Julkkis on terminä säilykepurkkimuotoon siirretty julkisuuden henkilö. Kuten termin lennokkuudesta voi päätellä, on lyhenne syntynyt kuvaamaan sitä tilannetta, jossa julkisuuden henkilön asema on siirtynyt vakavasti otettavasta ei niin vakavasti otettavaan, tai kun julkisuuden henkilöä ihannoi joku, jonka omassa elämässä ei olisi niin paljon elettävää. (Jos joku nyt ei jaksa lukea tiivistelmää pidemmälle, niin selkein ero julkisuuden henkilön sekä julkkiksen välillä on se, että edellinen tavataan useammin housut jalassa kuin ilman housuja, ja toisinpäin.)

Julkisuuden henkilön peruselementitMuokkaa

 
Levy-yhtiön uusin julkkistähti on juuri aloittamassa maailmankiertuettaan.[1]

Ennen vanhaan julkisuuteen tarvittiin kärsivällisyyttä ja aikaa, sillä julkisuuteen pääsemisen ikävänä vaatimuksena oli tulla tunnetuksi maailmassa, jossa tieto saattoi edelleen levitä kirjekyyhkysten tai hevosvetoisten lähettien matkassa. Siksi onkin syytä pitää seuraavia elementtejä julkisuudelle välttämättömänä:

 • Henkilö, joka liikkuu julkisella paikalla
 • Paikka, joka on julkinen
 • Julkinen ajankohta, jolloin joku muukin kuin itse saattaa olla liikkeellä
 • Joku muu olemaan liikkeellä julkisella paikalla
 • O- atomeita (Joillekin tämäkin asia on pakko muistaa sanoa erikseen)
 • Tiedonvälityskeino

Ennen vanhaan oli myös paljon oleellisempaa kuin nykyään saavuttaa jotakin merkittävää, sillä monissa kulttuureissa ja monina aikoina ihmisten asema saattoi olla suoraan verrannollinen tämän mahdollisuuksiin tulla julkisuuden henkilöksi. Alla on esimerkkejä ihmisistä, jotka varmaan olisivat himoinneet julkkiksen asemaa, jos he olisivat edes tienneet koko asiasta voidakseen himoita sitä:

 • Faaraon orja vuonna 2541 ennen Kristusta
 • Julius Caesarin legioonalainen järjestysnumerolla 47
 • Jeesus Nasaretilaisen 13. opetuslapsi. (Kirkkoneuvosto ei kyllä kohdellut häntä reilusti, kun he muutama sata vuotta messiaan jälkeen korjasivat Raamattua Jumalan tahattomien vaikkakin sikäli pienien virheiden jäljiltä.[2])
 • Martti Lutherin teesin ovesta ensimmäisenä lukenut kyläläinen
 • Isaac Newtonin päähän pudonneen omenan serkku[3]
 • Kristoffer Kolumbuksen varalaivan kapteeni
 • Stalinin karkotusuhri vuoronumerolla 5 123 975
 • John F. Kennedyn turvamies (Se katkera paskiainen, joka ei ollut lähelläkään ampumatapausta, ja jonka nimeä kukaan ei muista.)
 • Vaimosi tai aviomiehesi tai kumppanisi, joka siivoaa juuri kotiasi, sinun tuhlatessasi aikaa Hikipediassa!

JulkkisMuokkaa

Se oli vanhaan hyvään aikaan se[4]. Kuten kaikki muuten ilmaston muutoksen takia, myös tiedottamisen kehitys aloitti eksponentiaalisen kasvun kohti uutta vuosituhatta, eikä se tajunnut lopettaa Jeesuksen toiseen tulemiseen kankkusen rääkkäämään ensimmäiseen ensimmäistä vuonna kaksituhatta. Lopullinen alkuräjähdys julkisuuden karkaamiselle käsistä oli vapaa internet. Kun syntyi noidankehä, jossa yhä isommat tiedotustalot tarvitsivat yhä enemmän julkisuuden henkilöitä, mutta näitä henkilöitä ei saatu synnytettyä tarpeen vaatimissa määrin löytämällä maailmalta saavutuksia, menestystä tai toiveita, oli syntymässä tarve luoda uusi uljas ihmistyyppi[5].

