Margaret Thatcher

(Ohjattu sivulta Iron Maiden)
Stop hand.png Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa.
Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla.
Thor.jpg
VAROITUS! – tämä artikkeli on metallimusiikin jumalan, Jurpan suojeluksessa, joten älä vandalisoi sitä, tai hän tulee kännissä riehumaan kotiisi ja pistää paikat tasaisiksi!!!
Margaret Thatcher
Thatcher.jpg
Ison-Britannian pääministeri
vallassa 19791990
edeltäjä James Callaghan
seuraaja John Major
syntyi 13. lokakuuta 1925
Mordor, Englanti
kuoli 8. huhtikuuta 2013
Kuolontähti, Englanti
puolue Konservatiivit


Stop hand.png Margaret Thatcher on julistettu idiootiksi Yhdistyneiden kansakuntien
Ole oma itsesi, ja se riittää” -julistuksen liian kirjaimellisen noudattamisen vuoksi.

”Ei ole mitään yhteiskuntaa, on vain miehiä ja naisia, ja sitten on perheitä.”

~Margaret Thatcher

Ei ole vaihtoehtoa.

~Margaret Thatcher

”Hänellä on Caligulan silmät, mutta Marilyn Monroen suu.”

~François Mitterrand

”Maggie Thatcher, milk snatcher!”

~ihan oikea Labour-sitaatti
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Margaret Thatcher.

Margaret ”Maggie” Hilda Herbert Thatcher[1] (s. 13. lokakuuta 1925, o.s. Roberts-Evil-Smythe, k. 8. huhtikuuta 2013), sukkanauharitarikunnan jäsen ja Falklandinsaarten lordiprotektori, on Britannian entinen pääministeri, rautarouva ja Brittein saarten kovin jätkä sukupuolestaan huolimatta. Hänen merkittävimpiin saavutuksiinsa kuuluu Britannian työväestön henkisen selkärangan murtaminen sekä kerjäläisten tuominen takaisin Britannian kaduille. Tony Blair on Thatcherin henkinen ottopoika harhaoppisesta työväenpuoluelaisuudestaan huolimatta.

ElämäkertaMuokkaa

Varhainen elämäMuokkaa

Maggie syntyi 13. lokakuuta 1925 (jKr.) potrana poikana kauppiasperheeseen luonnonkauniissa Mordorin kreivikunnassa Etelä-Englannissa. Hän oppi metodistiperheessä puolustamaan aina heikoimpia ja suuntautui opiskelemaan kemiaa. Myöhemmin hänen pääministerikaudellaan Britanniaan ilmaantuikin hänen suosionsa saattelemana paljon ns. puistokemistejä. Thatcher liittyi yliopistossa konservatiiveihin tajuttuaan, miten vaarallisen radikaali aate 1700-luvun valistus oikein olikaan. Kemistinä Thatcher keksi pehmisjäätelön[2] voidakseen lisätä ilmaa, vähentää laatua ja kasvattaa voittoa. Itse hän ei ole koskaan tosin ollut pehmeä, ainoastaan kylmä. Siitä huolimatta hän synnytti partenogeneettisesti pojan, jolle antoi nimeksi Bruce Dick-In-Son[3]. Lopulta Bruce perusti äitinsä kunniaksi yhtyeen nimelta Iron Maiden.[4]

Ministerinä, oppositiossa ja pahan palveluksessaMuokkaa

Thatcher pääsi tositoimiin vuonna 1970, kun pääministeri Edward Heath teki hänestä opetusministerin. Ensi töikseen Thatcher poisti koululaisilta ilmaisen maidon ruokailun yhteydessä, koska moinen on silkkaa sosialismia. Tämän päätöksen jälkeen Thatcher siirtyi lopullisesti pimeälle puolelle, muttei ehtinyt aiheuttaa vahinkoa, koska konservatiivit kärsivät tappion seuraavissa vaaleissa. Thatcherista tuli konservatiivien puheenjohtaja, kun Edward Heath suljettiin tynnyriin ja lähetettiin ajelehtimaan pitkin Thamesia. Hänet löydettiin vasta vuosien kuluttua.[5] Thatcherin onneksi valtaan päässyt Työväenpuolue oli vielä urpompi kuin Heath konsanaan. Ei kulunut kovin pitkää aikaa, ennen kuin Callaghanin hallitus ryssi kaiken ja sai vielä ammattiliitot yleislakkoon. Tämän seurauksena roskia ei kerätty, kuolleita ei haudattu, eikä mitään muutakaan tapahtunut talven 19781979 aikana. Kaiken tämän lisäksi työttömyys kasvoi, julkiset palvelut romahtivat, rutto raivosi, mongolit hyökkäsivät ja Englannilta meni voitto sivu suun vuoden 1978 jalkapallon maailmancupissa. Äänestäjät päättivät antaa Thatcherin yrittää, ja hän ryssikin koko maan ihan toisella tavalla.

