Juha Föhr

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Juha Föhr.

Juha Föhr (Juha F-höör) on suuri suomalainen sääennustusmies ja tyyli-ikoni. Juha syntyi 3. heinäkuuta 1958. Sää oli tuolloin puolipilvinen. Voimakas matalapaineen rintama lähestyi Piikkiötä lounaasta. Yön alin lämpötila oli +5°C ja tuulen voimakkuus 6 m/s. Alavilla mailla hallan vaara.

Juha Föhr, Säämies

Meteorologiksi pukeutunut Juha ennusteli säätä Yleisradiolla 1980-luvulla. Se oli sitä aikaa kun sääkartat askarreltiin kartongista ja kreppipaperista leikkaamalla ja liimaamalla.[1] Liiman kuivumisaika saattoi olla useita vuorokausia, joten sääennusteista tuppasi tulemaan kovin epäluotettavia. Edellisenä iltana tehty ennustus yleensä osui lähemmäksi oikeaa, kuin hyvissä ajoin laadittu ja kunnolla kuivunut, mutta valitettavan usein heikot liimaukset pettivät kesken lähetyksen ja ilman sääkarttaa on meteorologin vaikea toimia. Juha Föhr nousikin sääennustusikonien joukkoon nimenomaan kestävien ja tarkkojen ennustuskarttojensa ansiosta. Juha artikuloi selkeästi ja kuuluvalla äänellä. Lisäksi hänen kehonkielensä tuki esitystä mitä mainioimmin. Erityisesti cumuluspilviä havainnollistavat viittomat olivat hänen bravuurinsa.

Juha F:n ura koki mullistuksen 1990-luvun puolivälissä, kun sääsetä tuli kaapista ulos, paljastaen perverssin suuntautuneisuutensa. Mies nimittäin asettui kunnallisvaaleissa ehdokkaaksi Vihreiden listalla. Moinen julkeus ja irstaus oli konservatiiviselle Yleisradiolle liikaa ja mies siirsikin meteorologiset instrumenttinsa liberaalimmalle, kaupalliselle puolelle. Televisiokanava Nelonen lanseerasi uuden sää-Juhan; nahkahousut ja koppalakki sopivat nuorekkaan ja SM-henkisen televisiokanavan imagoon paremmin kuin Juhan aiempi kostyymi, joka koostui kauluspaidasta, solmiosta ja sliporverista.[2] Juhan uusi look sai säätä seuraavan kansan pöksyt kostumaan, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Näin Juha saikin viihteellisen aikakauslehden, Seiskan hot or not äänestyksessä murskaavan tuloksen +3.[3] Aika kuuma karju siis.

Sääennustustelun lomassa J. Föhr edisti myös poliittista uraansa pyrkimällä Helsingin kunnalisvaltuuston lisäksi eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin. Ura kuitenkin tyssähti median poliittisen ajojahdin seurauksena.[4]

Nykyisellään J.F. on taas palannut täysipäiväiseksi sääoraakkeliksi. Hänen kättensä jälkeä voi ihastella Forecan sääennusteissa.

Sun1.PNG edeltäjä:
Paavo Salmensuu
Suomen kaunein sääennustaja
(1983 - 1994)
seuraaja:
Mette Mannonen

ViitteetMuokkaa

  1. Yliopiston tyypeille tiedoksi; tällä ei siis viitata gradun valmistuksessa käytettävään Copy-Paste menetelmään, vaan ihan oikeaan askarteluun.
  2. Yle säästi puvustuskustannuksissa jättämällät uutis- ja säätoimittajien asusteista housut kokonaan pois. Tiukan kuvarajauksen takia ne eivät kuitenkaan olisi lähetyksissä näkyneet. Ja kyllä, tämä koski myös Arvi Lindiä, myös hän esiintyi koko uransa ajan munasillaan.
  3. Hot or Not?
  4. Ilkeämielinen, poliittisesti kantaaottava asiaohjelma Huuliveikot esitti hävyttömiä vihjauksia Juhan kasvaneesta vatsakummusta. 1990-luvun lopun fitness-huumassa mahaläskeillä oli tuhoisat vaikutukset monen poliitikon uraan.