Hikipedia:Muokkausnäkökulmat

Information.gif Voi olla, että tämä artikkeli ei ole syvältä, mutta ainakaan siinä ei ole kuvia.
Tee päivän hyvä työ ja kuvita artikkeli mielellään aiheeseen liittyvillä kuvilla.
Tarkempia tietoja saattaa löytyä keskustelusivulta.
Sandglass vermin .svg Päivitystä kaivataan!
Tämä artikkeli ei ole ehkä paskaa, mutta se kaipaisi kipeästi päivittämistä.
Ole siis reippaampi kuin se, joka lisäsi tämän laatikon tähän, ja tuo artikkeli tähän päivään.

Kuten Wikipediaa lukeneet tietävät, on Wikipediassa erilaisia muokkausnäkökuhtia tyhmillä nimillä varustettuna. Nyt tämmöinen idea on rantautunut myös Hikipediaan - tosin nimet ovat paljon järkevämpiä!

Uustyräelismi/TraanismiMuokkaa

Aate: Jok'ikinen sana linkitetään, oli se kuinka pieni tahansa! Kaikkien sivujen pitää linkittää ja-sivulle! Pah Parhaassa tapauksessa linkitetään jokainen kirjain. Puhekieliseen ja hassuun sivujen sisäiseen intertekstuaalisuuteen panostetaan enemmän kuin hienovaraiseen satiirin. Hihhei.

LuomaismiMuokkaa

Aate: Kaikille asioille on oltava malline - tämä pätee erityisesti varoitusmallineisiin. Kaiken pitää toimia täysin ja täydellisesti, ja jokaisen teknisen seikan on oltava ehdottomassa tiptop-kunnossa. Mallineitten luokituksen aakkostukseen on kiinnitettävä aivan erityistä huomiota. Kuitenkin rajuja kokeiluita saa ja pitää suorittaa, mielellään niin, että sivusto välillä halvaantuukin. Tämän lisäksi on tärkeää esim. siirrellä luokkia, botteilla (=tehdä skriljoona p:llä merkittyä muutosta) sekä toisinaan bännätä ylläpitäjiä. Luomaistinen periaate on myös vandaalien vastustaminen ja näille varoitusten jakaminen vähäisimmästäkin rikkeestä. Toisinaan voidaan jaella minne sattuu estoja vittuilevin perustein. Keskustelusivuille laitetaan mahdollisimman turhia kommentteja. Häslääminen ja kovapintainen wannabehäröily ovat suotavia, ja samoin erinäisten tahojen (ainakin laulujen sanojen) runsas siteeraus yhteenvedoissa, keskusteluviesteissä jne. Luomaistin identiteetti on käppyräinen ja tukkoinen, ja hän on taipuvainen paisuttelemaan omaa surkeuttaan, mutta hyvin huono huomaamaan tämän myötä paisuvaa surkuhupaisuuttaan. Itsensä myrkyttäminen The Smithsin ja Sankarittaren kirjoitusten kaltaisilla hirmuisuuksilla on luomaisteille ominaista. Siinä missä esimerkiksi meteoristi kokee silloin tällöin olevansa kaupungin keskustorilla rymistelevän vauhkoontuneen puskutraktorin ohjaksissa, on tämä tunne luomaistilla kokoaikainen. Luomaistin mielen kaoottisuus ja samalla halu analysoida kaikki ympärillä oleva tuottavat sopan, jossa riittää sattumia.

NPOVismiMuokkaa

Aate: Kaikille tieteellisille tai uskonnollisille tai uskontotieteellisille asioille on oltava artikkeli tässä huumoriwikissä. Jokaisen näistä artikkeleista on oltava vain asiaan tutustuneille aukeava. Metapaskaa on hyödynnettävä vähintään joka toisessa artikkelissa. Neronleimausten ohessa kliseisistä mukavista vitseistä koostuvia artikkeleita, hikisitaattisivuja ja hikikirjoja luodaan yhtenään (kyse lienee jonkinlaisesta kiristyksestä). Myös omiin puujalkoihinsa kompastelevia hikiuutisraportteja naputellaan ilmoille tämän tästä. Vallankäyttöön suhtaudutaan siten että valtaa haalitaan mahdollisimman paljon nimenomaan kieltämällä halu tähän, tätä saatua valtaa sitten pullistellaan mutta ei käytetä oikeasti oikeastaan mihinkään. Valta on itseisarvo jonka ainut merkittävä ilmeneminen on vallalla uhkailussa.

