Vladimir.gif
Tällä sivulla ei ikävä kyllä ole
Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin hyväksyntää.

Artikkelin kirjoittajan kannattaa tarkkailla syömisiään ja säteilyarvojaan.

Georgian sosialistinen kansantasavalta
Georgia flag2.jpg
lippu
Geocoat.jpg
vaakuna
Venäjän rajanaapurina, jossain siellä
Valtiomuoto Sosialistinen kansantasavalta
Toveri Stalin
Pääkaupunki Tbilisi
Muita kaupunkeja Kutaisi, Batumi
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
69 700 km²
ei merkittävästi
Väkiluku (2004)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
4 000 000 ja rapiat päälle (sijalla 113)
67 / km²
(onneksi) -0,35 % (2006)
Viralliset kielet Venäjä, paskanjauhanta
Pääuskonnot {{{Pääuskonnot}}}
Valuutta Rupla (valuuttatunnus RUB)
Elinkeinorakenne maatalous 20,5 %,
palvelut 56,9 %,
teollisuus 22,6 % BKT:sta
Itsenäisyys
Venäjästä
 
9. huhtikuuta 1991
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Josif Stalin
Ryyppääminen, kapitalistin metsästys
Kansainvälinen
suuntanumero
+995
Motto Tulitte väärään paikkaan, käymisen arvoinen Georgia on Yhdysvalloissa
Kansallislaulu We don't wanna put in


Tämä artikkeli käsittelee kaukasialaista kärpäsenpaskan kokoista valtiota, joka ei kiinnosta ketään. Jos hait Amerikassa sijaitsevaa Georgiaa tai Georgia-fonttia, olet harvinaisen väärässä paikassa.

Georgia on valtio "Euroopassa". Maa tunnetaan muun muassa suvereenista demokratiastaan; kaikki saavat äänestää, mutta jos ei äänestä niinkuin hallitsija haluaa, menettää päänsä. Koska tämä valtiomuoto on kuitenkin jo ammoisista ajoista ollut erään naapurimaan yksinoikeutta, vyöryivät ko. maan panssarit suojamaan kansalaistensa oikeuksia Georgian maaperälle elokuussa 2008.[1]

Koska Georgia oli aikanaan Neuvostoliiton osavaltio, puhutaan siellä vieläkin venäjää ja maksetaan ruplilla. Tästä hyvästä maa onkin saanut lempinimekseen aika hitonmoinen takapajula.

HistoriaMuokkaa

Antiikin aikaan Georgia oli osa Iberian kuningaskuntaa, mutta kreikkalaisten ryöstivät alueen 300 eaa. Kahdensadan vuoden kuluttua tulivat roomalaiset ja tekivä antiikin georgialaisille kreikkalaiset. Hetkellisen itsenäisyyden jälkeen osmaanit valtasivat ja ryöstivät alueen (taas). Ja lopulta vuonna 1878 alue luovutettiin lähes kokonaan Venäjän keisarikunnalle (rosvottavaksi, kuinkas muuten...). Pieni osa Georgiasta kuitenkin pysyi koko ajan osmaanien rosvoretkestä lähtien itsenäisenä. Ensimmäisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen turkkilaiset ja britit tulivat ja rosmosivat alueen vielä pari kertaa. Neuvostoliiton ehdottamalla "kansanäänestyksellä" päätettiin antaa Georgia Neuvostoliiton ryöstettäväksi ja vallattavaksi, ja Neuvostoliiton hajottua Georgia viiemin itsenäistyi, ja antoi sen kunniaksi omien joukkojensa ryövätä koko alueen putipuhtaaksi.

NykyäänMuokkaa

Ajat eivät ole paljoa parantuneet georgialaisraukoille. Venäläisten, NATO:n ja YK:n "turvajoukkojen" ryöstettyä alueen vielä useamman kerran on Georgian talous yhtä hyvä kuin Cajanderin armeijalla. Demokraattisten vaalien järjestäminen tuottaa edelleen päänvaivaa hiukan hitaille georgialaisille, joten sama puolue on pysynyt maan johdossa useammat sata vuotta. Georgialla on, kumma kyllä, maailman suurin kerran käytettyjen ydinaseiden varasto Neuvostoliiton ja Venäjän lahjoitettua niitä jalomielisesti ohjusten muodossa. Lisäksi jatkuvat taistelut maan suurien perunapeltojen hallinnasta ovat johtaneet koko maan täydelliseen kaaokseen.

Georgian sotaMuokkaa

 
Uutisointia Venäjän joukkojen vetäytymisestä

Elokuussa 2008 Venäjä hyökkäsi Georgiaan turvatakseen kansalaistensa oikeuksia ja näyttääkseen törttöilleelle presidentti Mikheil Saakašvilille kaapin paikan. Yhdysvallat paheksui. Jostain syystä Eurooppa paheksui melkoisesti vaisummin. Kriisin seurauksena Venäjä perusti kaksi uutta valtiota, Georgian kahdesta maakunnasta,[2] mutta ulkovallat Nicaraguaa (?) lukuun ottamatta kieltäytyivät tunnustamasta näitä. Uuden venäläistutkimuksen mukaan Georgia hyökkäsi siis ensimmäiseksi. Tätä väitettä on jo kritisoitu muutamaan otteeseen, tosin kummallisesti kritisoijat tapet... eikun katosivat

ViitteetMuokkaa

  1. Pahat kielet tosin väittävät, että huomionkipeät naapurit olisivat olleet kateellisia entisen aateveljen nauttimasta mediahuomiosta
  2. Jotka ensimmäisenä toimenpiitenä itsenäisinä valtioina antoivat kansalaistensa "vapaasti" äänestää itsensä osaksi Venäjää 103 % äänienemistöllä.