Jyväskylän Ylpeät Paskat eli JYP (keskisuomalainen nuoriso: Jalo Yllä-Pito) on suomalainen jääkiekon S&M-liigaa parhaiten peliä raiskaava joukkue. Seura voitti runkosarjan eli "runkkarin" kolmesti peräkkäin kaudesta 2008-09 alkaen armottomalla tuurilla. JYP, tuttavallisemmin Jyppi, pelaa ottelunsa Jyväskylän osuuspankin rahoittamalla Heppos-Areenalla (alun perin areenan nimeksi kaavailtua "Happo-Ateena"-nimeä ei kukaan kyennyt uskomattomissa pössyissä kirjoittamaan oikein, joten jälkikäteen tätä yritettiin paikkailla johtamalla nimi "vaikka vittu Hippokrateesta ketä vittu kiinnostaa pistä nyt sitä piikkiä tänne jo"; nykyisin Synertsi-Äriina tai Tappiola-Arina).

Historia

 
Jyp matkalla vieraspeliin

JyP perustettiin vuonna 923 (jälkeen jessen), jolloin se ei pelannut ainoastaan jääkiekkoa, vaan harjoitti myös mäkihyppyä, kuviokelluntaa ja aikaansa hivenen edellä myös formuloita. Mäkihyppy lopetettiin jo vuonna 925, kun huomattiin, että puolet joukkueesta oli kadonnut nykyisen Oberstdorfin alueella sijaitsevaan nunnaluostariin ryyppäämään ja kehuskelemaan klamydioillaan. Lisäksi noin neljännes oli hypännyt mäkitornista alas väärältä puolelta, ja loput kaksi kolmannesta oli kuollut nestehukan aiheuttamaan mustaan surmaan tornin laella, josta se sittemmin levisi ilmeisesti nunnien välittämänä mongoleille ja näiltä takaisin Euroopan puolelle surmaten myöhemmin kolmanneksen Euroopan väestöstä 1300-luvun puolivälissä. JyPin silloinen seurajohto siirti lopulta syyttävän katseen "vittu vaikka joillekin hiirille tai miksei nyt saman tien juutalaisille kun noi kaikki muutkin niitä syyttää onko sulla Reiska vielä sitä lusikkaa."

Formula-kisoja ei sen sijaan käyty vielä vuosituhanteen, mutta JyPin seurajohto oli ennustanut Nostradamuksen, ja Nostradamus vastaavasti formuloiden nousun "urheilu"lajiksi. Lajivalikoima oli perusteltavissa seuran perustamiseen johtaneella muinaisen frankkikuningas Klodowigin ilmestymisellä ja tämän mahtihappokäskyllä, joka oli kirjoitettuna "semmoseen aivan vitun pieneen päästäiseen jonka mä sillon metsästin kun hynät oli loppu hei heitä nyt Joukahainen vittu oikeesti sitä afganistanilaista tännekin." Formulat jäivät kuitenkin pois seuran lajivalikoimasta, kun auto keksittiin.

Kuviokellunta on yhä hengissä jääkiekon ohella, ja sitä harrastetaan kesäkaudella Synertsi-Äriinan (aiemmin Hippo-Areena) jään sulettua, ja muodostaakin lähes kokonaisuudessaan JYPin kesäharjoitusten rungon.

Jääkiekko

JyP HT (Hoki Team) pelasi ensimmäiset ottelunsa 950-luvun puolivälissä, aloittaen 1-divisioonassa. Jyppi otti rumasti pataan alkuvuosinaan, mutta oman junioritoiminnan lähdettyä käyntiin viimein noin vuosituhannen odotuksen jälkeen oli siirtyminen S&M-liigaan edessä. Joukkueen valmentajaksi palkattiin Leijonien tuttu unelmienmurskaaja Hannu Aravirta, joka osittain taidolla, osittain hillittömällä munkilla nosti JyP HT:n hopeasijalle jo keväällä 1989. Aravirta esti mestaruuden toistamiseen keväällä 1993, kun Jyppi hävisi pronssia. JyP HT "No Smoking Team" muutti nimensä pelkäksi "JYP"iksi kaudesta 1998-99 etiäpäin, kun seurajohto luki Nostradamuksen ennustuksista, että Antti "Rööki-Ana" Virtanen liittyy joukkueeseen kaudelle 2000-01. Mestaruutta ei voitu enää estää keväällä 2009, ja joukkueen laitahyökkääjä Tuomas "Pillu eiku Pile" Pihlman kävi jäädyttämässä helvetin. Mestaruuskauden joukkuetta leimasi pelaajiston vahva kotimaisuusaste, sillä kaikki pelaajat olivat Suomessa valmistettuja.

