Olisitko itse pystynyt niin paljon parempaan? Vapaudu estoistasi, kerro mikä meni vikaan; tästä artikkelista on pyydetty aliarviointia.