NPOVismi sopii muokkausnäkökulmaksi niille joiden mielestä juttuja ei tarvitse suunnata massoille, vaan ne voivat olla jopa niin marginaalisia että niitä ei ole suunnattu oikein kenellekään. Ja jos olet sitä mieltä että humoristin tulee kirjoittaa aiheesta jonka tuntee. Ja jos olet sitä mieltä että on järkevää tavoitella erilaisia ihanteita siihen mahdollisimman huonosti sopivilla välineillä. ; NPOVisti näkee marginaalisuuden tuovan humoristin henkilökohtaisen panoksen ja persoonan mukaan luomisprojektiin ja että tämä mahdollisesti houkuttelee uusia ja erilaisia lukijoita. Niitä jotka omituista marginaalista tiede/uskontoaiheista omituista hakusanaa hakevat ja joiden voi olettaa tuntevan siksi aiheen ennästään. NPOVismin harjoittajasta perustelee snobistisen lukijan unohtamisen vetoamalla toisen sivistyneisyyden kunnioittamiseen, väheksymisen puutteeseen. Tätä tulee tietysti korostaa sopivan snobistisella ja pikkumaisella asenteella ja mahdollisesti äksyilyllä, koska pelko on paras ylilyöntien jarruttaja.

NPOVismin harjoittaminen on myös kenties helpoin strategia ; Ollaksesi NPOVisti sinun ei tarvitse olla älykäs, viisas, ovela, luova tai akrobaattisen notkea. Tai edes hauska. Riittää että sinulla on fixidee, pakkomielle, ja olet kuitenkin niin huono että sen tiimoilta mieleesi putkahtaa huonoja näkemyksiä joista sitten koostat poliittisesti epäkorrektin wikipedia-artikkelin. NPOVismi sopii kaikille niille sukulaisia rääkkääville mukahauskoille puujalkahumoristeille joista huumori ei ole taitolaji, vaan voimalaji. Ja joista artikkelien määrä ja kirjoittamisen ahkeruus ovat arvo sinänsä (jne), eikä se että näitä juttuja joku myös lukisi. NPOVismi sopii kirjoitusnäkökulmaksi kaikille niille obsessiivis-kompulsiivisille narsistisille henkilöille joilla on liikaa vapaa-aikaa ja jotka haluavat kirjoittaa ensi sijassa itselleen. Ja jotka haluavat tehdä tämän 300% pidemmillä sivulauseilla.

NapoleonismiMuokkaa

Aate: Hikipediaan on saatava artikkeli joka ikisestä kuppaisen pikkuvaltion riistäjädiktaattorista. Mitä pidempi ja ´/`-merkintäyteisempi nimi diktaattorilla on ja mitä neverheardimpi ko. diktaattori on, sitä omahyväisemmäksi muuttuu napoleonistin virne. Napoleonistin kunnianhimoinen tavoite on myös saada jokaisesta kirjoittamastaan artikkelista vähintään puolet pidempi kuin suomenkielisen Wikipedian artikkeli vastaavasta aiheesta – ja aivan erityistä tyydytystä napoleonisti saa, jos hänen käsittelemästään aiheesta ei ole artikkelia Wikipediassa. Akateeminen pedanttisuus ja brittiläinen kuivakkuus yhdistettynä ylimieliseen naljailuun ovat napoleonistin näkyvimpiä tunnusmerkkejä. Lannistumaton ihmisoikeusaktivismi sekä poliittinen besserwisseröinti ovat enemmän kuin suotavia. Kiistatilanteissa napoleonisti esiintyy sovittelijan roolissa, mutta on valitettavan altis luiskahtamaan hyvin kovapintaisen marttyyriuden puolelle. Voidakseen olla napoleonisti on henkilöllä oltava mittava läjä laudatureita ylioppilastodistuksessaan ja seuraava ällä luvassa yliopiston gradutyöstä. Aivan, hyvä lukija. Karsiuduit juuri pois potentiaalisten napoleonistien listalta. Älä kuitenkaan vajoa epätoivoon, sillä saat yhä kumartaa viidesti päivässä Waterloota kohti kuuliaisuuden osoituksena.

