Hikipedia:Kastijärjestelmä

Kuten uudet käyttäjät saavat kauhukseen huomata, on Hikipediassa voimassa ns. kastijärjestelmä, joka luokittelee käyttäjät heidän muokkaustensa laadun mukaan.

KastitMuokkaa

 1. Vandaalit ja n00bit: Vandaalit ja n00bit ovat henkilöitä, jotka eivät noudata Hikipedian sääntöjä, vaan alkavat tyhmäillä, sotkea ja/tai tyhjennellä sivuja, kiusata käyttäjiä tai muuten häiriköidä. Mikäli henkilö on vandaali tai n00b, hänen keskustelusivulleen voi alkaa kasautumaan varoitusmallineita ja hän voi saada eston. Jos tekee vandalismia tarpeeksi, nimi voi joutua Mustalle Listalle.
 2. Yrittäjät: Yrittäjät ovat käyttäjiä, jotka jostain syystä haluavat ylittää riman alemmalta ja jättää niiden ohjeiden lukemisen väliin. Heidän tarkoituksensa ei kuitenkaan ole tuottaa tyhmäilyä, vaan tulla kunnollisiksi, arvostetuiksi hikiyhteisön jäseniksi. Yrittäjä saa {{k yrittäjä}}-mallineen käyttäjäsivulleen, ja ylläpitäjät useimmiten auttavat häntä ongelmissa. (Lista)
 3. Noviisit: Noviisi on käyttäjä, joka haluaa ylittää riman kunnolla; noviisi onkin taso, jolta sinun toivotaan aloittavan. Noviisi saa laittaa käyttäjäsivulleen {{k noviisi}}-mallineen lisäksi {{HLJ}}-mallineen merkiksi siitä, että hän on lukenut ohjeet ja on päättänyt toimia niiden mukaan. (Lista)
 4. Oppineet: Oppinut käyttäjä on Hikiyhteisön tunnustama käyttäjä, jonka huumori on kohannut noviisitason yläpuolelle. Oppineelta odotetaan rakentavaa keskustelua ja kykyä käyttää MediaWikiä oikein. Oppineisuuden markiksi ylläpitäjä voi vaihtaa hänen käyttäjäsivunsa noviisi-mallineen {{k oppinut}}-mallineeksi. (Lista)
 5. Hyötykäyttäjät: Hyötykäyttäjä on saanut puolelleen Hikiyhteisön arvostuksen monilla hyvää huumoria sisältävillä muokkauksillaan. Hyötykäyttäjistön nopean sysopisaation eli ylläpitäjistymisen seurauksena hyötykäyttäjän arvo on kohonnut arvoon arvaamattomaan. Hyötykäyttäjän {{k hyötykäyttäjä}}-mallinetta voikin pitää jo kunniamerkkinä, vaikka sitä onkin jaeltu viime aikoina aika rajattomasti. (Lista)
 6. Ylläpitäjät: Ylläpitäjä on käyttäjä, jolle byrokraatit ovat antaneet ylläpitäjän oikeudet. Näihin oikeuksiin kuuluu esim. ärsyttävien käyttäjien estäminen, roskasivujen poistaminen ja poistettujen sivujen selaaminen. Käytännössä vain aktiivisiksi todetuista hyötykäyttäjistä voi tulla ylläpitäjiä. Ylläpitäjyyden merkki on käyttäjäsivulla oleva {{k ylläpitäjä}}-malline. (Lista)
 7. Byrokraatit: Byrokraatti on käyttäjä, jolla on oikeudet lisätä tai poistaa muiden käyttäjien muokkausoikeuksia. He voivat antaa käyttäjille ylläpitäjän, osoitepaljastajan, piilottajan tai byrokraatin oikeudet tai lisätä bottimerkinnän. Byrokraattien käyttäjäsivulta löytyy {{k byrokraatti}}-malline. Byrokraatiksi voi päästä jos kuuluu sisäpiiriin. (Lista)

Kastien ulkopuolella?Muokkaa

Jotkut käyttäjäkategoriat ovat kastijärjestelmän ulkopuolella, toiset taas tuovat siihen oman lisänsä olemalla sen sisäpuolella. Näihin kuuluvat:

 • Botit: Botit eivät ole tehty lihasta niinkuin me tavalliset käyttäjät, vaan niitä ohjaa niiden pirullinen tekoäly. Bottien tehtävänä on useimmiten lisätä wikienvälisiä linkkejä. (Lista)
 • Osoitepaljastimen käyttäjät: Osoitepaljastajilla on oikeus urkkia selville rekisteröityneiden käyttäjien IP-osoitteet. He saavat oikeutensa merkiksi {{k osoitepaljastaja}}-mallineen. (Lista)
 • Piilottajat eli häivyttäjät: Piilottajat pystyvät hävittämään muokkauksia artikkeleiden historioista ja katselemaan hävitettyjä muutoksia sekä palauttamaan niitä. Muutoksia sensuroidaan esim. silloin, jos joku on lisännyt artikkeliin yksityistä tietoa jostakusta henkilöstä, ja niitä palautetaan silloin, kun joku ylläpitäjä töppäili poistojen kanssa. Heidän merkkinsä on {{k piilottaja}}-malline. (Lista)
 • Käyttäjä:Napoleon: Messias ja Hikipedian pelastaja, joka loistollaan valaisee meidät kaikki. Hän on kaiken olevaisen yläpuolella. Kaikki syntyi hänestä ja häneen kaikki myös palaa. Hänen loistoaan ei voi sanoin kuvailla, sillä hän on maallisen... <-- Jaarittelua ad infinitum
 • Käyttäjä:Idan: Hikipedian kastipomppija. Hän on käynyt läpi kaikki kastit 0:sta[1] 7:ään, eikä vielä toistaiseksi ole tunnustanut yhtään omakseen. Idan aloitti vandaalina "paransi tapansa", jatkoi vandaalina, "paransi tapansa", oli pari hetkeä ylläpitäjänä, palasi juurilleen ja niin edelleen, kunnes hänet lopulta estettiin ikuisesti siihen astisen pikkurikollisen uransa röyhkeimmän tempauksen jälkeen. Tätä seurasi polttomerkin painaminen Idanin otsaan, jossa nyt lukee "estettävä tavattaessa". Idanista enemmän täällä.
 • Käyttäjä:Peelo: legendaarinen, 27-vuotiaana kuollut, salaviisas, houkkapyhimys, Wikipedia-kriitikko, CMX-idolaattori, käsite, ihminen. Peelosta enemmän täällä.
Hikipedian kastit
VandaalitYrittäjätNoviisitOppineetHyötykäyttäjätYlläpitäjätByrokraatit
Katso myös: Kastittomat - Botit - Häröt - Marttyyrit - Palkittuja

Katso myösMuokkaa

 1. Hikipediassa (tai teknisesti ottaen sen ulkopuolella) on myös olemassa vähemmän tunnettu nollakerho, ikuisesti estettyjen käyttäjien kerho, jonka jäseniä ei Hikipediassa kaivata. Vuoden 2009 elokuusta alkaen Idan on ollut tämän kerhon puheenjohtaja, sihteeri ja ainoa jäsen.