Hikiopisto:Suomenkielinen Wikipedia sosiologisessa syynissä/Käyttäjärakenne

Hikiopisto-logo3.png

Hikiopisto-logo2.png

Toivottavasti nautit hikikurssistamme. Hikiopiston etusivulta voit etsiä lisää kursseja. Myös Hikiopisto-luokka on pullollaan tuikihyödyllistä oppimismateriaalia.


Ikävä tosiseikka on, etteivät wikipedistit elä ikuisesti, vaan Wikipedia on ikään kuin tähtienvälinen arkki, jonka miehistössä sukupolvi korvaa toisen, tiedon pimeässä avaruudessa.

Suomenkielisen Wikipedian käyttäjistö luokitellaan sen mukaan, millainen on heidän yleinen tapansa reagoida Wikipedian tapahtumiin, sekä sen mukaan, miten he alullepanevat näitä tapahtumia. Näistä jälkimmäinen on yleisluontoinen luokitteluperustelu, kun taas edeltävä on täsmentävä.

Muokkausnäkökulmat

Wikipedian "Wikipedia:"-sivuilla esitellään käyttäjien muokkausnäkökulmia, mutta kuten hyvin tiedetään, ei näillä näkökulmilla ole mitään oikeaa merkitystä käyttäjien toiminnalle.[1] Tosin joku deletionisti saattaa pitää itseään kovana jätkänä (ks. ML) siksi että on deletionisti, mutta vajaamielisyys on yleensä jo syntymän yhteydessä ansaittu aivotoiminnallinen häiriö, joten muokkausnäkökulmat voidaan siis sivuuttaa. Sen sijaan tällä sivulla esitellään wikipedistien käyttäjäkohtaisia näkemyksiä Wikipediasta.

Hierarkkinen luokittelu

Suomenkielisen Wikipedian hierarkiaan perustuvat käyttäjätyypit muodostetaan sen mukaan, miten käyttäjät saavat Wikipediassa toimintaa (engl. äksön) aikaiseksi. Käyttöoikeuksien (ns. vallan) hallussapidon on todettu vähentävän tätä aikaansaamiskykyä ja usein juuri päinvastaisesti haittaavan yhtään minkään aloittamista. Hierarkkiset käyttäjätyypit ovat aloitteentekijät, tukijat, valvojat ja ylivalvojat.

Täsmentävä luokittelu

Täsmentävässä luokittelussa pyritään löytämään Wikipedian valtarakenteen sisältä käyttäjätyyppejä tarkentavia piirteitä. Tämä tapahtuu luokittelemalla käyttäjien reagointitapoja.

Täsmälliset käyttäjätyypit

 
Herhiläiset muodostavat Wikipedian vakiokäyttäjien enemmistön.

Tämän otsakkeen alle on pyritty keräämään kaikki ne käyttäjätyypit, joiden alle Wikipediaa nimimerkkien takaa muokkaavia henkilöitä voidaan sijoittaa. Tutkijoidemme mukaan käyttäjätyypit oli viisainta nimetä jo valmiiksi eläinkunnasta löytyvien eliöiden mukaan, sillä useimmat niistä muistuttavat elleivät peräti ole suoraa sukua alenevassa polvessa eräille hyönteis-, sorkka- ja muille eläimille. Yleensä käyttäjä edustaa pääosin yhtä käyttäjätyyppiä, mutta on saanut esimerkiksi pintasilauksensa toiselta. Useimmat käyttäjät ovat siis hybridejä.

Apinat

Suuret muinaiset, jotka kehittivät Wikipedian valtarakenteen. Ovat suurimmaksi osaksi eläköityneitä, eivätkä ole missään määrin hätisteltävissä. Ne Apinoista, jotka vielä Wikipediassa käyvät, ohjaavat sen toimintaa taustalta naruja vedellen. Apinoihin ei sovi viitata julkisesti Wikipediassa: Sanotaan, että esto ei ole ainoa asia, johon niillä on työkalut. Apinoihin kuuluvat Cimon Avaro, Jniemenmaa, Jpta, TJ, Tsk ja Vkem.

