Che Guevara

”Tiedän että tulitte tappamaan minut. Ampukaa vain, tapatte vain ihmisen.”

~Che Guevara seisoo kasvokkain teloitusryhmän kanssa.

”Alkää ampuko minua! Olen Che Guevara ja arvokkaampi teille elävänä kuin kuolleena.”

~20 sekuntia myöhemmin, kun teloitusryhmä lataa aseensa.
Che on juuri nostettu ristiltä. Orjantappurakruunu, stigmat ja sädekehä on yhä havaittavissa kuvasta.

Che ”Ernesti Rafaeli” Guevara Lynch de la el como vas Serla (tunnetaan paremmin nimellä Se t-paitatyyppi, 14. kesäkuuta 19299. lokakuuta 1967) teki suuren vallankumouksen vaatealalla laittamalla pärstänsä kaksivärisenä paitoihin. Che eli tyypin etunimi on argentiinalainen huudahdus, joka tarkoittaa ’hei, sinä siellä’, mutta Chen kuoleman jälkeen se yleistyi ainakin USA:n sotateollisuuden terminä, jonka suomennus on ’kuole, saatananpalvojapuniikki’.

ElämäMuokkaa

 
Che oppi sikarin polton nuorena, eikä pystynyt pidättämään kiusausta edes koulukuvan aikana.

Che syntyi vuonna 1929 Argentiinassa. Hän oli äpärä. Ernesti sai lapsuudestaan kaikki ominaisuudet, joita hän hyödynsi saavuttaakseen asemansa: ROHKEUS, OIKEUDENMUKAISUUS, JOHTAMISTAITO, SIKARIN POLTTO. Pian hän vittuuntui Argentiinaan ja eteenkin laamoihin, joiden seassa hän kasvoi ja sai astmansa. Hänen isänäitinsä oli omaa sukuaan Lynch, jonka mukaan lynkkaaminen on saanut nimensä, ja se kiistämättä olikin hänellä verissä.

Hän lähti kiertämään maailmaa. Hän vieraili kerran leprasairaalassa, koska hänen ruumiinosansa alkoivat putoilla. Ne kuitenkin saatiin teipattua kiinni, ja Che pääsi jatkamaan matkaansa. Lopulta hän pääsi Meksikoon, jossa hän tapasi Raul ja Fidel Castron. He tapasivat strippibaarissa, jonne kunnolliset työväen ihmiset menevät pakoon kapitalistisen ja kylmän maailman ongelmia. He ystävystyivät heti ja järjestivät suuria kotibileitä valtiolta vuokraamallaan bungalow’lla. Usein naapurit soittivat poliisit paikalle ja pojat viettivät monia öitä putkassa.

Tällöin he päättivät, ettei kukaan saa vittuilla heille, ja päättivät pelastaa Kuuban. He lähtivät Kuuban pienellä soutuveneellä nimeltä Granma. Siitäkös Granpa suuttui, kun hänen naisellaan ratsastettiin, ja kertoi Kuuban viranomaisille heidän maihinnousupaikkansa. Pojat pitivät yllätyshyökkäyksen jälkeen matalaa profiilia ja alkoivat tutkia Kuuban sademetsien vuorigorillojen elämää. He ottivat vaikutteita gorillojen käyttäytymisestä ja ulkonäöstä. Jotkut jopa väittävät, että he kuolivat vuorilla ja että heidän tilalleen olisi vaihtunut lauma vuorigorilloja. Vuorigorillat ottivat myös vaikutteita tutkijoistaan ja alkoivat muun muassa polttaa sikareita ja laulaa taistolaislauluja.

 
Chestä napattu kuva maailman villeimpien kotibileiden jälkeen.

Camilo Cienfuegos Gorriarán löysi luonnontilaan taantuneet Castrot ja Guevaran ja muistutti heitä tehtävässään. Viikon kestäneen suuren aivoriihen jälkeen Fidel Castro ja Che Guevara valloittivat koko Kuuban kahdessa päivässään käyttäen suurmiesten perusvarustukseen kuuluvia taistelutaitoja (mm. Godzilla-elokuvista tuttu sinituli, tissien vilauttaminen sekä tärkeimpänä kaikista: loputtomasti ammuksia ja kuolemattomuus (IDDQD). Che ei kuitenkaan kestänyt eloa ihmisten keskellä ja painui vapauttamaan Kongoa. Hän ei kuitenkaan saanut vapautettua Kongoa, sillä ei tiennyt paikallisia koodeja, joilla olisi saanut loputtomasti ammuksia tai kuolemattomuutta. Hän lähti koittamaan onneaan myös Boliviaan, jossa sai suuren uskonnollisen kannatuspiirin. Ihmiset ympäri Boliviaa saapuivat kuulemaan Chen saarnoja, ja he luulivat Chen olevan Jeesuksen inkarnaatio. Che keräsi lähipiiriinsä 12 opetuslasta, joihin uskoi luottavansa. Historia kuitenkin toisti itseään ja Juudas-niminen opetuslapsi luovutti Chen CIA:lle.

VaikutusMuokkaa

 
Che Guevara kuvattuna T-paidassa

Hautaamisensa jälkeen Che nousi kolmantena päivänä kuolleista ja astui... ei taivaaseen vaan T-paitojen ohella kahvimukeihin, julisteisiin, avaimenperiin, lippuihin, viivoittimiin, kiiltokuviin ja sytkäreihin. Toimiminen Benettonin, Dieselin ja muiden rihkamayritysten rahanlähteenä olikin juuri sitä, minkä puolesta Che ”symboli maailman kaikille köyhille” Guevara oli elinaikanaan kamppaillut. Jos ei siinä tarpeeksi, on Pelle Miljoona levyttänyt Chelle vilpittömän ylistyslaulun.

Katso myösMuokkaa