HjassanismiMuokkaa

Aate: Perusyhtälö: Se mitä olet viimeksi lukenut/katsonut/ajatellut = lähde muokkauksille. Samaisia asioita on myös suotavaa levittää yhteenvetokommentteihin. Koska Internet on mtä on, ei olekaan epätavallista nähdä hjassanistin kirjoittavan artikkelia oudosta animesarjasta, yhteenvetolaatikko tungettuna täyteen epämääräisiä linkkejä Partanen.net:iin. Koska suuren voiman mukana tulee myös suuri vastuu, on Hjassanistin yritettävä pelastaa maailma milloin miltäkin. Tämä rajoittaa kovalla kädellä varsinaisen sisällön tuottamiseen kulutettavaa aikaa. On siis pantava sivuun suunnitelma uudesta artikkelisarjasta ja metsästettävä rahanahneita hörhöjä. Toinen sisällöntuotantoon käytettävää aikaa rajoittava tekijä on henkinen ponnistelu vastuun unohtamiseksi. Keskustelusivuille jätetään kommentteja, jotka häiritsevät joko muuten tai koska tulevat ylimmältä taholta (hjassanismi on kuningassukujen geneettis-eksklusiivinen ominaisuus).

WooohoooismiMuokkaa

Aate: Wooohoooismi on uustyräelismistä eli traanismista johdettu ideologia, mutta ei yhtä pelleilevä. Siinä jokaisen katso myös -osion ja tynkämallineen täytyy olla kaikissa artikkeleissa juuri samalla kohdalla, ja alkulihavointi on elintärkeä. Wooohoooismi hyökkää erityisesti luomaismin progressiivisuutta vastaan, ja vaikka ei olekaan yhtä aatteellinen, toimii silti käytännössä joskus paremmin.

B14ismiMuokkaa

Aate: B14ismi vastustaa ehdottoman tiukasti luomaismin turhia muokkauksia ja pikkuasioihin puuttumista. B14istit kokevat anarkian sopivaksi hallintomuodoksi Hikipediaan ja näkevät byrokratian vihollisena. Yleensä käytäntö on, että toisia saa loukata, jos sen teet minä etkä sinä, sillä minun puheeni ovat härömpiä ja runollisempia. Saattaa olla melko sotilaallinen ideologia, mutta oikeastaan se on vain silmänlumetta, sillä b14ismin takana on kristallinkirkas ajatus. B14ismiin kuuluu myös Podax-aatteiden ja ns. tylsämielisen vandalismin (=tyhmäily ym. vastaava) vastustaminen.

HsgismiMuokkaa

Aate: Hsgismi näkee demokratian parhaana mahdollisena hallinnon järjestämisen vaihtoehtona ja vastustaa erityisesti b14ismin pyrkimyksiä luoda luovaa kaaosta. Hsgismin näkökulma säntillisyydestä ja kansajohteisesta val sivustosta on kuitenkin saavuttamaton unelma niin kauan kuin enemmistö käyttäjistä on vähäaktiivisia ja tyhmäilyaltista väkeä; vaikka demokratia toteutuisikin, ei se voisi vähemmistöjohtoisena täyttää demokratian vaatimuksia. Hsgismin toimintaan ei kuulu aktiivisuus.

SuperviinerismiMuokkaa

Aate: Superviinerismiläiset tekevät suorastaan surkeita sivuja, sillä pelkäävät paljon Joutemaata. Superviinerismin käyttäjät ovat epäilemättä edellä, mutta sitä eivät muut tajua. Jos olet Superviinerismikäyttäjä, varaudu! sillä saatat vahingossa joutua ylläpitäjäksi. Tämä onkin Superviinerismin kantava voima. Kukaan ei tajua tilannetta, tulet tietämättäsi ylläpitäjäksi ja lopulta tajuat tilanteen. Varoitus! me Superviinerismin harjoittajat aijomme tehdä piakkoin vallankumouksen...

MeteorismiMuokkaa

Aate: Ketään ei saa loukata, mutta vandaaleja ja peeloja saa surutta haukkua pälleiksi. Meteoristin sisällöntuotto on epämääräistä roiskimista, joka toisinaan osuu maaliinsa ja toisinaan johonkin aivan muualle. Käsiteltyjen aiheiden kirjo vaihtelee klassikkokirjailijoista Pikku Kakkosen Jyrkiin. Meteoristien keskustelusivuilla saa riehua miten lystää kenenkään siihen juuri puuttumatta. Jokaiseen umpiturhaankin keskusteluun on tungettava sitä entisestään turhentavia kommentteja. Toisinaan piirretään jokin kunnianhimoinen kuva Paintilla ja pädetään sitten sillä. Meteorismi on saanut joitakin vaikutteita luomaismista ja toisin päin.