JYPin nykyinen pelikirja on perua kuviokellunnasta, jossa sukeltaminen kuuluu olennaisena osana joukkueen pelitapaan. Seurajohto ilmaisi kuitenkin tyytymättömyytensä pelitavassa ilmenneisiin ongelmiin, kun osa joukkueesta ei enää päässyt pinnalle, joten päävalmentaja Risto "Uimalakki" Dufva sai lähteä syksyllä 2011 vain kahden runkosarjapelin jälkeen. Dufva siirtyi myöhemmin samana syksynä upottamaan tamperelaista surffailujoukkuetta. Uusi päävalmentaja, Jyrki Aho, jatkoi kuitenkin Dufvan viitoittamalla tiellä, joten JYPin pelaajat pysyvät edelleen pinnalla lähinnä koukkimalla tai kahvaamalla. Risto "R2-D2" Dufvan Jyväskylään luomaa pelitapaa lanseerattiin mediassa myös "robottikiekoksi", joka oli tosiasiassa kuitenkin täysin tuulesta temmattu väite, koska osa joukkueen pelaajista oli ihmisiä. Jyrki Aho lopetti viimeistään spekulaatiot "robottikiekosta", ja on keskittynyt pelkästään jääkiekon raiskaamiseen.

JYP tunnetaan "vaarajoukkueena", tosin pelaajat Louhivaara, Malmivaara ja Välivaara ovat nykyisin kovin vaarattomia, kun kaksi edellistä kastroitiin ja jälkimmäisin kidnapattiin Neuvostoliittoon paikallisen Halli-Anan voitettua venäläisessä ruletissa. Tapaus sai venukit epäilemään suomalaisten rehellisyyttä, koska Halli-Ana oli käyttänyt haulikkoa uhkapelissä. Kaudesta 2018 eteenpäin alkaen, joukkue pelaa sekä pelkää pelinsä uuden uutukaisella Lähivikuutus-Areenalla.

Jyp:n divarikerhot

JYP:lla oli aikaisemmin oma Akatemia. Koska Keuruulaiset menestyivät ns. liian hyvin, niin se akatemia lakkautettiin. Nuorisosarjan tuottajina Jyp:n lihamyllyyn toimivat mm. X-kiekko sekä D-kiekko. L-kiekko loppui, sillä likat voittivat kaikki pinnat kaudella jotain täysin töykein pistein (2016) ja menivät sitten ihan isolla porukalla rapakon taka Ruotsiin. Nykyinen (2019) Jyp:n divari lienee siis KooVee, sillä se ei ole Ilveksen eikä Tapparan divarisakki.

Tapoja

Jypin veitikkamaiset pelaajat tykkäävät järjestää ulkomaalaisvahvistuksille pieniä arkipäiväisiä käytännön piloja, josta saivat osansa muun muassa Lars ja Dwight Helminen. Veljekset tulivat rapakon takaa Suomeen, ja tervetulotoivotukset olivat jo valmiina. Joukkueen huoltajan Jepen mukaan olisi voinut olla mukavampiakin tapoja, mutta Jarkko "kyllä mää tän pelin vielä käännän" Immonen halusi välttämättä murskata veljesten leuat. Ja vasta äskettäin joukkueeseen siirtynyt Eric Perrin joutui pilkkaamisen kohteeksi kun Jonne Virtanen haukkui hänen viiksiään. Tällaiset hassuttelut kuuluvat joukkueen repertoaariin tänäkin päivänä.

Fanien tapoja

Jääkiekon SM-liiga
HIFK - HPK - Ilves - Mikkelin Jukurit - JYP - KalPa - KooKoo - Kärpät - Lukko - Pelicans - SaiPa - Tappara - TPS - Vaasan Sport - Ässät