PääministerinäMuokkaa

Generalissima Thatcher voitti pääministerinä kaikkiaan kolmet peräkkäiset vaalit, mitä ei ollut tapahtunut milloinkaan ennen Britannian historiassa. Tämä tulkittiin varmaksi lopun ajan enteeksi. Thatcher veti pääministerinä kovaa linjaa Ranskan, EU:n, sosiaalipalvelujen, köyhyyden ja muun rikollisuuden suhteen. Hän tuli kuuluisaksi lausunnostaan, jonka mukaan ”yhteiskuntaa ei ole olemassa”. Thatcherin mukaan se, mitä yleisesti luullaan yhteiskunnaksi, on pelkkä voimakas aistiharha. Todellisuudessa mitään yhteiskuntaa ei ole sen enempää kuin joulupukkiakaan.[6] Näin ollen myös kaikki ns. yhteiskunnalliset ongelmat ovat niin ikään silkkaa mielikuvituksen tuotetta. Nukkuuko porttikongissa pummeja pahvilaatikoissa? Näit väärin, ei siellä mitään ole! Koulutus yksityistetty? Ehei, se oli pelkkää suokaasua, harhaa. Kuoliko mummu leikkausjonoon? Se ei ole mahdollista, olet varmaan syönyt jotain sopimatonta ja saanut hallusinaatioita. Sitä paitsi mummu olisi voinut mennä yksityiselle. Miten niin ammattiliitot murskattu? Ei sellaisia olekaan. Kuka sinulle on sellaisista ammattiliitoista satuillut? Ne pahuksen kommarit varmaan.

 
Katukuvaa (Technicolor-väreissä) Thatcherin ajan Britanniasta. Huomaa läpitunkeva harmaus ja ankeus.

Ulkopolitiikassa Thatcher oli valmis tukemaan ketä tahansa ei-kommunistia[7] ja ilmaisikin ihailunsa mm. Chilen nerokasta johtajaa Augusto Pinochetia kohtaan. Thatcherin paras miesystävä oli kuitenkin Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan. Yhdessä tämän dementoituneen hyväntekijän ja henkiin manatun Joseph McCarthyn kanssa Thatcher olisi takuulla lyönyt kommunismin maailmanlaajuisesti, ellei se olisi romahtanut omia aikojaan.

Falklandin sotaMuokkaa

 
Thatcher seurasi lordi Kitchenerin esimerkkiä ja poseerasi tätä Falklandin sodan aikaista värväysjulistetta varten.

Thatcherin tähtihetki koitti vuonna 1982, kun Argentiinan sotilasjuntta hyökkäsi muutamalle lampaiden asuttamalle luodolle Etelä-Atlantilla. Thatcher julisti kolmannen maailmansodan alkaneeksi ja ryhtyi puolustamaan lampaiden oikeutta elää vapaina Britannian kruunun huomassa. Rautarouva ajelehti Atlantille laivaston risteilijöiden vanavedessä. Hänet tungettiin torpedoputkeen ja pääministeri onnistuikin upottamaan useita argentiinalaisia aluksia. Eräs epäselväksi jäänyt asia kuitenkin on, miksi ihmeessä briteillä on kaksi kivenmurikkaa lähempänä etelänapaa kuin Lontoota. No, jos se tekee heidät onnellisiksi, on se kai pienempi paha.

