Francis Dolarhyde

Francis Dolarhyde
Dentist at work.jpg
Francis Dolarhyde hammaslääkäriaikoinaan. Hän repi uhreiltaan hampaita ilman järkevää syytä, ja sai potkut vuonna 1968.
Koko nimi: Francis Ralph "Hammaskeiju" Dolarhyde-Fiennes
Syntymäaika: 14. kesäkuuta 1938
Syntymäpaikka: Springfield
Uskontokunta: Mulkvistit
Kuolintapa: riutui vankilassa
Hiusten väri: punaiset
Saavutukset: Hammasvaras, Massamurhaaja
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Hammaskeiju ja murhamies
Pilkkanimet: Tom Noonan, Alex D. Linz, Richard Armitage, Herra Hyde, Tohtori Jekyll, Hammaskelju, Uhrihammas, dorka, puukkojunkkari, Matti Haapoja, Johnny Depp


Francis "Ralph Fiennes" Dolarhyde, (syntynyt 1981, kuollut noin 480 sivua myöhemmin) tunnettu paremmin nimellä Hammaskeiju, (s. 14. kesäkuuta 1938 - k. 2013)oli henkisesti monipuolinen perheterapeutti sekä ilmeisesti myös lohikäärmeen poikanen. Tämän tavallisesta poikkeavat tavat auttaa perheitä näiden ongelmissa olivat sen verran graafisen puoleisia, että hänen sosiaalinen sijoittumisensa fiktion puolelle tekee kaikkien yöllä nukkuvien perheiden elämästä vähän[1] helpompaa.

Varhaiskasvatuksen merkitysMuokkaa

Francis Dolarhyde syntyi Springfieldissä[2]. Äitinsä hylkäämäksi tulleena tämä pieni ihmisen poikanen sai lähtökohdikseen olosuhteet, joissa useista hänen kaltaisistaan olisi kasvanut kieroon taipunut, melkeinpä kuolaava sekopää.

Jos siinä ei olisi tarpeeksi ajamaan jotakuta sekopäiseksi, niin orpolapsen elämästä siirtyminen Mummulaan ei tässä tapauksessa ollut sellainen hoivaava pelastus kuin se olisi voinut olla. Jos isoäiti käyttää pojan sukukalleuksia askarteluvälineenä, voidaan tilannetta pitää ainakin arkaluontoisena. Dolarhyden isoäidillä paljastuneen dementian jälkeen hän päätyy takaisin äitinsä sekä tämän aviomiehen luokse. Kun tilannetta seuraa sivusta, saattaa herätä kysymys siitä, missä vaiheessa byrokratia tällä kertaa kusi omiin housuihinsa. (Asiasta tehty tutkimushakemus odottaa edelleen lupaa A4 kolmannen kellarikerroksen toimistossa 7G.) Kuten niin usein suuressa Amerikan maassa, tällaisilla taustoilla siunattu persoonallisuus löytää ensin rikollisuuden ja sitten armeijan, vaikkakin järjestyksen kanssa voi olla mitä mieltä tahansa. Hän opettelee samat taidot kuin kuka tahansa sairas perverssi sellaisessa ammatissa tekisin, alkamalla kehittää filmirullia sekä kasvattamalla viikset[3]. Kun kierrokset nousevat, hän alkaa myös vakoilla tavanomaisia keskiluokkaisia perheitä

Sitkeys palkitaanMuokkaa

Kuten usein itse itsensä luoneiden nerojen kohdalla, myös Dolarhyde huomaa sisäisen potentiaalinsa, kun hän vertailee eräässä galleriassa itseään lohikäärmettä esittävään tauluun. Tähän oivallukseen johtavat sekä hänen sairaalloinen intonsa kehonrakennukseen että hänen itseopiskelleena miehenä varsin maanläheiset ihmisen anatomiaa kohtaan kootut tietämyksensä. Hän käsittää saman kuin lähes jokaisessa itsensä kehittämiskurssissa koskaan käynyt, että hän itse voisi yrittää tehdä maailmasta paremman paikan.


”Hei, tuo näyttää ihan minulta!”

~ Dolarhyde


Koska hänellä ei ole filminkehityksen kautta suunnattomia pääomatuloja sen paremmin kuin valtavia sijoituksia, tämä itsensä luonut sosiaaliparantaja päättää toimia silloin, kun suurin osa koulutetusta henkilökunnasta ei ole tavoitettavissa; öisin. Yöistuntojen normaalina toimina on tositelevisiomaiseen iloisen yllätyksen metodiin nojaten paljastaa pahaa aavistamattomalle perheelle, että heidän surkean elämänsä suunta tullaan nyt kääntämään kohti onnellisia uusia uria. Tämän Dolarhyde saa aikaan intensiivisellä perheenjäsenten mieliin tunkeutumisella, käyttäen uutta vallankumouksellista työkalua psykologisessa tutkimuksessa, nimittäin luotia. Sen jälkeen hän yhteiselon parantamisen nimissä osoittaa perheen äidin kropan avulla, miten he voisivat harkita sukupuoliyhteyteen liittyvien iltapuuhien piristämistä kokeilemalla tyyliä, jossa sitä tehdään kuin se olisi vihon viimeinen kerta. Koska Dolarhyde toimii pyyteettömyyden pohjalta ja vapaaehtoistyöntekijänä iltavapaillaan videoeditointitehtävistä, hän kaupan päälle vielä rauhoittaa eläinlääkärin ammattimaisin elkein perheen lemmikitkin.

