Lakritsi (femin. lakritsa) on musta makeinen, joka on erityisen suosittu Pohjoismaissa, Alankomaissa ja Britteinsaarilla. Englantilaisilla on oma versionsa, mielikuvituksellisesti nimetty "englanninlakritsi".

HistoriaMuokkaa

 
Lähikuva ensimmäisestä tehtaassa tuotetusta lakritsimassasta. Mustavalkokuva.

Lakritsin keksivät suomalaiset talonpojat 1900-luvun alussa. Sen syntymä oli sattumanvarainen ja eriskummallinen prosessi. Kaikki alkoi siitä kun erään tuntemattoman potunviljelijän upouusi kumisaapas suli nuotion läheisyydessä. Koska agraarin älykkyysosamäärä sattui olemaan pienempi kuin kyseisen saappaan kokonumero, päätti hän syödä tuloksena syntynyttä mustaa tahmeaa ainetta. Huomattuaan seoksen suhteellisen herkullisuuden, hän lisäsi sekaan suosikkimausteitaan, kuten tupakkaa, tervaa, suota, kuokkaa ja Jussia. Tuotteen suosio räjähti nopeasti käsiin ja pian sitä löytyi kaupoista ympäri Pohjoismaita.

Sillä välin Englannissa opportunistinen liikemies näki tämän ilmiön, päätti luoda siitä oman versionsa ja markkinoida sen omana tuotemerkkinään. Kumisaappaan sijaan hän käytti versionsa perustana mustekalaa. Mausteina kokeiltiin teetä, currya, pekonia ja sadevettä. Jostain päin Englantia voit vielä löytää lakritsia maustettuna näillä aineilla, mutta suurimmalta osalta englanninlakritsi on siirtynyt käyttämään samoja lisukkeita kuin suomalainen versionsa.

Nokian alkuvuosien menestys oli paljolti riippuvainen lakritsista, sillä alunperin sen valmistukseen käytettiin nimenomaan Nokian kumisaappaita.

TuotekehitysMuokkaa

Lakritsin suosio on pysynyt vuosien saatossa tasaisena aiemmin mainituilla alueilla, mutta juurikin sen alueellisuuden ja suppean haluttavuuden takia siihen sovellettiin ns. "Coca-Cola doktriinia" ja reseptiin lisättiin erilaisia riippuvuutta aiheuttavia aineita, kuten kokaiinia ja kofeiinia. Sen jälkeen käyttäjäkunnan käytöksessä on havaittu kasvavaa innokkuutta tuotetta kohtaan ja luonnollisistekin tämä on nostanut myyntilukuja.

Muutama sadisti Savosta jalosti myöhemmin lakritsista vieläkin kieroutuneempaa valmistetta nimeltä "salmiakki". Moni pahaa-aavistamaton ulkomaalainen ja turisti on joutunut vatsahuuhteluun erehdyttyään maistamaan tätä puhtaasta katkeruudesta syntynyttä "herkkua".

TerveyshaitatMuokkaa

Lakritsin tiedetään aiheuttavan ainakin syöpää, juopaa ja muita vähintäänkin yhtä vakavia sairauksia. Lisäksi se nostaa veren- ja erityisesti ilmanpainetta suurissa annoksissa. Osa valmistajista mainostaa pitkässä muodossa tarjottua lakritsia metrilakuna vaikka se ei todellisuudessa ole metrin pituinen, mikä on johtanut komplekseihin Aspergerin syndroomasta kärsivillä henkilöillä. Siellä täällä voit myös löytää lakritsia apteekeista sen laksatiivisten vaikutusten takia.