Dodot

Dodot ovat kroonisia epäonnistujia. He ovat surkeita kömpelyksiä kaikessa, mitä sitten yrittävätkin, eivätkä opi koskaan mitään. Heidän reaktionsa kritiikkiin on joko olematonta tai itsesäälin sävyttämää. Wikipedian yhteisö käyttää dodoja laajalti ruokanaan ja sortoaineksenaan. Toisin kuin oikean elämän dodot, wikidodot eivät ole lähelläkään sukupuuttoon kuolemista. Sen sijaan heidän määränsä näyttäisi olevan tasaisessa kasvussa. Hyviä esimerkkejä erityyppisistä dodoista ovat käyttäjät Juhni ja Piki-koira.

Herhiläiset

Herhiläiset ovat Wikipedian ärsyttävin ja varovaisten arvioiden mukaan suurin käyttäjätyyppi. He ovat aina paikalla siellä, missä tapahtuu jotakin. Sekaan he sitten viskaavat oman myrkkynsä ja taas turpoavat keskustelusivut ja äänestykset. Herhiläiset ovat äärimmäisen reaktioherkkiä, lähes räjähdysherkkiä. Heillä on oma pieni yhteisönsä muun yhteisön sisällä. He viestivät toisilleen monimutkaisilla lentoradoillaan, ja yhden ottaessa johdon seuraa muu poppoo sitä sen muokkauksien perässä vaikka sitten kaivoon. Johtoherhiläisen väsyessä siirtyy joku toinen kärkeen ja alkaa johdattaa joukkoa. Herhiläisten viestintäsysteemi on monimutkaisempi kuin minkään toisen wikieliön. Muokkausyhteenvedoissa ei tarvitse edes lukea mitään,[2] mutta silti käyttäjät ovat hyvin perillä siitä, missä mennään. Tutkijamme ovat arvelleet kyseen olevan mystisistä "samoista aaltopituuksista".

Hyypät

Hyyppien nimi juontuu heidän itsekorostuneesta persoonallisuudestaan. He reagoivat kaikkeen joko itseään puolustellen tai ylistäen. Vaihtoehtoinen reaktiotapa on myös oman arvon "hiljainen tiedostaminen", mikä tarkoittaa sitä, että he suhtautuvat alentuvasti muihin käyttäjiin ja ottavat kiitokset vastaan itsestäänselvyyksinä. Silloinkin, kun he tekevät viittauksia muihin käyttäjiin, he todennäköisesti vain kippaavat syyt näiden niskoille. Jos he tekevät virheen, jonka jäljet ovat kiistattomasti ja suoraan johdettavissa heihin, he pyrkivät hautaamaan asian mahdollisimman nopeasti ja hiljaa. Lähes täydellinen esimerkki hyypästä on käyttäjä Str4nd.

Kääntäjäpiiperot

Suomenkielisen Wikipedian varhaisvaiheessa varsin laajalti vaikuttanut reliikkikäyttäjäryhmä, joka toimi oppositiona tarunhohtoisille Apinoille. Olivat symbioosissa englanninkielisen Wikipedian kanssa ja toimivat kuten se toimi, mutta hävisivät ryhmän sisäisen valtataistelun ja katosivat. Piiperojen on arveltu pilkkoutuneen ryhmänä ja olevan "esi-isiä" monille nykyisille käyttäjätyypeille. Mihinkään yksittäiseen käyttäjäryhmään heitä ei kuitenkaan voi yhdistää.

Märehtijät

Märehtijät ovat anarkobyrokraatteja henkeen ja vereen. He nauttivat Wikipedian "koneiston" käyttämisestä ja pyörittämisestä viimeiseen saakka. Kaikki on tehtävä prikuulleen niin kuin käytännöt sen sanelevat. Jokainen esiin nostettu asia on vedettävä läpi märehtijän viidestä byrokratiamahasta ja tarkasteltava jokaikisen olemassa olevan käytännön valossa. Päätöksenteko tai oma ajattelu eivät kuulu märehtijöiden päivärutiineihin. Märehtijät ovat useimmiten, yllätys yllätys, byrokraatin asemassa Wikipediassa, ja heistä hyviä esimerkkejä ovat Harriv ja Agony.