Julkisuuden suojakaasu pakeneeMuokkaa

Julkkiksen tuottaminen vaatii, Hikipedian tutkimusten mukaan, noin 10 prosenttia siitä työmäärästä, jonka oikea julkisuuden henkilö tarvitsisi, joten tämä käsite oli jo syntyessään eräällä tavalla menestys. (Jos muistaa pitää mielessä, ettei huonoa julkisuutta kuulemma voi olla olemassa.) Heitä saattaa Hikipedian työryhmän mukaan näin tuottaa samalla vaivalla enemmän kuin oikeita julkisuuden henkilöitä, mutta työryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen tarkasta hyötysuhteesta, rahoituksen loppuessa kesken laskutoimituksen. (Osa heistä saattoi myös olla katselemassa BB:n suihkutilojen suoraa lähetystä.) Tätä suhdanne-eroa kaventaa seuraavat seikat:

 1. Julkkiksen ei ole pakko saavuttaa mitään saavuttamisen arvoista
  1. Riittää, että hän saavuttaa mitä tahansa
   1. Joskus riittää, että päästään kertomaan, miten tätä onneton tunari ei ole saavuttanut jotakin
 2. Julkkis voi tehdä itse itselleen videon sanottavastaan, joten median osuuden voi karsia minimiin
 3. Julkkiksen sanonnan sisällöllä ei ole mitään merkitystä
  1. Välillä on parempi, jos sanottavaa ei edes ole, vaikka puhetta tuleekin
 4. Julkkiksen ei ole pakko jaksaa pitää huolta sosiaalisesta älykkyydestään eikä ulkoasustaan
  1. Jälleen kerran, voi olla parempi jopa tehdä taidetta niiden laiminlyömisestä
   1. Ja lapsien laiminlyömisestä. Mikään ei tuo julkisuutta nopeammin kuin känninen haastattelu vauva sylissään
 5. Julkkis voi toistaa samaa saavutusta, jos sellainen siis on, kymmeniä kertoja, eikä se silti menetä käyttömerkitystään (Samaa ei voi sanoa julkisuuden henkilöstä. Ajatelkaapa vaikka todella oleellista julkisuuden henkilö, kuten esimerkiksi pääministeriä. Ei hän voi ratsastaa viikkoja ja kuukausia samalla tyhjänpäiväisellä iskulauseella, jolla ei edes saavuta mitään.[6])

ÄärimuotojaMuokkaa

 
Tämä julkkis häpeää viime viikon töppäyksiään ja pyyteli niitä haastattelussa kauhkean paljon anteeksi.[7]


Tusina-julkkis

Tämä julkkistyyppi on niin turhanpäiväinen, että niiden valmistusprosentti on julkisuuden henkilöön nähden on jossakin 83 promillen luokassa (minkä lukeman kuka tahansa heistä muuten poliisin mukaan yleensä puhaltaa liikenteessä). Näin heitä, kirjaimellisesti, riittää tusina yhteen oikeaan julkisuuden henkilöön verrattuna.

Turha julkkis

Tämä julkkistyyppi tekee julkisuutensa sillä, että hän kaiken aikaa muistuttaa ihmisiä siitä, miten turha julkkis hän on. Hikipedian tutkimuksien perusteella on olemassa mahdollista, että tällainen julkkistoiminta pystyy laskemaan koko yhteiskunnan älykkyysosamäärän keskiarvoa.

Julkisuuden vaikuttaja

Tämä julkkistyyppi ei enää saavutustensa perusteella kelpaisi julkisuuteen, mutta koska julkkiksen kaipuu sinne on niin suurta, niin tämä kertoo joka paikassa puku päällä olevansa nykyään ”tärkeä osa jonkin kentän poliittista tai mielipiteellistä kerrosta ja oikeuksien puolustaja”. Usein tällainen henkilö on julkkistaustoiltaan kurarapaluokasta maineellaan ponkaissut yksilö.

Julkku

Julkkis, jota pidetään jo niin vastenmielisenä, ettei edes julkkis-termi riitä alentamaan tätä yksilö tarpeeksi syvälle koloon tarantellojen sekä matojen sekaan. Yleensä tällaisella mulkulla julkulla tuppaa olemaan vielä julkkistakin korkeammat katsojaluvut, todistaen näin, ettei tervettä järkeä ole olemassakaan, tai jos sellainen on joskus ollut, niin se hirttäytyi jo Moen kanssa kapakan takahuoneeseen[8].

