Libertaarit

(Ohjattu sivulta Libertarismi)
Ostetuimmat -ismit
TOP-10
 1. Kapitalismi
 2. Terrorismi
 3. Turismi
 4. Postmodernismi
 5. Kimilsungismi
 6. Imperialismi
 7. Kommunismi
 8. Ismismi
 9. Ateismi
 10. Piratismi
tahdon lisää

”[L]oputon aarreaitta – – ei pelkästään suurin koskaan kirjoitettu romaani, [vaan] eräs kaikkein suurimmista koskaan kirjoitetuista kirjoista, fiktiota tai ei.”

~Murray Rothbard, libertarismin oppi-isiä, Ayn Randin Atlas Shruggedista

”Libertarismi on oikein viehättävä pieni uskomus, kunhan sen kannattaja vain ei ole rikas eikä vaikutusvaltainen.”

~NPOV

Libertarismi on aate Lähde?, jota harjoittaa ainakin Yhdysvaltain kaikkein suurin[1] puolue. Amerikassa libertarismin kannatus on suurinta myös poliitikkaan itse osallistumattomien filosofien ja kulttuurikriitikoiden keskuudessa. Libertaarit, silloin kun eivät yrittää sumuttaa olevansa synonyymi liberaaleille, erottautuvat liberalismin koko traditiosta t-kirjaimella sen vuoksi, että jenkkikolikkoissa lukee sana liberty. Näppärä muistisääntö todistaa libertaarien tunnustamasta pragmatismista.

Aate

Libertarismin periaatteita:

 • Ihmisellä on loukkaamaton liikkuma- ja maastamuuttovapaus niillä neliömetreillä, jotka eivät vielä ole yksityisomistuksessa.
 • Valtiolla ei ole mitään asiaa elämääsi[2]. Jos vielä kerrankin yhytämme sinut sen seurasta, ei kunnian kukko laula.

Libertaristin profiili

Julkiselta profiililtaan libertaristit ovat ikuisia ylioppilaita. Stockmannilta haalittua setämäistä asukokonaisuutta kannetaan ylitsevuotavan itsevarmasti. Tyypillisiä asukokonaisuuteen kuuluvia osia ovat miehillä vaaleansininen leveäkauluksinen paita ja pönköttävä kravattisolmu; rohkeimmat saattavat pukaista päälle vielä laitosmaisen sinisen neuleen. Hiukset ovat klassisella jakauksella, jonka liberaaleimmat saattavat sipaista oikealle. Facebookissa libertaristin profiilisivulla on kuva hänestä pukeutuneena tähän asustukseen (tai sitten ylioppilaskuva, kunhan silloin vain on jo ymmärtänyt virnuilla kyllin psykoottisesti). Sosiaalisessa mediassa libertaristit ovat usein aktiivisia mielipidevaikuttajia, kuten kunnon idiootin kuuluu.

Libertaristi on kuitenkin mahdollista tunnistaa pelkästä virneestä. Virne on hämmästyttävän rikkumaton siihen nähden, että valtio käyttää heidän rahallisia pussejaan hyväkseen mennen, tullen ja palatessa, liki seksuaaliseen häirintään rinnastettavalla tavalla. Tarkemmin tutkaillessa virneestä voikin havaita hyvin minimaalisen traagisen särön, joka haluaa viestiä: "Verottaja vei kaiken. Ei jäänyt varaa Armaniin, vaan täytyi tyytyä Bossiin."

Kuuluisia libertaareja

 
Libertardi. Käyttistä.

Suomalaisia libertaareja

Libertarismi Wikipediassa

”Sentence deleted due to extreme bias”

~Lockean One[5]

Englanninkielisen Wikipedian käyttäjillä on merkillisiä libertaareja obsessioita. Libertarianism-artikkelin keskustelusivuarkistot ovat pitkät kuin nälkävuosi. Vertaillaanpa tilanteesta vuonna 2014:

Nopeasti katsottuna tosin Adolf Hitleristä, Yhdysvalloista, toisesta maailmansodasta ja kristinuskosta oli keskusteltu enemmän. Oletamme keskustelun määrän korreloivan artikkelin muokattuuksien kanssa, mutta emme lähteneet tarkistamaan – Libertarianism-artikkeliin oli tehty (5 000 kerrallaan katsoen) yli 10 000, max. 15 000 muokkausta.

»Still haven't read all the changes above, but noticed someone stuck me in there and misrepresented my view as ONLY supporting small government community options when I support both anarchist and small government ones. And there isn't even a reference, like to my web site http://secession.net or the several articles at Carol Moore that might accurately make that point.»
(Thanks :-) CarolMooreDC (talk))

Katso myös

Aiheesta muualla

 • Zen ja ponnistelemattomuuden peittää liberalismisivuston olevan antisosiaalisten libertaarien hallussa taito:

Viitteet

 1. tai ainakin kaikkein vapain
 2. , jonka omistajuuden huoltajasi muuten saavat Rothbardin mielestä vaihtaa rahaan tai muuhun omaisuuteen niin kauan kuin olet alaikäinen.
 3. [1]
 4. http://jouniflemming.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159210-eroaisitko-hyvinvointivaltiosta (Archive.is)
 5. [2]