Chevetismi

Toy paper plane 01.svg VAARA! Sisältää tylsyyttä!
Tällä artikkelilla on pasmat vähän liiankin selvät. Sekoittele tuhkia tekemällä siitä hauskempi.

Chevetismi on aatesuuntaus, jossa kahvinkeitintä tai muuta kahvin valmistamiseen soveltuvaa järjestelmää pidetään sängyn vieressä kodin makuuhuoneessa. Chevetistit uskovat matkan makuutiloista keittiöön olevan sen pituudesta riippumatta rasittavuudeltaan aamuaikaan kohtuuton. Chevetismille ominaista on nykyteknologian kehityssuunnan ankara kritisointi ja elämän nautintoa rajoittavien rakenteiden purkaminen.

PääsuuntausMuokkaa

Chevetistit kokevat yhteiskunnan ja sen teknologioiden keskittyvän epäolennaisiin vanhanaikaisia rakenteita ruokkiviin tapoihin kehittää massojen arkielämää. Länsimaissa perinteisenä pidetyssä huonejaossa makuu- ja ruuanlaittotilat jaetaan selkeästi erilleen, rajaten mahdollisuuksia aloittaa kahvin valmistaminen välittömästi herätessä. Chevetismin teesien mukaan kahvinkeitin on käden ulottuvilla vuoteesta ja ongelma poistuu. Chevetismiin kuuluu voimakas ajatus vanhojen tottumusten raivaamiseksi niiden rajoittavan luonteen vuoksi.

HistoriaMuokkaa

Sana "chevetismi" juontaa juurensa ranskankielisestä sanasta "chevet", joka tarkoittaa yöpöytää tai sängyn pääpuolta. Chevetismi aatesuuntauksena on lähtöisin Pohjoismaista, joissa kahvinkulutus on globaalilla mittapuulla selkeästi yli keskiarvon. Keskimäärin kahvin vuosikulutus Pohjoismaissa on 7 kilogrammaa asukasta kohden. Chevetismin suosion syyksi pohjoisessa epäilläänkin pimeiden vuodenaikojen pituutta.

KritiikkiäMuokkaa

Chevetismiä on kritisoitu mm. sosiaalisen kitkan syntymisestä tilanteissa, joissa kahvia keittääkseen on kuljettava ensin makuutiloihin. Tilaratkaisut kahvin valmistamiseen ja laitteiston ylläpitoon koetaan usein puutteellisiksi. Myös kahviin lisättävän maidon tai muun valmisteen säilyvyyttä koskevia ongelmia nostetaan usein esiin. Chevetismi aatesuuntauksena taisteleekin vallitsevia rakenteita vastaan ja pyrkii luomaan ratkaisuja kiperiin ongelmiin.