Koop Arponen

Koop "Jaap de Hoop" Juho Peukalo-Alexander Arponen (s. 20. huhtikuuta 1984) on Suomen Idols-kilpailun neljäs ja jos hyvin käy, viimeinen voittaja. Englannista paluumuuttanut Koop toi kisaan raikkaan modernin tuulahduksen maailmalta laulamalla finaaleissa muun muassa Tapio Rautavaaraa ja Elvistä. Sitä ennen hän raivasi tiensä alkukarsinnoista jatkoon lähinnä tuurilla. Koelauluissa pelastukseksi koitui tuomari Patric Sarinin lainaama kitara. Patric rakasti tietysti oman soittimensa ääntä, joten Koopin laululla ei ollut mitään väliä, kunhan ei laulanut liian kovaa. Ensimmäisessä semifinaalissa Nina Tapio kehui Koopin munaa ja meisseliä, mutta kateelliset tuomarikollegat eivät millään löytäneet kisan säännöistä sopivaa hylkäyspykälää. Kun vielä huonolla suomella mongerrettu Eppu Normaali -kappale herätti yleisön toiveet huikeista myötähäpeäelämyksistä jatkossakin, tuomari Jone Nikulan eksoottiseksi unelmavävyksi nimittämä kisaaja livahti kepeästi oopperatalon finaalikonsertteihin.

Arposen rynnistys kohti Idolsin voittoa käynnistyi toden teolla ensimmäisessä finaalissa, jossa hänen kuulolaitteensa... siis korvamonitorinsa ei toiminut. Kaikissa maailman sävellajeissa seilannut laulu kuulosti suorastaan täydelliseltä keskivertomusikaalisten suomalaisten korvissa, erityisesti niiden, joiden kuulolaitteet eivät myöskään toimineet. Kuulolaitekommellus nosti Koopin idoliksi niille, joille "Kulkurin iltatähti" on päivän parasta poppia, ja kisa oli käytännössä sillä selvä - olivathan mummokännyköiden saldorajat toki joustavammat kuin pinkkien pikkupuhelinten. Levy-yhtiössä poltettiin Idols-voittaja Pete Parkkosen valmiita levynkansia ja kieriskeltiin niiden tuhkassa, ja tuotantoyhtiössä päätettiin välittömästi lakkauttaa koko typerä kisa. Tuotannon "tauosta" ilmoitettiin tosin vasta monta kuukautta myöhemmin.

Idolsin jälkeenMuokkaa

Koop kaivoi mummojen iloksi pöytälaatikostaan papasta - tosin kuolleesta - kertovan kappaleen, sutaisi tekstit muutamaan ostosävellykseen ja käväisi laulamassa koko roskan levylle. Hoidettuaan moiset pikkudetaljit pikaisesti alta pois, Koop sai keskittyä oleelliseen: parin kaljan juomiseen (kerrallaan) helsinkiläisessä irkkupubissa ja halkojen hakkaamiseen Pihlajaveden mummolassa. Pihlajaveden mummolaan mennessä tai mummolasta tullessa hän ehtii toki käväistä silloin tällöin laulelemassakin, ja ennakko-odotuksista poiketen kuuntelijat ovat tulleet paikalle pääosin ilman kuulolaitteita ja rollaattoreita - myös silloin, kun Koop esiintyi ihan Pihlajaveden mummolan vieressä. Televisiossakin Koop on esiintynyt, muun muassa esittelemässä Pihlajaveden mummolaa. Pihlajaveden mummolassa Koop lepäilee, ja piiloutuu medialta, jota kiinnostaisi Koopin muut naisasiat, muttei niinkään Pihlajaveden mummolan mummu.

Koopin levy ei kiinnosta juuri ketään, mutta sen salaliitolla suojellut myyntilukemat kiinnostavat kaikkia. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat myyntilukemat verrattuna Pete Parkkosen levyn myyntilukemiin. Kääntääkseen huomion pois hätäisesti kyhätyistä kappaleista, Idols-kilpailijat keksivät lyödä vetoa siitä, kumman levy myy enemmän. Koop on ostanut Pihlajaveden mummolaan pari hyllyllistä omaa levyään, jotta säästyisi ostamasta Petelle vedonlyönnin panoksena olevaa oluttuopillista. Pete on tietysti varastoinut vastaavan määrän omaa levyään Pihlaja.. eikun Pihtiputaalle, mutta huomattavasti halvemmalla, ALE-laareista. Musiikkibisnestutkinnon omaava Koop älyää sentään pitää edes levyn hinnan korkeatasoisena. Vedonlyönnin tilanne on vielä ratkeamatta, mutta poikien nahistellessa Idols-isosisko Anna Puu-Stjärvi on myynyt levyjä rekkakuormallisen enemmän kuin molemmat yhteensä. Herrasmies-Koop noudattaa siis myös kohteliasta Idols-voittajaperinnettä olla menestymättä paremmin kuin toiseksi sijoittunut Katri. Eikun Anna. Eikun... jaa, se olikin taas Anna.