Kolmioleipä

Onko tässä sittenkään kolmea kulmaa? Ja kuka puraisi leipääni?

Oletko ikinä miettinyt miksi kolmioleipä on kolmion muotoinen? Miksi sen pitää olla kolmio? Ja millainen on kolmioleivän tulevaisuus? Onko kolmioleivän kulmien summa 180 astetta? Onko tämä leipä ihmiskunnan lopun alku josta Raamatussa puhutaan?

Kolmioleivän historiaMuokkaa

Kaikkihan tietävät herkullisen kolmioleivän, mutta silti se herättää meissä ihmetystä. Kolmioleipä syntyi samana päivänä kun Jeesus tapettiin, kun hän ehtoollisella mursi leivän eli jakoi neliöleivän kahtia ja sai kolmioita. Sattumaako? Ei toki, sillä Jeesus itsehän sanoi, että "syökää leivän kautta ruumiini ja juokaa vereni viinin kautta" tai jotain sellaista. Joten heti kun Jeesus kuoli, tuli pyhä kolmioleipä hänen tilalleen. Aikojen saatossa kolmioleipä unohdettiin ja se palasi vasta 1900-luvun alussa, jolloin siitä tuli kristinuskoisten (ja miksei muidenkin) luvatussa maassa (tällä ollaan tarkoittavinaan USA:ta) hyvin suosittu lounas. Nykyään kolmioleipää syödään kaikkialla maailmassa. Darth Maol söi jokaisena elämänsä päivänä aamiaiseksi paahdettuja kolmioleipiä.

Kolmioleivän pyhät muodotMuokkaa

Kolmioleivän väliin on pistetty vuosisatojen ajan ties minkälaista oliota ja rehua. Mutta mikä on kolmioleivän ylivertasin esiintymismuoto? Onko se tonnikala- vai juustopekonikolmioleipä? Vai olisiko anjoviskolmioleipä mitään? Minulla ei ole vastauksia näihin kysymyksiin, sillä jokaisen pitää ne itse selvittää ja löytää.

Arkhimedeen laillinen kolmioleipäMuokkaa

 
Arkhimedeen ohella myös Pythagoras omisti aikaansa suorakulmaisen kolmion kehitystyöhön. Hän ei kuitenkaan päässyt tutkimuksissaan yhtä lausetta pidemmälle, ja päätyi lopulta kieltämään papujen käytön kolmioleipien täytteenä.

Syrakusan kaupunginleipuri tahtoi kunnioittaa maineikasta kansalaista Arkhimedesta tämän suurenmoisen saavutuksen, suorakulmaisen kolmion keksimisen vuoksi. Mikä olisikaan ollut johdonmukaisempaa kaupungin johdon mukaisesti kuin valmistaa kuuluisan matemaatikon kunniaksi suorakulmainen kolmioleipä? Nerokasta. Leivän syöminen kuuluu etiketin mukaan aloittaa hypotenuusan puolelta, ainakin hypoteettisesti. Kateettien puolelta aloitettuna katteet jäivät pienemmiksi.

Leivästä piti tehdä alunperin kolmiulotteinen, mutta onneksi huomattiin ajoissa, että tilavuuslaskentaan erikoistunut kaupunginmatemamaatikko saattaisi nauttia enemmän leipien tilavuuden keskariarvoilla leikkimisestä kuin itse syömisestä puhumattakaan jatkuvasta kolmioleipien tilavuuden mittaamisesta upottamalla niitä milloin kenenkin juoma-astiaan.

TerveysnäkökohdatMuokkaa

Niinkuin kaikissa muissakin elin- ja kuolintarvikkeissa myös kolmioleivässä on käytettävä asianmukaista symbolia, joka varoittaa kyseisen leipomotuotteen kuluttajaa leivän vaikutuksista ja niihin liittyvistä riskeistä mm. liikenteeseen lähdettäessä.

Jos syöt useamman kolmioleivän saatat joutuessasi poliisin leipähaaviin puhaltaa viranomaisen leipäkoriin kolmioleivän murusia. Niiden määrä ratkaisee oletko vaarassa joutua syytteeseen kolmioleivän vaikutuksen alaisena ajamisesta. Hankalimmassa tapauksessa jäljellä olevat autostasi löydetyt leivät takavarikoidaan ja poliisi käyttää ne omiin tarkoituksiinsa. Erityisen hanakasti poliisi ratsaa kolmioleipiä nauttineita autoilijoita kun omat donitsit ovat käyneet vähiin kesken partioinnin tai takaa-ajon.

Kolmioleivän haittavaikutuksia vastaan on tarjolla monia konsteja, kuten vanha kunnon leipäressu johon kolmioleivät muusataan paremmin lusikalla nautittavaan muotoon. Kun leipäressua lämmitetään sen sisältämä kolmioholi haihtuu ilmaan, ja kuka tahansa ressukkakin voi syödä sitä turvallisesti.