Luontainen poistumaMuokkaa

Samaan aikaan oikeiden julkisuuden henkilöiden asema elinympäristössä heikkeni heikkenemistään, sillä huumeiden käyttö kaatoi heitä kuin heinää, Karpo tai Hermunen eivät kumpikaan jaksaneet enää haastatella heitä ja heidän mahdollisuutensa tehdä mitään yhteiskunnallisesti merkittävää katosivat ihmisten kaipuuseen saavuttaa ihan mitä tahansa. Tänä päivänä viimeisiä lajinsa edustajia löytää lähinnä sunnuntaiaamuna haastatteluohjelmista, joissa he muistelevat vieläkin vanhempia viihdyttäjäsukupolvia ja lupaavat haastattelijalle olleensa joskus merkittäviä ihmisiä. Muutamia voi löytää myös toreilta ilmoittamasta, että he ovat kyllä valmiita, ”jos vain puolue kaipaa uudelleen heidän panostaan”[9].

Mitä julkkis sitten tekee?Muokkaa

 
Julkkisten tekemä työ on jo saanut ihan kansainvälistäkin tunnustusta.

Usein julkkis ei tee niin mitään, jos tämä on erehtynyt pukeutumaan aamulla ennen ulos lähtemistä, eikä kenelläkään ole kameraa lähellä. Julkkisten onneksi viimeistään kamerapuhelimet ja nykyaikaisten vaatteiden ”eettiset” valmistusmenetelmät pitävät huolen, että tämä tilanne on harvinaisuus.

Julkkis voi esimerkiksi vihata toista julkkista. Koska julkkiksia tulee aina vain lisää, ja kasvu ylittää saatavilla olevien saaliseläinten, eli suu kuolassa nettivideoita tuijottavien ihmisten määrän, on luonnonvalinta armotonta. Koska nykyaikana työpaikan vakaus on mitä on, myös tusinajulkkikset ovat saaneet tottua paljon julkisuuden henkilöitä suurempaan liikkuvuuteen. Julkkis voi tehdä ruokaa. (Jos saman tekee viiden lapsen kotiäiti, tämä saa osan ruuasta naamalleen ja sekä paskaa niskaansa, kirjaimellisesti. Tasan ei käy onnen lahjat[10].)

Julkkis voi osallistua yleisen hyvän keräykseen, jossa tämä voi verhoutua hyväntahtoisuuden kaapuun (vähän samalla tavalla kuin Frodo elokuvassa piiloutuu saman kaavun alle Samin kanssa[11]). Tällöin julkkis voi myös toimia samassa yhteydessä julkisuuden henkilön kanssa, esiintyäkseen tämän manttelinperijänä ja imien vampyyrin tavoin tämän julkisuutta. (Välillä julkkisen motiivit esiitymiseen ovat tosin vain ne, että hän voisi omalta osaltaan auttaa varallisuuden jakamista maihin, joissa hänen yleisömääränsä kasvaa yleisen hyvinvoinnin ja siten internetin saavutettavuuden kanssa samassa suhteessa. Tähänkin on toki olemassa poikkeuksia.)

Julkkiksella saattaa olla kavereita, joilla on rahaa. Silloin on varaa tehdä ihan mitä tahansa ja pitää siitä sitten meteliä. Se onkin kaikkein menestynein loiselämisen muoto koko planeetalla. (Haastatteluun saadut kihomadot totesivat vain, että ”nekään eivät suostuisi tunkeutumaan niin syvälle niin sontaiseen touhuun”.)

Kuitenkin kaikkein parasta mahdollista julkkiksen toimintakenttää on alue, jossa odotettaan idiootin käytöstä. Silloin epäonnistumisen mahdollisuus odotuksien ja toteutuman välillä on lähes olematon, eikä vaadita enää edes minimaalisia taitoja selviytyä elämästä, sillä televisioyhtiö tai nettipalvelin maksaa jonkun vaihtamaan vaipankin julkkiksen puolesta. (Hikipedian varoitus: Kaikki netistä löytyvä vaipanvaihto ei välttämättä ole ilmaista katsella. Asia on sivustokohtainen.)

