Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Älä yritä olla luova, tee vain tasan kuten tässä.
Gallen-Kallelan luonnos Karjalasta.

Karjala on kuvitteellinen maa-alue, joka saduissa sijaitsee Suomen suuriruhtinaskunnan rajan itäpuolella. Karjalaa ei todellisuudessa ole olemassa, vaan sen keksi tutkija Elias Lönnrot vuonna 1832. Vaikka Karjala on puhdasta fiktiota, silti monet, varsinkin vanhemmat ihmiset, tuntuvat ottavan myytin tosissaan. Karjala-myytin keskeisiä aineksia ovat yksisarviset, typeränkuuloiset jumalat ja loputtomat kasat ruokaa. Karjalaisten heimo on olemassa, mutta se ei kuitenkaan asu Karjalassa vaan Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, joista ensimmäinen on oikeasti Kymeä ja jälkimmäinen on historiallisesti pikemminkin Savoa kuin Karjalaa.

Karjala-myyttiMuokkaa

Karjala-innostus juontaa juurensa 1800-luvun alkupuolelle, jolloin suomalaisten oli ikävä asustella Venäjän vallan alla. Tuota ikävyyttä lievittämään julkaistiin kaunokirjallisia pokkareita, joissa todisteltiin (virheellisesti, totta kai), kuinka erityislaatuinen ja hieno kansa suomalaiset olivat. Myöhempi kirjallisuudentutkimus on sittemmin nimittänyt tuon ajan kirjallisuutta "turhaa toivoa typerille" -kirjallisuudeksi (3T). Kuuluisimpia 3T-teoksia on Lönnrotin kirjoittama Kalevala, jonka kautta Karjala-buumi löi lopullisesti itsensä läpi. Koska kirkko oli jo satoja vuosia opettanut, että kaikki, mikä kirjassa lukee, on totta, niin ei mikään ihme, että köyhät torpparit innostuivat.

Lukuisat Karjalan-etsintäretket kuitenkin päättyivät venäläisten kiväärituleen, kun tyhmät torpparit lähtivät itään kohti Karjalan kermaa virtaavia jokia. Lönnrot on testamentissaan tästä kusetuksesta hieman pahoillaan.

Karjala 1900-luvullaMuokkaa

 
Lupailemalla arjalaisille elintilaa Karjalasta, Saksakin saatiin huijattua mukaan sotaan kuvitteellisesta maa-alueesta.

Vaikka kukaan Karjalaa etsimään lähtenyt ei palannut reissultaan, eikä kukaan sieltä ikinä lähettänyt edes postikorttia, ei Karjala-hölmöily sammunut edes uudelle vuosisadalle tultaessa. Muut Karjala-intoilijat kuten Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius ja Eino Leino pitivät fiktion rattaat pyörimässä julkaisemalla lisää kaikenlaista Karjalaan liittyvää. J.V. Snellmannin kerrotaan todenneen Leinolle, että "ette nyt jaksais olla vedättämättä niitä törppöjä enää enempää", kun kuvitteellisen maapläntin palvonta alkoi saada jo vaarallisia mittasuhteita. Aikalaisten mukaan Leino oli vastannut: "Vitut."

Räikeimmin Karjalan olemattomuus ja vitsin saamat mittasuhteet tulivat esiin fiaskossa nimeltä talvisota, jossa Suomen armeija puolusti maapalaa, jota ei ollut olemassakaan. Mannerheim otti myytistä kaiken irti ja sai pidettyä sotilaat ruodussa lupaamalla, että kaikki saavat maistaa Karjalan marsipaanipuista ja jäätelölähteistä, kunhan nyt vain naapurit saadaan pidettyä rajan (jota vedeltiin itse lähinnä taivaanrannanmaalarin ottein) takana.

Karjala nykyäänMuokkaa

Karjala-buumi on jo hieman laantumassa, mutta edelleen jossakin voi törmätä mummoon, joka väittää kiven kovaan asuneensa Karjalassa. Yleensä hän aloittaa lauseensa "Kaik jäi. Hevostakkaan ee siinä rytäkässä homattuna ohtaa mukkaan kö...". Nämä kannattaa jättää vaille huomiota. Ylipäätään kaikki vastaan tullut 3T-materiaali kannattaa polttaa, mukaan lukien olut. Sisäministeriössä on valmisteltu lakiesitystä, jossa kaikki Karjalaan liittyvä materiaali julistettaisiin pannaan ja sen hallussapito ja levittäminen muuttuisi rangaistavaksi. Esitystä vastustavat lähinnä eläkeläiset Itä-Suomesta.

Radikaaleimmat Karjala-hörhöt koettelevat Suomen ja Venäjän ulkopoliittisia suhteita lähettelemällä itään uhkauskirjeitä, joissa tätä kuvitteellista maapalaa vaaditaan takaisin. Suomen Postissa onneksi tunnetaan pahimpien häirikköjen käsiala, joten selkkaukset voidaan eliminoida heti alkuunsa.

Keskeisiä piirteitäMuokkaa

Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Karjala.

Karjala-myyttiin kuuluu kaikenlaista typerää alkaen kaulattomasta kitarasta.

  • Karjalassa asuu jumalia ja suuria suursuomalaisia, kuten Väinämöinen ja Kekkonen.
  • Karjala on ikivihreistä maista koostuva paratiisi, jonka keskellä on Laatokka-niminen nuoruudenlähde.
  • Karjalaiset ovat iloista porukkaa, jotka pukeutuvat kirkkaisiin kansallispukuihin ja soittavat jotain kitaran näköistä vempelettä sylissään.
  • Paikalliset puhuvat outoa murretta, jossa persoonapronominit kuulostavat kissan miukunalta.

Katso myösMuokkaa

Pohjoismaat
Ahvenanmaa - Grönlanti - Islanti - Kanada - Karjala - Lappi - Norja - Pohjois-Korea - Ruotsi - Suomi - Tanska - Venäjä - Viro - Pohjois-Korea