Perskärpäset

Perskärpäset ovat niitä, jotka harjoittavat runsaissa määrin sitä, mitä Wikipediassa kutsutaan "käyttäjän vainoamiseksi". He kehittävät oman vakiotapansa reagoida kaikkeen, mitä heille sanotaan – yleensä sellaisen, että he pystyvät pitämään kiinni haluamastaan käyttäjästä mahdollisimman pitkään. Niin he sitten roikkuvat vuosikausia kiinni saman käyttäjän persauksissa, ellei joku hätistä heitä pois, mikä osoittautuu usein hyvin vaikeaksi tai käytännössä mahdottomaksi, mikäli kyseessä on ylläpitäjä. Siellä lämpimässä lempipaikassaan he sitten inisevät ja valittavat käyttäjän toiminnasta. Suomenkielisen Wikipedian maailmanlaajuisestikin harvinaisen yhteenkasvaneen kaksoisperskärpäsen muodostavat Ulrika ja Joonasl.

Pöhömyyrät

Pöhömyyrät ovat herhiläisten kaltaisia mutta yleensä vähemmän vilkkaita. Ärsyttämättöminä ne tuhisevat kaikessa rauhassaan asiallisia muokkauksiaan Wikipediaan, mutta autapa armas kun niiden töpöhännälle astuu! Sokean raivonsa vallassa pöhömyyrä puree kaikkia ympärillään alkaen keskustelusivunsa tunkeilijoista ja päättyen satunnaisiin tielle tulleisiin piruparkoihin. Heikosta näkökyvystään huolimatta pöhömyyrän muut aistit toimivat vallan mainosti, ja se haistaakin vihamiehensä löyhkän vielä vuosienkin kuluttua. Lisäksi se on kykeneväinen kuulemaan kaiken paskapuheen, joka siihen kohdistuu, kilometrienkin päästä. Perinteikkäinä pöhömyyrinä voidaan pitää Klassikkomiestä ja Abc10:tä.

Satiaiset

Satiaiset ovat Wikipedian käyttäjiä, jotka ovat juuttuneet alapääjuttuihin. Ne muokkaavat alapääaiheisia artikkeleita, käyttävät paljon alapääilmauksia ja ärsyttävät sietämättömästi muita käyttäjiä. Itse ne eivät ärsyynny mistään; itse asiassa ne haluavatkin, että niitä käydään aina välillä raapimassa, jotta ne voivat ärsyttää vielä enemmän muita. Nämä pienet vipeltäjät hyödyntävät käytäntöä, jonka mukaan Wikipediassa on sallittua kiroilla, ja ovelimmat niistä pyrkivät kätkemään alapääkiinnostuksensa muiden muokkaustensa sekaan.

Sittisontiaiset

Sittisontiaiset ovat ahkeria pikku veitikoita. Ne ottavat runsaasti iskuja vastaan vihaamiltaan käyttäjiltä näennäisesti niistä välittämättä. Todellisuudessa ne kuitenkin kokoavat kaiken kakan suureksi lantapalloksi, kuten kommenttipyynnöksi todistevuorineen, jonka ne sitten yhtenä päivänä paiskaavat koko komeudessaan päin muiden naamoja. Sittisontiaiset ovat yleensä herhiläisvariaatioita, joten ne ovat toinen hallitseva pääluokka wikikäyttäjistössä. Kuvottavia ja tauteja levitteleviä pikku otuksia.

Stefanokset

Stefanokset ovat Wikipedian ateistinen käyttäjäryhmä, joka jatkuvasti pyrkii asettamaan itsensä marttyyrin asemaan. Tämä näkyy uskontoja käsittelevien artikkelien epäneutraaliutena ja uskonnollisten käyttäjien törkeänä sortona. Stefanokset hallitsevat Wikipedian (epä)uskonnollisia riittejä, ja heidän sanaansa luotetaan ja sitä arvostetaan laajalti. Stefanokset ovat kapeakatseisia idiootteja. Heidän johtajansa on Thi.

Pseudokäyttäjätyypit

Agendamadot

Agendamadot ovat käyttäjiä, jotka vaivihkaa levittelevät omaa näkemystään ympäri Wikipediaa. Madot ovat ehkä kaikkein älykkäimpiä Wikipedian käyttäjiä, sillä heidän agendaristiretkensä saattaa perustua yksistään oikeisiin sananvalintoihin ja alitajunnalle suunnattuihin viesteihin, jotka välittyvät artikkelien muotoilusta. Heidän toimintansa on "maanalaista" eli niin huomaamatonta, että se on itse asiassa hypoteettista. Parhaat nuuskijamme ovat tälläkin hetkellä jäljittämässä agendamatoja, jotta saisimme edes yhden esimerkin tälle sivulle.

