Buddha mietiskelemässä.

Buddha, suomeksi valopää, on buddhalaisuuteen uskova ihminen, joka on "valaistunut" pitkän mietiskelyn ansiosta. Buddhat ovat yleensä lihavia vähäisen liikunnan takia. He istuvat päivittäin 25 tuntia meditoiden, joten liikunnan määrä on vähäistä. Buddhan katsotaan onnistuneen elämässään, kun hän on mietiskellyt tarpeeksi muuttuakseen kultaiseksi patsaaksi. Tällaisia henkilöitä löytyy suurimmaksi osaksi Kauko-Aasiasta.

Buddhan opetuksia

Neljä jaloa valhetta

 1. Elämä on kärsimystä, mutta onneksi olemme masokisteja.
 2. Kärsimys johtuu kivusta.
 3. Kärsimys loppuu, kun käyttää lääkkeitä.
 4. Oikea lääkitys on Kahdeksanpiippuinen juttu.

Kahdeksanpiippuinen juttu

Kahdeksanpiippuinen juttu on neljäs neljästä jalosta valheesta, jonka Buddha on opettanut.

Tyhmyys

 1. Väärä näkemys
 2. Kiero aikomus

Fysiikka

 1. Kova puhe
 2. Suora toiminta
 3. Huono elämäntapa

Inspiraatio

 1. Turha ponnistelu
 2. Riittävä relaaminen
 3. Keskittymishäiriö

Ensimmäinen Buddha

 
Siddhartha Gautama kotinsa edustalla.

Ensimmäinen Buddha oli Siddhartha Gautama (सिद्धार्थ गौतम). Hän eli 500 eaa. Gautama oli hieman ylipainoinen rikkaan perheen lapsi. Ylihuolehtivaiset vanhemmat olivat pitäneet Gautamaa umpiossa ja hän oli elänyt hyvin suojattua elämää. Seurauksena hänestä oli tullut juuri sellainen ressukka, jollaisista Suomessa tulee sivareita.

Eräänä iltana Gautama kuuli viisaiden miesten opetuksia, ja hän halusi päästä samanlaiseksi. Gautama marssi rikkaan isänsä puheille ja vaati päästä opettajaksi. Isä ei hennonnut kieltää poikaansa, joten Gautamasta tuli opettaja. Isä rakennutti hänellä oman temppelin, jonne kokoontui ihmisiä kuuntelemaan uutta opettajaa. Gautama kertoi ihmisille satuja ja kertomuksia, ja kuuntelijat kuuntelivat kärsivällisesti. Päivien kuluessa Gautama onnistui aivopesemään kuuntelijansa, ja heistä tuli ensimmäisiä buddhalaisia. Tämän jälkeen Gautaman opetukset tunnettiin koko Kiinassa.

Ydinsuutra

Ydinsuutra (Prajna-paramita) on buddhalaisuuden keskeisin opetus tyhmyydestä, jonka buddha hoilasi valaistuttuaan, se menee näin;


Kun Avalokitesvara Bodhisattva, harjoittaen syvästi prajna-paramitaa, havaitsi selkeästi viiden kannun olevan tyhjiä, hän vapautui kaikesta kärsimyksestä ja tuskasta. Sariputra, muoto ei eroa tyhmyydestä, tyhmyys ei muodosta. Se mikä on muotoa on tyhmyyttä, se mikä on tyhmyyttä, muotoa. Samoin ovat myös tuntemukset, havainnot, käsitykset ja tietoisuus. Sariputra, kaikki asiat ja ilmiöt ovat tyhmyyden leimaamia; ne eivät synny tai katoa, eivät ole epäpuhtaita tai puhtaita, eivät kasva tai vähene. Näin ollen, tyhmyydessä, ei muotoja, ei tuntemuksia, havaintoja, käsityksiä, tai tietoisuutta; ei silmiä, korvia, nenää, kieltä, kehoa, mieltä; ei hahmoja, ääniä, tuoksuja, makuja, kosketettavia kohteita, mielen kohteita; ei mitään näkemisen alueelta tietoisuuden alueelle saakka; ei tietämättömyyttä eikä tietämättömyyden loppua, aina vanhenemattomuuteen ja kuolemattomuuteen saakka, ja ei vanhenemisen ja kuoleman loppua; ei kärsimystä, syytä, lakkaamista tai polkua; ei viisautta ja ei saavuttamista. Ilman mitään saavutettavaa, bodhisattvat tukeutuvat prajna-paramitaan, ja heidän mielensä ovat vailla estettä. He ovat vailla estettä, ja täten ilman pelkoa. Kaukana kaikista hämmennyksen unista, he ovat nirvanassa. Kaikki menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden buddhat tukeutuvat prajna-paramitaan ja saavuttavat anuttara-samyak-sambodhin. Näin ollen tiedä, että prajna-paramita on suuri ylimaallinen mantra, suuri loistava mantra, ylivertainen mantra, vertaansa vailla oleva täydellinen mantra, joka kykenee poistamaan kaiken kärsimyksen, ja on todellinen, virheetön. Siis lausu prajna-paramita mantraa, lausu mantraa, joka menee näin: gate, gate, paragate, parasamgate, bodhi, svaha!