Pythagoraan derivaattaMuokkaa

Kuultuaan Arkhimedeen saavutuksista alkoi myös Pythagoras kehitellä omia ratkaisumallejaan kolmioleivänmittaustornissaan. Hänen ansiotaan onkin neliönmuotoisten leipälaatikoiden asentaminen kolmioleivän jokaiselta sivulta ulos vedettäväksi. Tätä merkittävää paniologista uudistusta seurasi nopea leipomojen laajentuminen koko sen ajan maailmassa. Etäisimmät leipomot on arkhimedeologisissa kaiveluissa paikannettu aina Havaijille asti, missä vaikuttaa edelleen muutama leipomo.

Maailman silloin korkeimmassa rakennuksessa, Persianlahden rannalle dubatussa kaikkien kolmioleivämittaustornien äidissä Baabelin tornissa, josta Aleksis Kivi sai aiheen kuuluisaan saapasnahkatorniinsa teoksessa Seitsemisen Veljekset, Pythagoras teki myös havainnon Atlantiksen mantereen asukkaiden ikiaikaisesta saavutuksesta, ja sattumalta tuli näin ratkaisseeksi myös tämän myyttisen mantereen katoamisen syyn. Pythagoraan kauas näkevä putki osoittautui sittemmin tieteen historiassa mullistavaksi keksinnöksi 1500-luvun tuoksinassa klerikaalisia käsityksiä oiottaessa tieteen tahtoen.

Nykyään tämä Pythagoraan dokumentoima Bermudan kolmioleiväksi kutsuttu alue voidaan havaita satelliittikuvissa, tosin vain sään ollessa suotuisa.

Pyhä kolmionaisuusMuokkaa

Eksegeetikkojen keskuudessa on vallannut alaa käsitys, että alkuperäisessä tekstissä leivän syömiseen liittyvän opetuksen sanamuoto olisi ollut: ihminen ei elä yksin kolmioleivästä. Myös ruokkimisihmeen taustalla arvellaan olleen myytti kolmioleivästä eikä kolmesta leivästä ja kalasta.

Kolmioleipä kansainvälisessä kilpailussaMuokkaa

Ennen hampurilaisen keksimistä kolmioleipä sai kilpailijoita kebap- tyyppisistä piirakoista joiden syömisestä tosin aiheutui selkäpiihin rakkoja. Koska Archimedeen laillinen suorakulmainen kolmioleipä oli laillistettu matemaattisen tarkasti yksinoikeudella näläntunteiden tukahduttamiseen, oli kolmioleipien lisenssivalmistukseen mukaan päässeillä yrityksillä makoisat voitot aina mainittuun hampurilaisvillitykseen saakka. Rooman valtakunnan hajottua huomattin, että Barbariassakin oli rappiollisia elementtejä, mihin roomalaiset luulivat olleensa yksinoikeutettuja. Tukevien saksien syömisestä nykyisen Hampurin seudulla muodostui pian valtava kansanhuvi. Hampurilaiskulttuuri oli syntynyt ja kolmioleivän voittokulku katkennut.

Vähän myöhemmin huomattiin napolilainen roskaruoka, jonka epäkolmiomainen muoto oli tähän asti herättänyt ylenkatsetta ja inhoa. Tämä uusi muoto osoittautui kuitenkin hyvin vanhaksi. Itse Archimedes oli syyllistynyt kyseisen ympyräleivän piilovalmistukseen, vaikka se olikin ankarasti kielletty sen äärettömän suuren kulmien lukumäärän vuoksi. Kolmioleivän kulmien pelkistetty kulmafrekvenssi oli saanut Antiikin Maailmanneuvoston paniiniosaston hyväksynnän ja kaikki muut muodot oli kielletty muodon vuoksi. Siksi Archimedeen lausahdus:"älä sotke ympyröitäni" onkin ymmärrettävä hänen kiinnijäämisensä yhteydessä lipsauttamakseen tahattomaksi tunnustukseksi. Oikea muoto olisi ollut:"älä sotke pizzojani".

Nykymaailmassa kolmioleipä on lähes toipunut menneistä takaiskuista ja sen syömisestä on tullut ennen kaikkea autoilevan kansanosan huvi: kuka ajaa parhaan kierroksen kolmioleivän vaikutuksen alaisuudessa kiinni jäämättä.

Kolmioleivän tuho?Muokkaa

Olen kuullut huhun uudesta leivästä. Sen ylivertainen muoto ylittää kolmioleivän kulmat ja se sopii suuhun paremmin. Tämä uusi leipä on geometrisesti ylivertainen ja huomattavasti käytännöllisempi kuin kolmioleipä. Tämä uusi leipä on PYÖREÄ LEIPÄ. Kukaan ei tiedä mistä tämä leipä on tullut ja miksi, mutta se rohmuaa kolmioleivältä sen kannattajia.

Paradoksi kolmioleivässäMuokkaa

Oletko ikinä miettynyt mistä kulmasta aloitat kolmioleivän? Se tuo sinulle pirullisen hankalan tehtävän. Kaikki kulmat näyttävät niin herkullisilta, että mietit koko päivän sitä, mistä aloita kolmioleivän. Loppujen lopuksi sinä joko kuolet nälkään tai tulet hulluksi tämän asian kanssa.