Juhani Tamminen

"Jääkiekossa ei ole homoja"

Aurinkokuningas Juhani "Tami" Tamminen on turkulainen keittiömestari, luonnontieteilijä ja lolcow. Tammisen kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. klassista taalainmaalaista kinkunjyystöperinnettä käsittelevä 800-sivuinen opus "If You Can't Stand The Heat, Get Out Of The Kitchen" (suom. Jos Et Kestä Kiimaa, Poistu Keittiöstä) sekä Naantalin perhoskantaa kartoittava "Padöflai Gouli".

Turkulaisen roolissa Tamminen on kunnostautunut erityisesti televisiossa. "Tami" on nähty sekä mielipuolisen "Aurinkokuningas"-komediasarjan nimiroolissa että TV:n lätkämatsien tragikoomisena studiovieraana. Tamminen on suomalaisen urheilumaailman seksituristimaisin pukeutuja, mukaan lukien myös varsinaista Pattayan-lomaa viettävät nuuskakörmyt.

Tammista on pitkään hyödynnetty kaupallisilla TV-kanavilla ryppyotsaisen pellen roolissa jääkiekon arvokisalähetysten erätaukojen kevennyksenä. Muodollisesti Tamminen on paikalla "asiantuntijakommentaattorina", mutta todellisuudessa kaikki vain jännittävät, koska hänelle viimein valkenee, että kaikki nauravat hänelle. Tätä pistettä ei ole vielä saavutettu, vaikka Tamminen puvustetaan studiolla toinen toistaan hölmömpiin klovnivetimiin.

FilosofiaMuokkaa

Valmentajana Tamminen on Petteri Sihvosen ohella eräs Suomen, ellei peräti koko maailman kovimmista tekijöistä, olkoonkin, että hänet potkitaan säännöllisesti ulos valmentajan tehtävistä ja että hän on siirtynyt valmentamaan aina vain surkeampia joukkueita. Hän on saanut jääkiekkovalmentajana pätevyyden kaikkien alojen ja muutamien muiden erikoisasiantuntijaksi ja kiertää pitämässä kasvatus/itsetunto/ydinfysiikkaluentoja. Tamminen on myös rahastanut luonut itselleen mainetta julkaisemalla useita kirjoja, joissa esittelee vankkaa asiantuntemustaan alalta kuin alalta. Kirjojen kansikuvassa Tammisen valokuva on rajattu siten, että hänen kaljunsa ei näy. Luennoillaan ja kirjoissaan Tamminen esittelee kaikenkattavaa filosofista metodiaan. Se toimii siten, että kootaan vanhan kansan perinteisiä latteuksia, muunnellaan sanamuotoja, heitetään väliin muutama "tahtotila" tms. muoti-ilmaus ja etsitään joku, joka on tarpeeksi tyhmä maksaakseen siitä.

Yritystoiminta ja sen sabotointiMuokkaa

Tammista ei enää kukaan pestaa valmentajaksi, koska kukaan ei kestä jatkuvaa työsuhdetta hänen kanssaan. Siksi Tamminen onkin valjastanut osaamisensa oman valmennus ja pep talk -firmansa käyttöön. Tämä on ihanteellinen ratkaisu, sillä asiakkaan täytyy sietää Tammisen läsnäoloa vain muutamien tuntien ajan, minkä jälkeen hän poistuu koko paikkakunnalta. Tammisen inspiraatioluentoja tilaavat erityisesti sisäsuomalaiset kunnallisten liikelaitosten johtajat, pikkufirmojen pomot ja koulujen rehtorit, jotka haluavat hintaan sisältyvän yhteiskuvan Tamin kanssa.

Autoritaarisena persoonana Tami kulkee luentomatkansa mieluiten omalla autolla, punaisella Jaguarilla, joka esiintyy usein hänen haastatteluissaan ja puheissaan. Tammisen ajokortti kuitenkin meni hyllylle kesällä 2018, kun poliisi ei ymmärtänyt, ettei Tamminen suurempien sfäärien ajattelijana voi suoda jatkuvaa huomiotaan nopeusrajoitusten kaltaisille tavallisen rahvaan trivialiteeteille. Tami olisi saanut ajolupansa takaisin syyskuussa 2018, mutta kärysi ratista ennen tätä. Poliisille Tami selitti normaalia bullshittiään siitä, miten oli päätynyt kuljettamaan autoa vain muutamia kilometrejä, jotta hänen kuljettajanaan toiminut iäkäs – siis vielä Tammistakin vanhempi – tuttavansa ei olisi joutunut elokuun yössä vaaratilanteeseen. Tami vakuutti tämän kaiken todeksi: "Selitin virkamiehille, että olin Varissuolle saakka käyttänyt kuljettajaa ja toivoin, etteivät epäilisi Leijonien entistä kapteenia valehtelusta". Tämä herättää useampia kysymyksiä, kuten

