Jääkäri

Osa artikkelisarjasta
Armeija

Käsitteitä

Asevelvollisuus
Aselaji

Puolustusvoimat
Sota
Sotilaspoliisi
Syväjohtaminen
Tykkimies

Henkilöstöä
Alokas
Jääkäri
Panssarijääkäri
Aliupseerioppilas
Korpraali
Alikersantti
Tinasotilas
Kapiainen
Puolustusvoimien ylipäällikkö

Kalustoa
F/A-18 Hornet
Helikopteri
Ohjus
23 Itk 61 "Sergei"
Rynnäkkökivääri
Tankki
Ohjusvene Hamina
Miinalaiva Pohjanmaa

Vaihtoehtoja
Siviilipalvelus
Vankila

Kaikki tylsä työ, vailla ilman mitään leikkiä! Ja se jos mikä - tekee Ryynäri Jaskasta, tooosi tylsän poijaan... "-Do I make myself clear enough..?"

Jääkäri on suomen kielen nykyään usein halventavana pidetty sana, jolla tarkoitetaan yleensä ihmisarvotonta, 6, 9 tai 12 kuukautta puolustusvoimissa palvelevaa orjaa. Ennen 1900-luvun loppupuolta jääkäri-sana oli yleisessä käytössä ja on kiistanalaista liittyikö sen käyttöön tuolloin halventavaa sävyä. Alun perin sana jääkäri on lainautunut suomeen saksan sanasta Jäger, 'metsästäjä'. Suomen kirjakieleen sana jääkäri ilmestyi 1700-luvulla, jolloin jääkäriorjat tulivat joillekin suomalaisille tutuiksi tekstien välityksellä.

JääkäriorjuusMuokkaa

Jääkärien järjestelmällinen eli institutionaalinen orjuus alkoi vuonna 1619 Virginiasta, jolloin maahan saapuivat ensimmäiset puolustusvoimista tuodut jääkäriorjat. Institutionaalinen jääkäriorjuus käsitteenä ja käytäntönä tarkoittaa, että on olemassa suuri joukko ali-ihmisiä, jotka on pysyvästi ja laillisesti esineellistetty toisten ihmisten omaisuudeksi. Jääkäriorjilla ei siis ole mitään päätäntävaltaa oman elämänsä suhteen. Heitä voidaan esimerkiksi myydä kuin mitä tahansa muuta kauppatavaraa. Heidän työnsä hedelmät puolestaan kuuluivat itseoikeutetusti heidän omistajilleen.

Vuonna 1807 säädettiin laki, joka kielsi uusien jääkäriorjien tuomisen Yhdysvaltoihin. Jääkäriorjien syntyvyys oli kuitenkin selvästi korkeampi kuin kuolleisuus. Näin ollen jääkäriorjien lukumäärä kasvoi jatkossa voimakkaasti: vuonna 1830 Yhdysvalloissa oli 2 miljoonaa jääkäriorjaa, mutta vuonna 1860 heitä oli jo neljä miljoonaa.