Kaasu on kemian ja koululaishuumorin käsite, jolla tarkoitetaan näissä kahdessa hieman eri asioita. Kemiassa kaasu on ainetta, jonka atomit liikkuvat suurilla nopeuksilla satunnaisiin suuntiin, koululaishuumorissa kaasu on peräsuolesta erittyvää pistävän hajuista ainetta, joka ei ole ulostetta. Yhteistä näille kahdelle on käytännössä vain se, että molemmissa kaasu tunnistetaan aineeksi.

Niin kemia kuin koululaishuumorikin tuntevat useita eri kaasuja, joita luokitellaan esim. värin, hajun tai sulamispisteen mukaan. Koululaishuumori tuntee hajut paska, vitun paska, helvetin paska, mätä ja mätänevä paska. Värejä ovat kaikki ruskean sävyt, esim. punaruskea, poltettu ja polttamaton siena, umbra ja harmaanruskea. Sulamispisteen sijaan koululaishuumorissa käytetään kuitenkin lisämääritteenä leimahtamispistettä, joka tunnetaan myös kemiassa. Leimahtamispisteitä ovat mm. tulitikunlämpöinen, sytkärinlämpöinen, tupakanlämpöinen ja liekinheittimenlämpöinen. Dynamiitinlämpöinen poistettiin käytöstä sen testaamisen johdettua kolmen testaajan kuolemaan ja viiden sivustakatsojen vakavaan loukkaantumiseen vuonna 1999.

Kemiassa värejä voivat olla esim. sininen, läpinäkyvä ja punainen, käytännössä koko sateenkaari ja vielä pari ylimääräistä. Hajuja voidaan kuvailla esim. sanoilla pistävä, kynsilakanpoistoainemainen, viinantuoksuinen ja niin poispäin. Sulamispisteet vaihtelevat useimmiten välillä -273°C-1000°C, mutta tiedetään aine nimeltään plotinium, jonka sulamispisteen voi määrittää vain ilmaisulla "juuri sopiva". Useimmiten kaasulla kuitenkin tarkoitetaan ainetta, jonka atomit ovat nopeassa satunnaisliikkeessä lämpötilassa +20°C, joka tunnetaan paremmin eristettyjä taloja omaavissa länsimaissa huoneenlämpötilan nimellä. Muissa maissa nimitys voi viitata mihin tahansa väliltä -20°C-40°C.

Muutamia kaasujaMuokkaa

Katso myösMuokkaa