Kansallissankari

Peter Mansbridge, yksi Kanadan kansallissankareista

Kansallissankareiksi kutsutaan henkilöitä tai muita hahmoja, joilla on kunnioitettu rooli jonkin valtion tai etnisen ryhmän historiassa, omakuvassa ja itsetunnossa. Kansallissankarit ovat useimmiten valtiomiehiä, sotasankareita, tiedemiehiä, taiteilijoita, keinosiementäjiä tai urheilijoita. Kansallissankarin statuksen voi saavuttaa myös elävä ihminen, joskin parhaimmillaan ne ovat kylminä nautittuna, kuuden jalan syvyydessä ja pari mottia multaa niskassa.

Kansallissankareilla on tapana nousta hurmahenkisesti palvotuiksi kulttiolennoiksi, usein perinteisten uskontojen jumalia ja profeettoja suuremmiksi yli-ihmisiksi ja ylijumaliksi.

Kansallissankarit voivat olla kiisteltyjä hahmoja, mutta heidän julkinen arvostelunsa voi joskus olla jopa vaarallista. 1990-luvulla Telajärvellä lynkattiin Karpo Urpilainen, kirvesmies joka kritisoi Mika Häkkistä paikallislehden yleisönosastolla. Vuonna 1918 päivänsä päätti noin 30 000 Marsalkka Mannerheimin arvostelijaa.

Kommunistivaltioilla on ollut tapana valmistaa kansallissankareita tarkoitushakuisesti. Tällaisia keinotekoisia sankareita olivat muunmuassa Kiinan kommunistisen puolueen puhemies Mao Zedong, Pohjois-Korean työväenpuolueen pääsihteeri Kim Il-sung ja Kekkoslovakian piällysmies Urho Kaleva Kekkonen.

Katso myösMuokkaa