Erkki Pystynen

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Erkki Pystysestä.

Erkki Pystynen (s. 1929) on kokoomuspoliitikko, jolle on varattu maailman tappiin saakka paikka jokaisesta suomalaisesta tietosanakirjasta palkintona toiminnasta eduskunnan puhemiehenä vuosina 19831987. Hänellä on useimmista kokoomuspoliitikoista poiketen takanaan tunnustettu akateeminen ura. Pystynen toimi kunnallispolitiikan professorina Tampereen yliopistossa, ja hän on tiettävästi ainoa Tampereen yhteiskuntatieteellisen kokoomuslainen kautta historian. Professuuri Pystysellä oli vuodet 1972–1992, mistä ajasta 16 vuotta hän vietti virkavapaalla. Pystynen toimi myös Tampereen yliopiston rehtorina 1.1.1975 alkaen asettuen ensi töikseen ehdolle vuoden 1975 eduskuntavaaleissa, joissa pystyikin nousemaan parlamenttiin Kansallisen Kokoomuksen listalta. Tämän jälkeen Pystynen viihtyi Arkadianmäellä paljon paremmin kuin tomuisissa tutkijankammioissa.

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto kutsui Pystysen vuoden 1983 eduskuntavaalien jälkeen hallitustunnustelijaksi. "Pystyttekö muodostamaan hallituksen?" kysyi Koivisto Pystyseltä, joka vastasi vain "Pystynen". Lopulta ei Erkkikään pystynyt pystyttämään hallitusta, joka annettiin Kalevi Sorsan räpylöihin. Lohdutukseksi Pystysestä tehtiin pystyvänä miehenä puhemies, ja hän suhtautui tähän haasteeseen pystypäin.

Pystynen pyrki jatkokaudelle eduskuntaan vielä vuoden 1991 vaaleissa, muttei pystynyt enää keräämään kannatusta. Hän putosi päistikkaa professuuriinsa, josta ehti juuri ja juuri vääntäytyä eläkkeelle. Pystysen akateemisen uran pääteos on järkälemäinen ja jännittävä Kunnallistiede – kunnallispolitiikka (Kunnallistieteen laitoksen julkaisuja, Tampereen yliopisto – 97 lehteä [moniste]) vuodelta 1970.