Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

”Se syö ruispalaa....”

~pikkupoika tv:stä

”Mmmmm.... Leipää....”

~Homer Simpson

”Joskus pierukin on kuin kaasumaista leipää”

~Tuntematon Ajattelija

Leipä, tai bröödis, pulla tahi Vaasan Ruispalat, kuten sitä joskus kutsutaan, on suun kautta nautittava, syötäväksi kelpaava ravintovalmiste. Leivän ns. "syöminen" on suosittu ajanvietettä ympäri maailman, joskin leivän historian alkuaikoinan leivän nauttiminen oli huomattavasti vaikeampaa kuin kykyään.

Leivän historiaMuokkaa

Alussa oli vati, vettä ja jauhoja, jotka olivat kaikki Leipojan edessä. Leipojan käskystä Vesi ja jauhot menivät kippoon, ja jauhot ja vesi yhtyivät. Tuloksena oli Taikina, ja Leipoja katsoi, että näin oli hyvä. Mutta taikina tuli omahyväiseksi, sakeutui, ja rupesi kasvamaan. Leipoja katsoi, että tämä ei ollut hyvä, ja lähetti Taikinan Uunin syvyyksiin. Siellä Taikina kärsi, kunnes lopulta kovettui ja kiinteytyi kokonaan. Silloin Leipoja katsoi, että Taikina oli sovittanut syntinsä, ja nosti Taikinan pois helvetin syvyyksistä, ja katso, Pyhä Leipä oli syntynyt.

~Vanha Testamentti - Leivän kirja

Kuten edellä olevasta kirjoituksesta näkyy, leivän valmistustapa tunnettiin jo vanhan testamentin kirjoittamisen aikoihin. Menetelmät eivät kuitenkaan olleet vielä kovin kehittyneitä, ja senaikaiset "leivät" olivat oikeastaan pelkkiä limppuja. Myöskin vanhojen leipien syöminen oli huomattavasti vaikeampaa, koska kokonaista leipää oli hyvin vaikeaa saada mahtumaan suuhun. Tämä herättikin aikanaan paljon keskustelua Leivän todellisesta luonteesta, sillä vaikka leipä oli sekä helposti säilyvää ja hyvää ravintoa, se oli myös antiikin kuolinsyylistan kärjessä aiheuttamiensa tukehtumisien johdosta.

Valmiiksi viipaloitu leipäMuokkaa

Koko leivän historian ehdoton käännekohta tapahtui vuonna 1879, kun eräs pikkupoika valitti isälleen siitä, ettei hän pystynyt millään laittamaan koko leipää suuhunsa. Silloin isällä kuvainnollisesti sanoen välähti, ja hän lähti saman tien kahden kadun päässä asuvan leipuri Hiivan luokse. Leipuri, joka hänkin oli uusille ideoille altis mies, suostui sponsoroimaan kokeeseen tarvittavan leivän. Koe suoritettiin, ja tulokset olivat hämmästyttäviä. Leipää ei pystynyt ainoastaan leikkaamaan palasiin, vaan sen pystyi myös syömään helpommin! Tästä lähti liikkeelle "Uuden Leivän" voittokulku.

NykyaikaMuokkaa

Nykyään leivän [[päällä pidetään #1 juustoa

  1. 2 kurkkua ja
  2. 3 rasvaa.

LeivänpäällisetMuokkaa

Ei kestänyt kauaa, ennen kun seuraava suuri innovaatio teki tuloaan viipaloidun leivän keksimisen innoittamana. Ryhmä nimeltä "Leivänpäällystäjät", radikaali salaseura, joka päällysti leivänpalasia kaikilla mahdollisilla tavoilla, suoritti kokeitaan tavalliseen tapaansa, kun eräs alemman tason tapetoija pyysi päästä itsensä Suuren Päällystäjän puheille. Audienssi järjestyi, ja tapetoija selitti päällystäneensä leipää hillolla tavalliseen tapaan, kun hän yhtäkkiä tunsi palavaa halua kaukata leipää. Niin hän oli tehnyt, ja havainnut hämmästyksekseen leivän ja hillon sopivan täydellisesti yhteen. Eipä pikku tapetoijamme silloin arvannut, että hänen keksintönsä tulisi vielä leventämään amerikkalaislapsien persusta kymmenellä sentillä per kakara.

Leivän käyttötarkoituksetMuokkaa

 
Joku paheellinen veijari on napannut palasen "kiellettyä voileipää"

"Syöminen" on ehdottomasti suosituin leivänkäyttötapa heti linnuille syöttämisen ja leipäkoriin yön yli jättämisen jälkeen. Syöminen tapahtuu laittamalla leipää suuhun ja pureskelemalla reippaasti. Pahoittelen, jos äskeinen virke pahoitti jonkun elitistin mieltä; tämä sivu on suunniteltu myös Wikipedian käyttäjille. Pahoittelen myös, jos äskeinen virke pahoitti Wikipedian käyttäjien mieltä; ikävä kyllä älykkyysosamäärää ei voi juurikaan muuttaa.

Katso myösMuokkaa