Gösta Sundqvist

Hikiquote notext.png Hikisitaateissa on kokoelma sitaatteja Gösta Sundqvistilta.

Gösta Erik Sundqvist (17. toukokuuta 1957 Espoo16. elokuuta 2003 Helsinki) on suomalainen kotijumala ja partaansanauraja, josta poikittaisen sanan sanominen voi johtaa välittömään lynkkaukseen kansakunnan nakkikioskijonossa[1]. Sundqvistin puolesta loukkaantuminen onkin aiheellista, sillä miestä itseään hänen jälkimaineensa kiinnostaisi luultavasti vielä vähemmän kuin häntä kiinnosti välittää tuntemuksia tuotannollaan[2]. Sundqvist muistetaan antimusikaaliseksi kitkutteluksi käännetystä pienoisproosastaan, jonka tyylilaji on postmoderni ivapastissi.

Sundqvist tunnetaan parhaiten toimimisestaan Leevi and The Leavingsin nokkamiehenä kolmella eri vuosikymmenellä. Leevi and The Leavingsin vaikutuksesta suomirockin nappulasukupolveen ei voi liiaksi meuhkata. Sundqvist itse ei kuitenkaan pitänyt itseään muusikkona, mikä välittyy tuotantoon massiivisena kunnianhimon ja innoittuneisuuden puutteena sekä tuotannollisena latteutena. Leevi and The Leavings on mukailtua kasettisoitiniskelmää, jossa tietynlainen sympaattisuus on korvattu itsetietoisella kyynisyydellä ja tekemisen meininki liukuhihnamaisuudella. Suomen kansan syviksi riveiksi kutsutulle kohkaus- ja pulputusosastolle vivahteidentaju on mitä suurin pahe, joten Leevien tuotannon paikkaa kansakunnan kaapin päällä ei saa vähällä järkähtämään. Sundqvistin puolustukseksi on kuitenkin sanottava, etteivät Leevit ole kansallisista ylpeyksistämme läheskään sieltä haukotuttavimmasta ja kieroutuneimmasta päästä. Ei voi liikaa vaatia näiltä.

Sittemmin Sundqvistin perinnönjatkamisen antoisille apajille on tormaltanut kovalla rytinällä Arttu Wiskari. Wiskari on omassa tuotannossaan riisunut esikuvansa yltä tarpeettomana painolastina olleet ei-keskinkertaiset elementit, sillä näinä vasemmistoherätyksen jälkeisinä aikoina ei ole tarpeen kuvitella, että loppusointuja ja tissivitsejä monimutkaisempien kirjallisten tehokeinojen tai yllättävien sävelkulkujen käyttö vetoaisi keskiluokkaa pienituloisempiin kansanrymiin.

ViitteetMuokkaa

  1. Onneksi Hikipediaan voi kirjoittaa nimimerkillä.
  2. Sundqvist oli erittäin taitava säveltäjä ja tuli paikoin säveltäneeksi koskettaviakin kappaleita. Tämä oli mitä luultavimmin vahinko.
  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.