Liika on liikaaMuokkaa

Koska vapaaehtoistyö usein johtaa sosiaaliseen rajoittumiseen ja sitä kautta ajan myötä mahdolliseen henkiseen sekasortoon, ei edes Dolarhyde kyennyt loputtomiin voittamaan häntä vastaan asettuvaa maailmaa. Ensin hänen kimppuunsa käy FBI, koska Mulderilla ja Scullyllä oli oltava jotakin tekemistä Rebootin reboottia odotellessa. Samoin murhanhimoinen, ehkäpä jopa psykopaattinen pariskunta FBI-agenttiaviomiehen johdolla haluaa Dolarhyden pään vadille yötyönä tehdyn perhepsykologin ammatin verojenkiertoepäilyiden vuoksi. FBI:n laadukkaaseen tapaan syyllisyyttä aiotaan alkaa selvittää heti, kun kohde on ensin saatu maihin elävänä tai kuolleena. Jos virkavallan mielivaltaisuus ei vielä olisi liikaa, niin lisästressiä tuottava lehdistön ajojahti ei auttanut Dolarhyden vapaaehtoistyötä yhtään. Jatkuvat kiristysyritykset, uhkailu sekä epäreilut vaatimukset ovat kuitenkin vapaan liberaalin mediakentän perus pelimerkkejä, joten Dolarhyde huomasi olevansa ylämäessä yrittäessään saada tilannetta rauhoitettua. Hän myös, kun kerran oli psykologi eikä vapaapalokuntalainen, erehtyi heittämään bensaa jo liekehtivään ongelmapätsiin. Seuraavana murheena Dolarhydella on sokea, apua kaipaava työtoveri, josta voisi tulla romanttinenkin kohtaaminen ilman Dolarhyden kiireitä pitää nälkäinen lohikäärme ravittuna. Kuten usein, lemmikin ja kumppanin sovittaminen samaan asuntoon tuottaa päänvaivaa aina hirttäytymisyritykseen asti. Rehtinä miehenä hän jopa yritti valita romantiikan lemmikin edelle, mutta se johti vain omituiseen vahinkoon, jossa hän tuli raskaaksi lohikäärmeelle[4] Täysin törkeän ajojahdin päätteeksi, johon kuului myös varsin arvelluttava FBI:n käyttämä sadistisen kannibaalin tarjoama asijantuntija-apu[5], Dolarhyde saa lopulta yli-innokkaalta FBI:n siviiliavulta luodista, lopettaen karkealla tavalla tämän ihannointia ansaitsevan avunantajan kuutamokeikkailun.

Persoonallisuus sekä piirteetMuokkaa

 
Francis Dolarhyde, viikon työntekijän kuva videoeditointifirman seinällä. Ei siinä muuten mitään huolestuttavaa olisi, mutta hänellä ei ollut työkavereita...

Dolarhyde oli erittäin pieni mutta vahvarakenteinen miespuolinen ihminen, jolla oli siivet. Hän lenteli aina pikkulasten luo näiden nukkuessa ja napsaisi irti hampaan tai pari. Hän oli niin kiinnostunut hampaista, että teki myös diilejä lasten kanssa: jos heiltä irtoaisi hammas, he laittaisivat sen tyynynsä alle tai vesilasiin ja Dolarhyde ottaa sen ja laittaa rahaa tilalle. Hänet saatiin kiinni vuonna 1981 ihmissyöjä Hannibal Lecterin avustuksella ja hän menehtyi vuonna 2013 riuduttuaan vankilassa yli 30 vuotta.

Ennen kamarille joutumistaan Dolarhyde myös murhasi kokonaisia perheitä ja jopa sukuja. Myöhemmin saatiin tietää, että Dolarhyde oli ihan normaalin kokoinen mies, hän vain käytti sellaista ainetta, jolla hänestä tulisi niin pieni...

Dolarhyde oli nuorempana hammaslääkäri.

Tieteelliset julkaisutMuokkaa

Dolarhyde on ollut osallisena niin pitkän kirjallisen teoksen kuin kahden sadismipornoa käsittelevän dokumentinkin tuottamisessa. Kaikissa hän on ottanut hyvin vahvan ja esille nousevan roolin, mihin tämän sinällään tylsältä kuulostavan perhepsykologin on onnistunut tuoda ihailtava määrä itseään sekä syvällisyyttä kauttaan. Tässä ovat auttaneet niin koko kropan kokoinen lohikäärmetatuointi, mielipuolisen nerokkaat psykologiset hoitokeinot sekä usko omaan nousuun kohti korkeuksia.

Teokset löytyvät vaivattomasti minkä tahansa kirpputorin alelaarista.

ViitteetMuokkaa

  1. Jos kukaan erehtyy katselemaan edes yhden illan Free- kanavan dokumentteja, tajuaa miksi yksikänä parisuhde tai perhe ei voi selvitä hengissä luonnolliseen kuolemaan asti.
  2. Ei, Homer Simpson ei ole suostunut kertomaan, onko kyseessä sama Springfield
  3. Kuten niin usein, joskus nämä kirjoittavat itse itsensä...
  4. Älkää edes kysykö...
  5. FBI:n normaali standardi käytäntö missä tahansa tutkimuksessa

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Makuuhuoneessasi, seuraavan täydenkuun aikaan


  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.