Hotsi on Hämeessä, Hämeenlinnan alueella ja sen vasalleissa tarjottava paikallinen herkku.

Hotsin nimen väitetään juontuvan hot dogista, mutta tämä on vain stadilaisten keksimä harhautusyritys. Oikeasti asia on päinvastoin, koska alueen esihistoriallista gastronomiaa tutkineiden jätöskaivausten tulosten mukaan hotseja on nautittu alueella jo muinaisten pirkkalaisten vielä miehittäessä aluetta.

Hotsi koostuu tyypillisesti lihapiirakkaa muistuttavasta lätystä (sillä erotuksella, että lätyssä ei ole lihaa) sekä keskeltä halkaistusta HK:n bleusta tai vastaavasta ravintoarvoltaan nollaa vastaavasta, höyrytetystä, makkaraksi kutsuttavasta jauhosikasekoituksesta. Tyypillisesti väliin on tapana tunkea vielä ketsuppia, sinappia ja kurkkusalaattia niin paljon, että lopulta syödään takin kaulukselta.

Hämeenlinnan alueella hotsia käytetään myös heitto- tai lyömäaseena, jossa se onkin huomattavasti vahvemmilla, kuin ruokalajina toimiessaan. Varmin tapa löytää sekä hotsi että nenä poskelta on mennä perjantai- tai lauantai-iltana, baarien sulkemisen aikaan, snägärijonoon tilaamaan hot dogia.

Lemony snicket food.gif Tämä ruokaan liittyvä artikkeli on aivan mauton.
Mausta siitä parempaa lisäämällä suolaa.