Friedrich Engels

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Friedrich Engels.
Engels oli ihan oikea filosofi, sillä hänellä oli partakin. Usko jo!

Friedrich Engels (28. marraskuuta 18205. elokuuta 1895) oli saksalainen filosofi, kommunistisen teorian kehittäjä ja Hyvin Tärkeä Mies, Josta On Artikkeli Wikipediassa. Engels toimi läheisessä yhteistyössä Marx-veljesten kanssa. Revyissä hän sai usein esittää "tavallista miestä", jolle Groucho, Chico, Harpo ja Karl tekivät järjettömiä kepposia. Vaudeville-kiertueiden välillä Engels ja Karl kirjoittivat mm. Kommunistisen manifestin ja kehittelivät sosialistista talousteoriaa. Engels on nostettu yhdeksi modernin kommunismin tärkeimmistä kehittäjistä. Sen takia onkin hieman hassua, että Engels oli upporikkaan tekstiilitehtailijan poika, jonka ei tarvinnut päivääkään tehdä ruumiillista työtä. Hän saattoi elää mukavasti työläisten tienaamalla lisäarvolla, jolla rahoitti myös Marxin Pääoma-teoksen julkaisun, mikä on jälleen osoitus riistokapitalismin kieroudesta.

Engels radikalisoitui jo nuorena epäonnistuttuaan lukio-opinnoissaan ja pääteltyään tämän johtuvan pahasta yhteiskunnasta. Hän altistui Hegelin teoksille lähes vastustuskyvyttömässä tilassa ja huomasi, että dialektiikka on kätevä menetelmä selittää – ihan kaikkea, oikeastaan.

Engels kohtasi ensimmäisen kerran Marxin matkalla Manchesteriin tekstiilityöläisiä ruoskimaan, ja miehet päättivät aloittaa keskinäisen parrankasvatuskilpailun. Engels onnistui kasvattamaan pitemmän parran, mutta siitä ei milloinkaan muodostunut samanlaista tavaramerkkiä kuin Marxin parrasta.

AjatuksetMuokkaa

 
Engelsin ajatukset vaikuttivat huomattavasti Marxin komiikantajuun.

Engelsillä oli paljon ajatuksia, joista toiset ovat saavuttaneet laajempaa julkisuutta kuin toiset. Engelsin tunnetuimpia ajatuksia on, että kaikki historialliset prosessit ovat pohjimmiltaan luokkataistelua. Engels hyödynsi omia kokemuksiaan: keskikoulussa oli välitunneilla jatkuvasti verisiä luokkienvälisiä tappeluja hänen lapsuudessaan.

Engelsin vähemmän tunnettuja ajatuksia oli yrittää ohjata liikkuvaa höyrykonetta silmät kiinni. Kerran hän myös huomautti Marxille, että olisi hauskaa osata matkia käkikelloa uskottavasti. Engels painotti, että silloin voisi huijata muut uskomaan, että kello on enemmän tai vähemmän kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Marx päätti kuitenkin jättää tämän ajatusaihion pois Pääoman toisesta osasta.

KuolemattomuusMuokkaa

Friedrich Engels haudattiin Englantiin, Eastbourne-nimisessä kaupungissa sijaitsevaan Beachy Head-nimiseen paikkaan. Kyseinen jyrkänne toimii nykyisin itsemurhamatkailukkohteena. Ei silti hätää, kaupungissa on perinteisesti ollut lääkäreitä, joiden käsi ei tärise!

Katso myösMuokkaa


  Kaikki maailman työläiset liittykää yhteen! Tämä artikkeli on liian kapitalistinen Hikipediaan.
Voit auttaa kommunismin ja sosialismin levittämistä laajentamalla tätä artikkelia.