Helppo koottavuus on yksi IKEAn menestyksen salaisuuksista (lapsityövoiman lisäksi).

”Darrassa oleva mies kävi hymyillen IKEAssa”

~Urbaanilegenda

IKEA (Ingvar Kamprads Elakartade Aktiebolag) on näyte menestyksekkäästä ruotsalaisesta imperialismista. Huonosti peiteltynä päämääränä on upottaa maapallon ostovoimainen osa erilaisilla pinnoitteilla naamioituun huonolaatuiseen lastu- ja kovalevyyn. IKEA on myös menestyksekäs lääketehtaiden markkinointiorganisaatio, sillä epämääräisten ja ristiriitaisten kokoamisohjeiden ansiosta yrityksen markkina-alueella masennuslääkkeiden ja rauhoittavien lääketuotteiden myyntimäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

HistoriaMuokkaa

 
Se ei ole koskaan niin helppoa kuin miltä näyttää.

IKEAn perusti Ingvar Kamprad vuonna 1943 tarkoituksenaan saada toisen maailmansodan ulkopuolelle jääneille ruotsalaisille jotain taistelemisen aihetta. Tosin monimutkaiset kokoamisohjeet eivät kuuluneet tuotteisiin aivan alusta asti, sillä aluksi Kamprad myi vain lyijykyniä. Sen sijaan alusta asti mukana oli menestyksekkääksi osoittautunut, peräsuolesta lainattu toimintaperiaate: yksi reitti sisään, yksi reitti ulos ja tässä välissä useita ruskeita tuotteita.

Alun perin Kamprad myi tuotteitaan postimyynnillä, mutta teki pian IKEAn menestystarinan kannalta keskeisen keksinnön – kaiken myyntityön, sekä tehdasolosuhteisiin liian vaativien asennustöiden teettämisen asiakkailla. Nykyään IKEAn suosio perustuu siihen, että asiakas alistuu tulemaan Kampradin sisään, valitsemaan tuotteen, mittamaan tuotteen, etsimään tuotteen, kantamaan tuotteen kassalle, kantamaan tuotteen kotiin, kasamaan tuotteen ja maksamaan tästä kaikesta.

TuotteetMuokkaa

IKEAn tuotteet myydään osina paketeissa, jotka ovat tasan viisi senttiä liian suuria mahtumaan autoon. Tavallista on, että vähintään yksi tärkeä osa puuttuu ja että kokoamisohjeet on suunnitellut ihminen, jonka mielestä oli hauskaa liittää mukaan kuvia aivan toisten tuotteiden ohjeista. Vastoin yleistä harhaluuloa ohjeita ei käännetä ruotsista vaan japanista, josta ne käännetään ensin bulgariaksi, siitä saksaksi, portugaliksi ja lopuksi pistekirjoituksen kautta ruotsiksi ja siitä halutulle kohdekielelle.

Kokoamisohjeiden ymmärtäminen vaati aiemmin suunnittelijan sielunelämän tarkkaa tuntemista, mutta asiakaspalautteen johdosta kokoamista on helpotettu, eikä se ei vaadi psykologin tutkintoa vaan insinöörin papereillakin on mahdollista kasata halvimpia tuoteryhmiä.

 
Tätä kutsuttaisiin rehellisissä yhtiöissä varastoksi, IKEAssa se on asiakaspalvelua.

Muut palvelutMuokkaa

Sen lisäksi, että IKEA todistelee maapallon kaikissa maissa, että ruotsalaiset eivät tiedä muotoilusta mitään, tavaratalot tarjoavat myös avioliittoneuvontaa. Noin puolet aviopareista toteaa liittonsa mahdottomaksi vietettyään lauantai-iltapäivän IKEAn käytävillä tutustumassa toistensa kätkettyihin luonteenpiirteisiin. Mikäli avioliittoneuvonnan haluaa välttää, aviomies on parasta jättää aulan kahvioon kolmen tunnin tavaratalokäynnin ajaksi.

IKEAn myymälät ovat järjestään Vatikaanivaltiota suurempia komplekseja, jotka sisältävät useita ulottuvuusportteja. Oikaisemista (pohjapiirroksenkin kanssa) yrittävä onneton asiakas saattaa IKEA-madonreiän lävitse siirtyä toiseen kerrokseen tai kokonaan toisella paikkakunnalla, toisessa maassa tai toisessa ajassa sijaitsevaan IKEAan.

IKEAn merkittävin ilmaispalvelu ovat pienet lyijykynät, joita hamstraamalla opiskelija voi säästää huomattavasti muistiinpanovälinehankinnoissa. Kyniä voi käyttää myös pellettimäisenä polttoaineena.

Katso myösMuokkaa