Keltainen

Jo vain, muistamme ”Keltaisen[1] voi saatanan perseen löystyneen anaalikanavantukikudoksen tekemän taskun mateenmaksaliejukertymä laulamiset ala-asteen kevätjuhlissa ja niiden kertauksissa ja kertauksien kertauksissa ja revansseissa. Kyseessä on siis jo esinuorisoakin turmelevan rivo ("iho tahtoo koskettaa") Aikakone-ysäriyhtyeen seksilaulu. Sävelen on tehnyt Maki Kolehmainen ja hittikappaleen sanoittanut vittuako-sillä-on-väliä-kuka. Maki kertoo biisin syntymisestä:

”Helmikuussa 1996 Maki oli studiossa Aikakoneen toisen albumin kimpussa. Hän kuuli tuttavaltaan, että Helsingissä oli paraikaa kaksi intialaista muusikkoa. Makille tuli mieleen, että yksi biisi voisi kaivata itämaista lisämaustetta. Niinpä hän kävi hakemassa hotellista studioonsa sitarinsoittaja Baluji Shrivastavin ja tablansoittaja Sarvar Sabrin. Kellään ei ollut aavistustakaan, miten soittimia äänitettäisiin, mutta turbaanipäiset intialaiset olivat tyytyväisiä, kunhan Maki vain juoksi alakertaan hakemaan teekupit heidän eteensä. He soittivat osuutensa toisella otolla purkkiin ja Maki tiesi, että biisi olisi siinä.[2]


Kappaleessa tosiaan kuullaan sitaria. Se tukee kappaleen euforista, uneliaan ja valoisen välillä tasapainottelevaa tunnelmaa. "Sateenkaaren alla kuljen / taakse talven portin suljen, / kostealla sammaleella seison. / Aurinkokin alkaa paistaa / sade vaihtaa kaistaa / vaihdan mielen keltaiseen." Sielullinen uudistuminen onkin tarpeen, jotta luonnon tässä edustamasta armosta, muutoksen mahdollisuudesta voisi nauttia: taakse jätettävän ajan huolenaiheet on osattava asettaa syrjään.

Mikä runon puhujaa sitten odottaa? "Kesä antaa kaikille onnen tunteen / jonka voi säilyttää / kun pimenee taas syksyinen iltapäivä / voi kesän muiston lämmittää". Tämä on epäilyttävää ja jotenkin todella häiriintyneen kuuloista. Lyhyttä erittelyä. 1. WTF? Ovatko minun onnentunteeni hukkuneet matkalla? Toimitetaanko takautuvasti? Nyt on luvattu, ja nimen omaan kaikille. 2. Tämä on tässä häiiriintyneintä: että ei voisi muuten iloita syksyllä, siis mitä vitun muistijoogaa tämä paska on? 3. Miten voi? Mikä se metodi on, jos ensin oli mahtavaa ja sitten on tosi vitun kurjaa, niin miten saat sen tuntumaan katkeran kurjuuden vastakohtana?

M. Kolehmainen, joka "on pienestä asti inhonnut tasapäistämistä" kertoo Imagelle, että eräs hänen persoonansa osa on ennakkoluulottomuus.[2] Sen vuoksi hän voi copypastettaa helvetinrenkutukseensa mausteeksi jo The Beatlesin käyttämän etnisen soittimen ja kaikki – ja sen vuoksi hän on se todellinen "rokkipoliisien" asettamien rajojen rikkoja. Rock-esteetikoille Aikakone näyttäytyy halpana kitschinä, koska heille uudenlaiset tulkinnat ovat pelkkiä tyylivirheitä.

”Kertakäyttöhiteiksi haukuttuja biisejä on päätynyt koulukirjoihin ja niitä lauletaan kevätjuhlissa. Hyvät biisit jäävät aina elämään. Huonot kuolevat.”

~Maki Kolehmainen Imagelle[2]

Äärimmäisen keskinkertaisuuden alarappusille liimautunut tyyppi kokee taistelevansa jotain tasapäistämistä vastaan. Hyvä. Joo kyllä se todistaa, että biisi on hyvä, se koululaulu. Joulupukki, joulupukki. Vaikka sen olisi valinnut palikkapäinen ~ 45 v rehtori joka oli ihan retardi, raivokohtauksissaan heitti yhden pojan käsityössä, jota opetti, seinälle, ja vaikka sitä laulajat vihaisivat. Meiltä mitään kysytty.

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa


Maalaa maailmasi naapurin seinä

Ruskea Punainen Oranssi Kulta Keltainen Vihreä


Turkoosi Sininen Purppura Pinkki Musta Harmaa Hopea Valkoinen

Tuntematon väri