Miten julkkiksen voi löytää?Muokkaa

 
Tusinajulkkista pyydettiin tuomaan joitain elämänsä varrella tärkeiksi tulleita tavaroita haastatteluohjelmaan.

Helpointa on avata mikä tahansa medialaite ja vain alkaa selata. Yleensä kansainvälisesti merkittävät uutiset on merkitty hakulaitteisiin selkeästi, jotta niitä ei eksy tusinajulkkiksista koostuvien uutiskokonaisuuksien etsimisen aikana lukemaan.

Nykyaikaiselle urbaanille ja hienostuneelle ihmiselle, jolle on oleellista pysyä uusimpien mielipuolisiin uskontoihin hurahtaneiden julkkisten perässä, älypuhelin on loistava valinta, sillä siten sen älykkäitä ominaisuuksia voi käyttää mahdollisimman optimaalisesti täysin älyttömän sisällön selailuun.

Nykyään mikä tahansa paikka, jossa joku tekee ruokaa, on hyvä ajatus.

Mökkiranta ei ole hullumpi vaihtoehto, joskin silloin on vaarassa törmätä yhteen tai pariin julkisuuden henkilöön, joiden yli kolmen sanan mittaisiin lauseisiin nykynuorella ei enää ole tarpeeksi keskittymiskykyä.

Jos heräät ojan pohjasta, on mahdollista, että heräät julkkis käsiraudoitettuna itseesi.

Voit myös ottaa valokuvia ennen ojaan joutumista baarissa. On iso mahdollisuus, että jokin julkkis osuu kuvaan, vähän kuin haamun ilmestyminen peiliin illalla ennen nukkumaanmenoa.

Onko julkkisten asema turvattu?Muokkaa

Lyhyt vastaus: Niin kauan, kuin ihmiset ovat olemassa ja minkäänlaista tiedonvälitystä riittää, on.

Joten lyöttäydy mukaan ensi kerralla kuin vuorossa ovat:

 • Oman jalkansa kirveellä amputoinut maatilanpitäjä Kannakselta
 • Kaksisataa golf-palloa suuhunsa saava koruliikkeen myyjätär
 • Suoraan katkaisuhoidosta saapuva näyttelijä, jonka sukupuoli on eri kuin hahmon, ei muista kummin päin meni
  • Katkaisuhoidon vuoksi varalla odottaa räppäävä eläkeläinen
   • Eläkeläisen luonnollisen poistuman varalta vielä heidänkin varallaan on studioassistentti, joka on katsellut sata kertaa kaikki Pulmusten jaksot ja muistaa ne ulkoa
 • Musiikkivieraana Tiina Vähääntyytyväinen sekä Viemärihillerit

ViitteetMuokkaa

 1. Tiedetään, saman kaltainen kuva on jo Alastomuuden puolella, mutta ei Uncyn puolelta niitä loputtomiin uusiakaan kaiva... Missä oma pääsi on?
 2. ”Ei me ….. voida jättää siitä Jessestä ihmistä. Mikä virka meillä silloin olisi, jos se Jesse ei olisi ollut jumalallinen ja tarttisi meitä tässä välissä?”
 3. Kunpa vain olisin kasvanut yhtä oksaa vasemmalla! Minä olisin saatana kappelin koristeissa eikä se Irma, hiton huomiohaukka”!
 4. Lähde: – Pari hammastaan vanhalle iälle pelastanut huru-ukko töllinsä oven luona istumassa
 5. Lähde: Natsit
 6. O-ou... – Suomen kansa
 7. Artikkelin suttaaja lupaa juhlallisesti, että tämä kaveri ei löydä tietään seuraavaan muutamaan artikkeliin vitsien vanhenemisen pelossa, mutta tämä ei vain oli ihan pakko...
 8. Simpsonit
 9. Keitähän tällaisetkin ihmiset sitten olisivat? (Varoitus: vastaus kertoo enemmän vastaajasta kuin kysyjästä.)
 10. – Äiti, ase otsalla
 11. Tai no, ei se ehkä ihan sama asia ole

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

 • Jos heräsit eilen aamulla ojasta, voit juuri nyt olla itse tulossa julkkikseksi! Tarkista kaikki sosiaalisen median tilisi, heti!