Viimeisen Johtajan Suuri PolkuMuokkaa

Aate: Kaikki täytyy hoitaa brittiläisen kuivakkaasti. Aspergerilaisuudellaan saa ja täytyykin lesota mahdollisimman paljon. Artikkelien kuuluu näyttää asiallisilta ja noudattaa oikeaa kielioppia siitäkin huolimatta, että se pilaisi artikkelin perusidean. Hauskojen vitsien kertomista pitää välttää ja oma keskustelusivu pidetään siistin näköisenä karkoittamalla häröilijät sieltä pois äärettömän huonoilla ja kuivakkailla puujalkavitseillä.

AlezilaisuusMuokkaa

Kyseinen osio antaa ymmärtää, että tyylini tehdä muokkauksia olisi tylsä ja artikkeleille haitallinen. Tämä ei tee hyvää imagolleni (onko minulla edes sellaista...). Minusta tuntuu, että "Hikipediaurani" alkuaikoina tekemäni ei-niin-hyvät muokkaukset ovat jättäneet tällaisen vaikutelman. Voisiko osiota hieman muuttaa? Ajattelin huomauttaa asiasta, koska muut "näkökulmat" ovat neutraalimmin kirjoitettuja. Mutta eipä tuolla niin suurta väliä...

~Alez keskustelusivulla

Aate: Tylsyys on palvotuin ja suurin hyve. Mitä tylsempiä ja harmaampia artikkeleista saa, sen parempi. Alezilaisten keskustelutapa on tyynen poliittinen, hieman kuin vaisun ja kohteliaan lapsen, joka on juuri aloittanut netinkäytön ja on reipas mallioppilas. Aihepiirit, joista ollaan kiinnostuneita, ovat lähinnä Salatut elämät ja jalkapallona tunnettu urheilulaji. Silloin tällöin vandaalien ja häiriköitten löytäessä alezilaisesta helpon kiusaamis-, nimittely- ja häröilykiusauskohteen, on alezilaisen velvollisuus vastata kylmän poliittisesti, tosin silloin tällöin alezilainen voi heittää puujalkavitsejä ja viljellä "sopivaa" huumoria, joka ei ole yhtä säälittävää kuin Viimeisen Johtajan Suuren Polun seuraajilla, mutta on sen sijaan mitäänsanomattomampaa. Artikkeleissa alezilaiset tekevät "korjauksia", jotka silloin tällöin ovat jopa haitallisia artikkeleille. Suomen kielen kielioppa noudatetaan tarkasti.[1] Alezilaisilla on myös tapana tehdä jonkinlaisia partaansa nauravia, mutta ehdottoman sovinnaisia artikkeleita esimerkiksi paikkakunnista.

Alezilaisuuden jälkeenjäänyt versio rappioituneessa kulttuurissa on pyscowicziläisyys, mutta se on ei-merkittävä.

Sairauksia ja manioitaMuokkaa

Alla muutamia tauteja ja ajatushäiriöitä, joita Hikipediassa on vuosien mittaan ilmestynyt ja jotka vaikuttavat niin muokkauksiin kuin hikielämäänkin.

PiguatrolomaniaMuokkaa

Aate: Mistään ei saa mitää tolkkua, kaikki tehdään hetken mielijohteesta ja mikään ei saa kestää neljää tuntia kauempaa. Aatteen perustana on Indonesian Jukumacu-saarella asustelevien kikkarapäiden joukkoseremonia, joka kestää tarkalleen 4 tuntia, 44 minuuttia ja 4 sekuntia. Rituaalissa joukko miehiä hölisee omiaan ja naiset koettavat heitellä asiaan kuulumattomia välikommentteja minkä kerkeävät. Piguatrolomania menetti oikeutensa ismiin vuonna 1674, koska sitä pidettiin pikemminkin keskittymishäiriönä. Nimi Piguatrolomania tulee sanoista Pic, guatros, loco ja mania. Tunnettuja piguatrolomaanikkoja ovat mm. Conan O'Brien ja professori Gaylord Piqet.

MegalomaniaMuokkaa

Jotkut Hikipedian käyttäjistä kärsivät suuruudenhulluudesta (megalomania). Tähän sairauteen liittyy omien ajatustenja yliarvostaminen, toisten vähättely, peeloilu, ylläpitotoiminta, byrokratismi, byrofilia ja keskustelusivuilla tietoviisasta esittäminen. Hikipediassa megalomaniaa ilmenee siis lähes jokaisella, mutta muutamat ovat yltäneet tässäkin ihan omaan luokkaansa.