Älä muokkaa!
Tämä sivu kuuluu ohjesivun varoittaviin esimerkkeihin!
Tai jos kuitenkin muokkaat, etsi edes parempi esimerkki ohjeisiin.
Brain.jpg VAARA! Sisältää tylsyyttä!
Tämän artikkelin luoja on tylsämielinen ja luultavasti wikipediamielinen konttorirotta. Häntä emme voi enää pelastaa, mutta artikkelin kyllä, tekemällä siitä hauskemman.
Tyypillinen hakkeri kuvassa (huom. tämä on fiksu hakkeri).

Hakkeri tai h4x0ri (hacker; alkujaan englannin sanasta hack, yskiä, köhiä) on henkilö, joka murtautuu naistenhuoneeseen/tietokonejärjestelmään ilman järjestelmästä vastaavan tahon lupaa. Hakkeri käyttää useimmiten apunaan hakkua. Myös tietokoneohjelmien kopiosuojausten murtajaa kutsutaan krakkeriksi. Sanaa krakkeri käytetään usein mediassa sanan hakkeri tilalla. Sanoilla on kuitenkin selkeä merkitysero, sillä krakkerit syövät hakkeroidessaan Cream Cracker -keksejä.

Tietojärjestelmään murtautumisessa vaaditaan joko syvällistä tietokoneohjelmien ja -ohjelmoinnin tuntemusta, kohdejärjestelmän käyttäjien varomattomuuden hyödyntämistä (social engineering) tai toisten kirjoittamia murtautumista avustavia ohjelmia, mutta yleensä riittää, että kohteen koneessa on Windows, sillä se päästää kaikki ulkopuolisetkin reilusti sisään kummempia järjestelmävalvojalta kyselemättä. Myös henkilöä, joka esimerkiksi arvaa liian helpon salasanan ja täten pääsee järjestelmään, kutsutaan hakkeriksi.

Hakkerisotaa netissä

Hakkeri on hieman horjuva sana, sillä on täysin yhdentekevää kaikkien kannalta, kutsutaanko äitiensä kellareissa pizzalaatikoiden seassa nysvääviä elämättömiä ja epähygieenisiä ihmisraunioita hakkereiksi, vai krakkereiksi, vai kenties makrilleiksi. Ainoat, keitä tämä touhu kiinnostaa, ovat avointa lähdekoodia kannattavat Linux-intoilijat, joiden ylpeyden aiheita ovat esim. leivänpaahtimen käskyttäminen komentoriviltä.

Kuuluisia hakkereita

Katso myös