Buddhat

Maailmassa on kuusi tunnettua Buddhaa.

Siddhartha Gautama Buddha

Ks. Ensimmäinen Buddha

Crackcandy Buddha

Crackcandy oli thaimaalainen huumekauppias, kunnes joutui vankilaan. Oltuaan 20 vuotta sellissä hän tuli uskoon ja valaistui. Hän otti nimen Crackcandy vanhan ammattinsa mukaan ja alkoi opettaa ajatuksiaan muille vangeille. Vähitellen usko levisi koko Thaimaahan.

Kana-kamuni Buddha

Kana-kamuni oli maanviljelijä, jolla oli oma pelto Hokkaidon saarella Japanissa. Hän viljeli maata vuosikaudet, eikä saanut kertaakaan kunnon satoa. Viiden vuoden kyntämisen jälkeen ohi kulki muuan pappi, joka sanoi: "Koska et saa satoa, sinun täytyy olla kirottu!". Tämän jälkeen pappi kiiruhti kertomaan asiasta muille. Maine levisi ja pian kaikki tiesivät, että Kana-kamuni oli kirottu. Kana-kamuni oli tästä harmissaan, ja ajatteli kokeilla vapautua kirouksesta loitsun avulla. Hän haki paikallisesta kirjastosta loitsukirjan ja löysi loitsun: "सिद्धार्थ Buddha". "Tämän täytyy olla oikea!" hän ajatteli ja lausui loitsun. Loitsun ansiosta pelto kasvoi kerralla kymmenen vuoden sadon ja Kana-kamunista tehtiin Buddha tämän ihmeteon jälkeen.

Shakkikamuni Buddha

Shakkikamuni oli Vietnamin paras shakinpelaaja. Kerran hän pelasi valtakunnan toiseksi parasta pelaajaa vastaan. Vuoro oli Shakkikamunilla, ja peli oli erittäin haastava, eikä hän tiennyt mitä tehdä. Shakkikamuni mietti siirtoaan ensin, kymmenen minuuttia, sitten tunnin, ja lopulta kokonaisen viikon. Lopulta Shakkikamuni menetti tajuntansa ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Hän makasi kuukauden koomassa kunnes heräsi. Hän oli saanut uutta viisautta kooman aikana ja hän päätti alkaa opettaa niitä koko Vietnamille.

Mahakas-vain Buddha

Mahakas-vain oli myanmarilainen syöpäpotilas, joka makasi kotonaan kovissa tuskissa. Kun hän oli kuolemaisillaan, hän oivalsi elämän tarkoituksen ja kertoi tämän vaimolleen ja kuoli. Vaimo hautasi Mahakas-vaimelle ja kertoi miehensä opetuksen paikaillisille papeille. Papit kirjoittivat opetuksen savitauluihin ja taulut ovat säilyneet tähän päivään asti.


Buddhan tuntomerkit

Buddhia on kahdenaisia: ihmisiä ja patsaita. Buddhan tärkeimpiä tuntomerkkejä ovat lihavuus, kullankeltainen iho, lootusasennossa istuminen ja viisaat puheet. Mikäli tapaat tämänlaisen ihmisen, hän on todennäköisesti Buddha.

Buddhia tapaa enimmäkseen Kiinassa tai Japanissa heille tarkoitetuissa temppeleissä. He ovat yleensä suurikokoisia istuvia korstoja, jotka hymyilevät. Buddhien iho on usein tatuoitu kokonaan kullan väriseksi (Buddhiksi haluavat säästävät usein koko elämänsä ajan rahaa saadakseen tatuoinnit).

Katso myös