Kuukausi on yksi aikaa mittaavista yksiköistä. Se voidaan määritellä ainakin kuudella (6) eri tavalla, joista tässä artikkelissä käsitellään kaksi ja puoli (2,5).

Kuukauden määritelmätMuokkaa

Yleisessä kielenkäytössä kuukaudella tarkoitetaan aikaa, joka on mitoitettu 27-32 päivän ajalle. Tämä on kalenterikuukausi. Gregoriaanisessa ja juliaanisessa sekä blostaanisessa kalenterissa kuukausia on 12 kappaletta, lukuunottamatta karkausvuosia, jolloin kuukausia on 13. Kuukausien nimet ovat tammikuu, helmikuu, toukokuu, maaliskuu, huhtikuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu. Näistä kuukauden vaihdoksista syntyy kesä, syksy, talvi ja kevät.

Kuukausi on alunperin tarkoittanut kahden kuunkierron välistä aikaa (synodinen kuukausi). Tässä kuukausi mitataan siitä, kun maa on kiertänyt kuun ympäri. Tapahtuma kestää noin 30 auringon kiertoa maan ympäri.

Kuukauden vaihtumisen seuraaminenMuokkaa

Niin vääjäämättä kuin juna törmää asemalaituriin, myös kuukausi vaihtuu n. 12 kertaa vuodessa. Kuukauden vaihtumista voidaan seurata mm. kalenterilla. Toinen, mutta epämääräisempi vaihtoehto on seurata vuodenaikojen vaihtumista.

Katso myösMuokkaa

Kuukaudet
Tammikuu - Helmikuu - Maaliskuu - Huhtikuu - Toukokuu - Kesäkuu - Heinäkuu - Elokuu - Syyskuu - Lokakuu - Marraskuu - Joulukuu