Hikinews:Kreikkalaiset äänestivät logiikan uudelleenmäärittelyn puolesta

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

Star.svg
Tämä on laatu-uutinen, jonka kirjoittaja todennäköisesti parhaillaan kiillottelee Pulitzeriaan.

6. heinäkuuta 2015


ATEENA, Akatemian lehtoKreikan kansa on äänestänyt selkeällä enemmistöllä logiikan uudelleenmäärittelyn puolesta. Vaihtoehdon kannattajat juhlivat myöhään yöhön niin hyvin kuin ilman käteistä pystyivät. Kansanäänestystuloksen kunniaksi Kreikan pankit pitävät ovensa tästä lähtien kiinni.

Aleksis Tsiprasin hallitus sekä uusnatsit päättivät huipentaa yrityksensä ratkaista Kreikan velkakriisi kansanäänestykseen, joka tunnetaan vanhastaan parhaana tapana ratkoa kaikki äärimmäisen monimutkaiset objektiiviseen todellisuuteen liittyvät seikat varsinkin, jos hallitukselta on ideat loppu ja vastuu pelottaa. Menettely on osoitus Tsiprasin ennakkoluulottomuudesta, sillä finanssiasiat on määritelmällisesti Kreikassa rajattu kansanäänestysten ulkopuolelle. "Tämä on todella innovatiivista politiikkaa", kehuu Argosin ammattikoulun politiikan tutkimuksen professori Virvelis Vituras. "Ellei tietäisi paremmin, voisi luulla, ettei Tsipras osaa hommaansa, mutta hänhän osaa sen niin hyvin, että vain näyttää siltä kuin hän improvisoisi epätoivoisesti mussakat pöksyissä", Vituras hämmästelee.

Kiittelyä on saanut osakseen myös kansanäänestyksen viiden vuorokauden varoitusaika, joka mahdollisti kreikkalaisille syvällisen kansalaiskeskustelun ja perehtymisen asiaan. Samoin on laajalti suitsutettu äänestyslipukkeen kysymyksenasettelua. Kreikkalaisilta kysyttiin kansanäänestyksessä vastausta heksametrimuotoiseen kysymykseen, joka koostuu 49:stä toisilleen eri tavoin alisteisesta lauseesta sisältäen useita englanninkielisiä fraaseja, Hegelin sähkömääritelmän, otteen kommunistisisen KKE-puolueen hylätystä ohjelmaesityksestä vuodelta 1979, Herakleitoksen fragmentin nro 60 (ὁδὸς ἄνω κάτω μία καὶ ὡυτή – "Tie alas ja tie ylös ovat yksi ja sama"), luettelon Kreikan kuningaskunnan postimerkeissä esiintyneistä lentokonetyypeistä ja Panos Kammenosin äidin keftedes-reseptin. Äänestyksen varsinainen aihe koskee päättyneen lainaohjelman umpeutuneita ehtoja, joihin äänestyksellä ei määritelmällisesti voi olla mitään vaikutusta. Hallitus käski kreikkalaisia äänestämään tätä muotoilua vastaan, mikä olisi ääni logiikan uudelleenmäärittelyn puolesta. Hallitus korosti kampanjassaan myös kansallisen ylpeyden merkitystä, ja yleensä tällaisten eksaktien käsitteiden tuominen keskusteluun kieliikin siitä, että argumentaatiossa ollaan vankalla pohjalla, tai ainakin pohjalla.

"Aiemmin on eletty niissä erillisissä, mutta toisiinsa liittyvissä käsityksissä, että velka on kahden osapuolen välinen sopimus, että jo rauenneen esityksen hylkääminen on päättävästä tahosta riippumatta merkityksetöntä, ja että yhden valtion äänestystulos ei sido muita tahoja kuin tätä valtiota, mutta nyt kreikkalaiset ovat osoittaneet nämä oletukset vääriksi", professori Vituras summaa. "Kreikkalaiset uskovat saavansa paremmat neuvotteluasemat torjumalla rauenneen esityksen, ja heidän äänestystuloksensa osoittaa tämän uskomuksen todeksi", Vituras selittää. "Tai jotain sellaista, en ole ihan käsittänyt kaikkea tämän ajatuksen taustalla, mutta se johtuu nyt tästä kansanäänestyksestä, joka on oikea ja viisas." Aiemmin kreikkalaiset ovat uskoneet mm. auringon koostuvan tulisten hevosten vetämistä vaunuista.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varufakis, joka ilmoitti ennen äänestystä eroavansa, jos kreikkalaiset eivät äänestä kuten hän käskee, ilmoitti eroavansa heti kreikkalaisten äänestettyä juuri niin kuin hän käski. Varufakis viedään hoitoon, jossa hänet kuntoutetaan esiintymään kirjanmyyntitilaisuuksissa populistisen talouspoliitikan suurille fanijoukoille. Viimeisinä sanoinaan Varufakis lupasi, että Kreikalla on uusi sopimus velkojilta "24 tunnin kuluessa" kansanäänestyksestä. Suurin osa tuosta ajasta on tämän uutisen julkaisuhetkellä jo kulunut. Juuri ennen kansanäänestystä Varufakis myös kutsui Kreikan velkojia "terroristeiksi". "Jos Kreikan velkojat ovat terroristeja, niin Kreikan valtion rahoittaminen on väistämättä terrorismin tukemista", kommentoi Ateenan Agoralta tavoitettu Sokrates Varufakisin sanoja.

Euroryhmän muut jäsenmaat pohtivat parhaillaan kansanäänestystä siitä, hylkäävätkö heidän maidensa kansat retroaktiivisesti Kreikan EY-jäsenyysneuvottelujen tuloksen vuodelta 1980. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoo ottavansa oppia menestyksekkäiltä kreikkalaisilta neuvottelukumppaneiltaan. "Kyllä meiltä joku päätös tulee ehkä vielä tässä kuussa, ans kattoo, verot alas perkele", kommentoi retoriikkansa hellenisoinut Merkel Kreikan tilannetta.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtaja Christine Lagarde sanoo olevansa pettynyt kreikkalaisiin. "Kreikkalaiset ovat toimineet hirveän vastuuttomasti niillä miljardeilla, joita me olemme heille syytäneet", Lagarde moittii.

Kreikka on Etelä-Euroopassa sijaitseva valtio, jossa on pitkä kasvukausi, massiivinen turismielinkeino, yli nelikymmenvuotinen yhtäjaksoinen demokratia ja arviolta 800 miljardin euron arvosta EU-tukea vuodesta 1981, joten sen vaikeuksien on pakko olla kaikkien muiden paitsi kreikkalaisten syytä.

LähteetMuokkaa