Thatcher saavutti Churchillin maineen voittoisan sodan seurauksena. Erona tosin on se, että Churchill taisteli tasavahvaa hirmuvaltiasta vastaan pommitetussa Lontoossa, kun taas Thatcher löi kolmannen luokan sotilasdiktatuurin pelkurit kahdella luodolla kymmenentuhannen kilometrin päässä kotoa.[8]

Suuret suunnitelmatMuokkaa

 
”Olette mukavin neekeri, jonka olen tavannut!”

Thatcher ei Britannian muutosvastaisessa ilmapiirissä saanut ajettua läpi läheskään kaikkia uudistuksiaan. Tämä ilmenee mm. siinä, että maassa on yhä jokseenkin toimiva demokratia. Thatcherin suuri uudistusohjelma käsitti mm. seuraavat kohdat, jotka eivät toteutuneet:

 • Työväenluokkaan kuuluvat lapset, nuoret, vanhukset ja työttömät (Pahuksen työttömät, grrr!) tulee myydä kolmansiin maihin työvoimaksi tai käyttää ylempien luokkien istuimina.
 • Parlamentti tulee yksityistää, koska se on nykymuodossaan tehoton.
 • Eläkeläiset velvoitetaan ympärivuorokautiseen työskentelyyn tehtävänään rakentaa monumentteja M. Thatcherin kunniaksi.
 • Englannin likaiset ja nokiset pohjoisosat tulee irrottaa maasta ja jättää ajelehtimaan Pohjanmerelle.
 • ”Neekeriydestä” seuraa elinkautinen vankeusrangaistus.
 • Vaalit on lakkautettava, sillä ne ovat julkisten varojen tuhlausta.
 • Thatcherin suvun sukututkimus on otettava pakollisena aineena mukaan kansalliseen opetusohjelmaan.
 • Kaikkien kansalaisten on juotava vähintään kaksi imperiaalista gallonaa[9] teetä vuorokaudessa.

Thatcherin turmioMuokkaa

Thatcher oli saanut britit saatanallisen lumouksensa valtaan ja oli juuri nauttimassa aviomiehensä kanssa köyhiä lapsia aamiaiseksi, kun konservatiivipuolue päätti syrjäyttää hänet. Tilalle valittiin John Major, joka vastasi paremmin konservatiivisen poliitikon arkkityyppiä. Hän oli lähes yhtä karismaattinen kuin neliraajahalvauksesta kärsivä maakilpikonna ja ymmärsi – toisin kuin Thatcher – jauhaa tyhjää suurten ideologisten manifestien sijaan. Toisaalta myöskään monumentaalinen pahuus ei ollut turmellut Majorin persoonallisuutta. Sen oli tehnyt monumentaalinen tylsyys. Kun Thatcherin jalkojen alta vedettiin matto, hän putosi tulisen pätsin syvimpiin syövereihin, mutta palasi, kun hänet karkotettiin huonon käytöksen vuoksi. Myöhempinä vuosinaan Thatcher on toteuttanut pahuutta suosivaa luonnettaan toimimalla suurten tupakkayhtiöiden konsulttina ja Augusto Pinochetin kirjeenvaihtokaverina. Hän muutti lopulta asumaan Kuolontähdelle. Thatcheria esittävä vahanukke on nähtävillä Lontoon Madame Tussaud’n vahakabinetin kauhukammiossa.

Hiippakunta vaihtuuMuokkaa

Tiesitkö, että...
...Margaret Thatcherin hauta on Britannian ensimmäinen sukupuolineutraali käymälä?

Jumala päätti rankaista Margaret Thatcheria jo tässä elämässä samalla tavoin kuin kahta muuta tunnettua itsevaltiasta eli Kekkosta ja Reagania eli Alzheimerin taudilla. Thatcher saikin kokea karman lain mukaisesti kaikkien pahojen töittensä seuraukset muuttumalla pikkuhiljaa vihannekseksi. Tämä kehitys kulminoitui 8. huhtikuuta 2013 kun elämää suurempi demokraatti päätti istuttaa pahasti dementoituneen Thatcherin Taivaan suureen porkkanapenkkiin.

Thatcherin poismeno aiheutti riehakkaita mellakoita kaikkialla Britanniassa, mutta erityisesti Skotlannissa, jossa Thatcher oli suunnilleen yhtä suosittu kuin keuhkosyöpä, rutto tai polio. Omaiset ovat ilmoittaneet, että Margaret Thatcherin maallinen tomumaja on tuhkattu ja hänen uurnansa laskettu perhehautaan. Hyvä niin, sillä epäkuollut Thatcher olisi Draculaakin pahempi vitsaus.

