Iskelmä (radioasema)

(Ohjattu sivulta Iskelmäradio)

Iskelmä on suomalaisen radiotaivaan huumausta ja pahoinvointia aiheuttava eetteri, jota kuunnellaan yleisesti paljolti juuri siksi, ettei sen kuunteleminen vaadi yleisöltä yhtään mitään. Ei edes vastaanotinta; iskelmä tunkeutuu tajuntaan linja-autoissa, sovituskopeissa ja lihatiskeillä ja ylipäätään kaikkialla, missä Radio Nova ei joko kuulu tai missä se on kuulijakunnalle vaikeatajuista Lähde?. Iskelmä on kerännyt järjestelmällisesti haltuunsa kaiken Suomessa tehdyn paskamusiikin ja tämän lisäksi suuren osan Italiassa tehdystä paskamusiikista, johon on tehty suomenkieliset sanat. Kanava levittää näitä ostonhimoisesti ylt'ympäriinsä kuin traktorin perässä oleva lannanlevitin keväisellä pellolla. Iskelmän taajuudet ovat käkimäisiä, eli ne valtaavat itse itsensä virittäen tilan asiallisempaa ohjelmistoa välittäviltä radiokanavilta, ja näin saastunut ohjelmisto pääsee leviämään sangen vapaasti.

Osaltaan Iskelmän levinneisyyttä edesauttavat iskelmäradiovastaanottimeen kiinteästi kuuluvat kääntyvät pyörät.

Iskelmän hovihankkijat

 
Iskelmä antaa haastateltavan maistaa omaa ääntään. Jorma Pulkkinen on tähän tarkoitukseen mitä sopivin henkilö.

Tärkein Iskelmän uutisankkuri on käheä-ääninen oopperalaulaja Paula Koivuniemi. Paula kertoo juuri ne kanavalta kuuluvat tärkeimmät uutiset, jotka toistuvat samoina päivästä päivään. Näin hidasälyinen kuulijakunta pysyy varmasti mukana. Paula melkein paljastaa miessuhteensa, viskimerkkinsä ja mihin vessapaperiin pyyhkii pyllynsä. Paulan väistyttyä lepovuoroon tilalle astuu Kari Tapio ja kertoo omalta kohdaltaan samat asiat. Iskelmän tarinallista sisältöä luovat myös Juha Tapio, Keijo Annikki, Jarmo Mäkinen ja vielä kerran nämä samat uudelleen.

Iskelmän "musiikki" ja "ohjelmat"

Iskelmän soitannolliset tuokiot ovat kauheaa kuultavaa, mutta ne on osattu hyödyntää kaupallisesti erinomaisesti. Itsekidutukseen taipuva osa kuuntelijoista on ottanut kanavan kritiikittä omakseen.

Jos joskus käy niin harvinaisesti, että yksikään Mattilan siskoksista ei laula eikä sama mainos pyöri viidettä kertaa putkeen, niin silloin kanavalla houkutellaan hyväuskoisia erilaisiin kilpailuihin. Palkintona on sijoituksesta (ja ylipäätään mistään) riippumatta aina Tapolan grillimakkaraa studioon talvella 2002 toimitetusta tuotantoerästä. Veikein kilpailuista on niin sanottu 333 euron minuutti, jossa kilpailijan on vastattava minuutissa oikein noin kymmeneen kysymykseen (ja jossa nimestä huolimatta voittaa pää- tai lohdutuspalkinnoksi makkaraa). Vaikka kysymyksiä laadittaessa on koetettu ottaa huomioon kuuntelijoiden pienin yhteinen nimittäjä, kaatuu hyvä aloitus usein mikä on Suomen pääkaupunki -tyylisiin dilemmoihin, jotka ovat kuulijakunnalle liikaa. Iskelmän saaman tiukan palautteen johdosta kysymyksiä on muokattu keskivertokuuntelijan tietovarantoja vastaaviksi, joten helpohkot mikä on Anna Eriksonin keskivarpaan pituus millimetreissä -tason kysymykset ovat auttaneet studion grillimakkarakasan pienentämisessä.

Katso myös

Aiheesta muualla


Radion antimeet

Groove FM - Iskelmä - Järviradio - Radio Helsinki - Radio Kajaus - Radio Nova - Radio Rock - Radio Suomipop - Yle Radio Suomi - Shit FM - The Voice - YleX - NRJ

Ajattelun viholliset Suomessa
HymyIlta-SanomatIskelmäradioKouluMTV3NelonenSeiskaSubThe VoiceYle