  • Miksi Tamminen ei hanki itselleen kunnollista autonkuljettajaa, vaan värvää hommaan jonkun ikälopun vanhuksen?
  • Miksi Tamminen ei käytä taksia? Eikö rahat riitä?
  • Miksi Tamminen ei pyydä kuskia ajamaan Tammisen kotiin ja yöpymään siellä?
  • Miksi Tamminen ei yövy kuskin luona?
  • Jos Tamminen arvostaa Leijonia niin paljon, miksi hän sotkee nämä omiin liikennerikkomuksiinsa?
  • Miten mikään em. muuttaa sitä seikkaa, että Tamminen rikkoi ajokieltoaan?

Nämä kysymykset kuitenkin tyhjentyvät merkityksestä, kun ymmärtää Juhani Tammisen maailmankuvan peruspalikan: Tami ei ole koskaan uskonut, että säännöt ihan oikeasti koskevat häntä. Siksi ajokiellon aikana voi ajaa yleisellä tiellä, jos matka ei ole kovin pitkä ja jos ajava subjekti on Juhani Tamminen. Säännöt ovat tavallisille ihmisille, sellaisille, jotka eivät ole lunastaneet merkityksellisyyttään ulkomaisissa lätkän farmisarjoissa.

Tapauksesta traumatisoitunut Tamminen on varma siitä, että on joutunut pahantahtoisen ilmiannon uhriksi: "Sen täytyi olla ilmianto, mitään muuta järkevää mahdollisuutta ei ole". Tähän on ehkä myötävaikuttanut se seikka, että Tamminen on elvistellyt autollaan julkisuudessa siinä määrin, että sen ulkonäkö ja rekkari ovat Varsinais-Suomessa yleistä tietoa. Tamin ajokieltoa pidennettiin yli kuukaudella, ja tämän katastrofin vuoksi Tamminen mobilisoi koko hupenevan sosiaalisen pääomansa saadakseen erityiskohtelua. Tamminen spämmäsi poliisia – jolla on oikeitakin asioita hoidettavana – luikerrellakseen kohtuuttomasta rangaistuksesta, jonka oli saanut vain siksi, että oli rikkonut sääntöjä. Ilta-Sanomat (ks. myös linkki artikkelin lopussa) kirjoittaa: "Tamminen yritti viime viikon lopulla useasti päästä puhumaan tilanteestaan Turun poliisilaitokselle, mutta sai vastaukseksi vain sähköpostia. Audienssia ei järjestynyt, vaikka vanha maalitykki kävi paikan päällä sellaista pyytämässä."

”Pidän kohtelua käsittämättömänä, suorastaan henkilöön menevänä vi[ttuil]una ja yritystoimintani sabotointina. Olen ajanut vuodesta 1968 noin 100 000 kilometriä vuodessa kolhimatta edes parkkipaikalla yhdenkään mummun jopoa. Katson, että olisin ansainnut audienssin”

~Juhani Tamminen ruikuttaa, kun ei saanut erityiskohtelua poliisilta

Kun poliisi ei suostunut erityisaikuisen vaatimuksiin, otti Tamminen yhteyttä kansanedustajatuttuihinsa junaillakseen asian. Suomen ulkopuolella tällaista kutsuttaisiin rakenteelliseksi korruptioksi:

”Soitin ystävälleni Kanervan Ikelle ja pyysin järkkäämään tapaamisen poliisiasioista vastaavan sisäministerin kanssa. Hän istuu samassa hallituksessa kuin pääministeri Juha Sipilä, joka kertoo olevansa yrittäjän paras ystävä. Tämä kohtelu ei ihan mätsää niihin puheisiin.”

~Juhani Tamminen, avoimesti lehtihaastattelussa, ei vittu mikä spede

Tapaus muistuttaa aikaisempaa välikohtausta, jossa Tamminen palautti kirjastoon aineistoa, joka oli myöhässä. Kun häneltä yritettiin periä myöhästymismaksua, vaati hän saada audienssin opetus- ja kulttuuriministeriltä.

PerheMuokkaa

On.

Johanneksen isä on ollut aikoinaan niin hillitön lutka, että Draamatamilla on tapana kutsua jokaista miesolettamaansa veljekseen - koska saattaa hyvinkin osua oikeaan.

Katso myösMuokkaa

Ulkoiset linkitMuokkaa