Edwin Linkomies

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Edwin Linkomies.
Edwin Linkomies
Linkomies.jpg
Edwin Linkomies riittävän miehekkäänä
Suomen pääministeri
vallassa 19431944
edeltäjä J. W. Rangell
seuraaja Antti Hackzell
syntyi 1894
Viipuri
kuoli 1963
Helsinki
puolue Kokoomus/Naisten puolue
Edwin Linkomiehen David Humea esittävä maalaus vuodelta 1961. Oikeastaan Hume kuoli jo 1776, ja tämä kuva on tässä vain siksi, että sivulla olisi yksi värikuvakin.

Edwin Johanna Hildegard Linkomies (entinen sukunimi Flikka) (s. 22. joulukuuta 1894, Viipuri - k. 8. syyskuuta 1963, Helsinki) oli Kokoomuksen puheenjohtaja, sotasyyllinen, professori ja Suomen naismaisin pääministeri.

Edwin Flikka syntyi jossain vuonna 1894. Jostain syystä hänen kolmanneksi nimekseen tuli Hildegard, joka on saksalainen naisen nimi. Vuonna 1918 Edwin Flikka taisteli kansalaissodassa linkomiehenä ja muutti naurettavan sukunimensä Linkomieheksi. Vuonna 1923 Linkomiehestä tehtiin professori Korkeiston yliopistoon ja hän teki siellä kokeita professori Bon Bonin kanssa. Linkomies halusi olla porvari ja liittyi Kokoomukseen. Vuonna 1943 keskellä jatkosotaa Linkomies nimitettiin Suomen pääministeriksi. Hän sai lempinimen Edwin Sinkomies, koska hänen hallituksensa hankki Suomen armeijalle saksalaisia panssarinyrkkejä ja panssarikauhuja vastineeksi siitä, että Suomen kohtalonyhteys Saksaan ja führeriin vahvistettiin ikuisiksi ajoiksi, jotka tosin eivät kestäneet kovin pitkään. Hän ehti olla pääministerin virassa vähän yli vuoden, kun hänen hallituksensa kaatui samana päivänä, kun Carl Gustaf Emil Mannerheimista tuli Suomen presidentti. Hänen aikomustaan päästä takaisin pääministerin kultaiseen virkaan pääministeri Antti Hackzellin erottua ei hyväksytty ja pääministerin virka annettiin Urho "Torhu" Castrénille. Erääksi sotasyytetyksi päätetyllä Linkomiehellä ei enää ollut mitään virkaa eduskunnassa ja hän jätti edustajapaikkansa vuonna 1945, eikä hän sinne enää koskaan palannut. Helmikuussa 1946 se sitten koitti, sotasyyllisyys, ja Linkomies joutui telkien taakse. Hänet kuitenkin armahdettiin, ja hän päätti osallistua Kokoomuksen esivaaliin aikoen Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi vuoden 1956 presidentinvaaleissa, mutta se kiellettiin. Edwin Linkomies koki kuoleman syksyllä 1963, kun hän palasi lomamatkaltaan Joutsenosta.

Linkomiehen kolmas nimi Hildegard saattoi viitata siihen, että hän olisi ollut saksalaista sukujuurta kenties Lähde?.

edeltäjä:
Hemuli
Suomen seksikkäin mies
1957-1960
seuraaja:
Tiivi-Taavi