Israel on kieltäytynyt tarjoamasta hautapaikkaa Thatcherille. Syyksi sanotaan, että siellä on jo kerran tapahtunut ylösnousemus.[10]

Tiesitkö, että...Muokkaa

 • ...Margaret Thatcherin ensimmäinen teko poliittisena päättäjänä oli lakkauttaa ilmainen maito kouluruokailussa?
 • ...Iron Maiden, ja laulaja-sanoittaja Bruce Dickinsonin tahallisen korni sotaromantiikka, on perustettu Margaret Thatcherin kunniaksi?
 • ...ennen Margaret Thatcheria Skotlannissa ei ollut merkittävää separatistiliikettä – nyt Skotlanti haluaa itsenäiseksi?
 • ...Skotlannissa Ding Dong, the Witch Is Dead on epävirallisen kansallislaulun asemassa?
 • ...Falklandinsaarten pinta-ala on pienempi kuin Ahvenanmaan?
 • ...Britannian gini-indeksi, joka kuvaa tulonjaon epätasaisuutta, on suurempi kuin Venäjällä?
 • ...Britanniassa myös ginin kulutus per capita on hurjasti suurempi kuin Venäjällä? Venäjällä.
 • ...Margaret Thatcher aivan aikuisen oikeasti piti metrijärjestelmää kommunistien salajuonena?
 • ...Thatcherin uskonto, metodismi, on kehittynyt kalvinismista? Mikä yllätys.

ViitteetMuokkaa

 1. Uutistenlukijoiden keskuudessa ”Tätser”
 2. Kyllä, se on totta! (Tai oikeammin ei ole periaatteessa mahdotontakaan, mutta siitä huolimatta että thatcherismin miksikään satiiriksi siitä ei ole emmekös me siitä rieku.)
 3. Mihin nimivalinta perustuu, voimme vain arvailla. Emme uskalla sittenkään.
 4. Tässä graduni Seitsemännen pojan seitsemäs poika – Iron Maiden sukupolvien yhdistäjänä:

  Piece of Mindin (1983) ilmestyessä Iron Maiden on jo saanut Suomessa jalansijan. 16-vuotias poika (s. 1967) kuuntelee levyä tuoreeltaan.

  23-vuotiaana hänelle syntyy poikalapsi. Saman vuoden No Prayer for the Dying (1990) on tuoreelle isälle pettymys, mutta nuoruuden suosikkia ei voi kokonaan hylätä. Lapsi altistuu jo syntymässään irvokkaalle laukkakompille.

  Vuonna 2008 isä ja poika, 41- ja 18-vuotiaat, menevät yhdessä katsomaan Iron Maidenia. Yhtyeen poikkeuksellisen pitkä ura mahdollistaa tämän kokemuksen.

  Koska NBOWHM-musiikkia kuunnelleen tunne-elämä on jäänyt raakileeksi, ei henkilö myöhemmin kykene ottamaan kasvattajan roolia, vaan ryhtyy lapsensa kaveriksi. Tällöin perillisen kynnys nauttia samasta musiikista kuin vanhempansa on merkittävästi alhaisempi kuin taidemusiikkia kuuntelevan vanhemman tapauksessa.

  Tommi Liimatta

 5. Heath kertoi myöhemmin, ettei kantanut kaunaa.
 6. Voi, pilasiko tämä artikkeli nyt lapsenuskosi joulupukkiin? Ei hätää, Margaret-täti iloitsee jokaisesta itkevästä lapsesta!
 7. Thatcherin määritelmä kommunismista käsittää myös sosialidemokratian, keskustalaisuuden ja kaiken, mikä on Ronald Reaganista vasemmalle.
 8. Ai niin, ja lisäksi Churchill ei ollut emämulkku.
 9. Ja mitään sosialistien typeriä, kymmenjärjestelmään pohjaavia mittoja ei sitten käytetä!
 10. He eivät tosin itse usko siihenkään, mutta tässä tapauksessa haluavat olla varmoja.