John Tyler

John Tyler
John Tyler.jpg
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 18411845
edeltäjä William Henry Harrison
seuraaja James Knox Polk
syntyi 29. maaliskuuta 1790
Virginia
kuoli 18. tammikuuta 1862
Virginia
puolue Yhdysvaltain kansallinen nyhveröpuolue

John "Neverheard" Tyler oli Yhdysvaltojen nössö kymmenes presidentti. Hän nousi maan johtavaan virkaan vain, koska se karismaattinen, joskin tyhmänrohkea tyyppi, joka oli ottanut hänet varapresidentikseen, sattui pukeutumaan typerästi pakkasella, sai keuhkokuumeen ja kuoli. Monet Yhdysvaltain presidentit tunnetaan jostakin, kuten esim. siitä, että sejase oli ensimmäinen presidentti, joka murhattiin, tai että sejase oli toinen presidentti, jonka kultakala kuoli ensimmäisen virkakauden aikana[1]. John Tyleria ei muisteta mistään. Hän oli surkea nyhverö, ja myönsi tämän auliisti itsekin:

Olen surkea nyhverö.

~John Tyler

ElämäMuokkaa

John Tylerin poliittista uraa tarkasteltaessa on muistettava, että hänestä ei pitänyt tulla presidenttiä. Hänestä piti tulla merkityksetön varapresidentti, jolle suomenkielinen Wikipedia ei uhraisi edes omaa artikkelia. Hänestä tuli presidentti vain, koska Harrison oli niin uskomattoman nuija, ettei tajunnut pukeutua sään edellyttämällä tavalla. Tässä valossa Tyler oli keskinkertainen presidentti. Texas liitettiin Yhdysvaltoihin hänen virkakaudellaan. Tylerin uran merkittävin yksittäinen sattumus oli kuitenkin hänen vuonna 1842 tekemänsä pankkiryöstö. Tyler naamioitui ja ryösti aivan Washington D.C.:n keskustassa sijaitsevan rahalaitoksen. Kuusi virkailijaa ja 88 asiakasta kuoli ryöstön yhteydessä. Tyler pakeni Kanadaan ja kätki saaliinsa onttoon puuhun. Hän pestautui rautatieyhtiön palvelukseen ja palasi Washingtoniin hiilivaunussa. Tylerin osuus pankkiryöstöön selvisi vasta hänen postuumisti julkaistun muistelmateoksensa Olen ehkä nyhverö, mutta ryöstin pankin - John Tylerin muistelmat kautta.

Tyler ei asettunut ehdolle toiselle kaudelle, sillä Kansallinen nyhveröpuolue hajosi vuonna 1844 nössöjen ja perinteisten nyhveröiden välille puhjenneiden linjariitojen takia. Tyler kuoli 1862. Hänen kuolemansa jäi vähälle huomiolle käynnissä olevan sisällissodan vuoksi, mutta se olisi joka tapauksessa jäänyt vähälle huomiolle (paitsi ehkä silloin, jos Tyler olisi kiivennyt Valkoisen talon katolle, sytyttänyt itsensä tuleen ja hypännyt alas huutaen rivouksia, mutta hän ei tehnyt niin).

ViitteetMuokkaa

  1. John Tylerilla oli kultakala nimeltään John Tyler, mutta se kuoli jo ennen presidenttikauden alkua.

Katso myösMuokkaa


  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.