Messiasmurmelit

Messiasmurmelit ovat potentiaalisia wikiaaveita (ks. alempaa), jotka uhrautuvat muun käyttäjistön puolesta tukalassa tilanteessa lopettamalla Wikipedian käytön. He ovat hellyttäviä käyttäjiä, joilla ei ole koskaan ollut aikomustakaan mihinkään moitittavaan toimintaan mutta jotka joku pahansuopa käyttäjä on ottanut silmätikukseen (ks. perskärpäset) ja saattanut pulaan. He voivat olla myös herhiläisten pommituksen kohteeksi joutuneita murmeliparkoja, jotka lopulta muodottomiksi turvonneina naulitsevat itsensä ristiin vähin äänin.

Wikiaaveet[3]

Wikiaaveet ovat käyttäjiä, jotka ovat joskus tehneet tunnuksen Wikipediaan, mutta luopuneet siitä käytettyään sitä aikansa ja tehneet toisen ilman, että kukaan tietää vaihdon tapahtuneen. Syynä vaihtoon ovat yleensä käyttäjän vainoaminen, iso riita, halu aloittaa "puhtaalta pöydältä", pieleen mennyt lopetusyritys (josta on toitottanut kovaan ääneen) tai muu sellainen. Wikiaaveet ovat reppanoita. He kantavat jakamatonta menneisyyden taakkaa harteillaan. Uniikin tästä käyttäjätyypistä tekee se, ettei wikiaavetta voi koskaan tavoittaa. Sillä hetkellä kun joku äkkää wikiaaveella olleen toisen tunnuksen jo ennen nykyistään, hän lopettaa wikiaaveutensa ja muuttuu wikirikolliseksi, yhteisön hylkimäksi käytäntöjen rikkojaksi.

Hikiopiston tutkijat toki voivat teoriassa tehdä reaaliaikaisesti havaintoja wikiaaveen toiminnasta, jos sitä ei ole Wikipediassa tunnistettu. Viime kerran lokakuussa 2011 muokanneen[4] käyttäjä Ulrikan mahdollinen uusi tunnus olisi wikiaave, mutta sitä ei ole löydetty. Teoriaa tukee Ulrikan neuvo Crimson Cherry Blossomille kesäkuussa 2011: ”Joo, [ylläpitäjä] Otrfanin liehakointi tosiaan kannattaa, sitä kautta joku on jo tainnut päästä ylläpitäjäksi. Sitä on minullekin suositeltu, ja ajattelin itsekin tehdä niin sitten kun vaihdan tunnusta.”[5]

Palaa sivulle: Hikiopisto:Suomenkielinen Wikipedia sosiologisessa syynissä.

Viitteet

  1. Ne ovat synnyttäneet vielä määrittämättömät wikipsykologiset tekijät, mahdollisesti sellaiset kuten mustavalkoinen ajattelu, pyrkimys aatteen perustajan kuolemattomaan asemaan, ismilempi ja niin edelleen. Muokkausnäkökulmat on ennen kaikkea suurimmaksi osaksi kopioitu auktoriteetintunnosta englanninkielisestä Wikipedia-maailmasta, eikä niiden synty siten kuulu tutkimuksemme piiriin.
  2. Eräillä käyttäjätyypeillä, kuten pöhömyyrillä, on tapana viestitellä muille käyttäjille muokkausyhteenvedoissa. Yleensä huomion kiinnittämiseen käytetään litaniaa kirosanoja tai ISOJA KIRJAIMIA. Toisinaan molempia. Tämä on tarpeen etenkin, jos pöhömyyrä tahtoo viestittää toiselle. Aika sokeita kun ovat.
  3. Tämän käyttäjätyypin olemassaoloa myös wikipedistit ovat spekuloineet. Tosin he pitävät ideaa omanaan.
  4. Tarkistettu 12. tammikuuta 2017.
  5. [1]