Lintukoto

Saatoit etsiä tietoa samannimisestä nettisivusta. Et löydä etsimääsi täältä.


Oldgayflag.jpg Tälle sivulle EI SAA lisätä enää yhtään homouteen liittyvää materiaalia,
jotta Hikipedian palvelimet eivät kaatuisi jatkuvan liikenneruuhkan takia.
Lapset, älkää lukeko tätä kotona. Menkää kaverin luo.
Suomen Bird Life RY:n hyväksymä lintukoto

Lintukoto on keinotekoinen, tyypillisesti lautarakenteinen, pesimäsuoja linnuille. Se sijaitsee suomalaisen kansanperinteen mukaan kaukana etelässä ja lounaassa, kiekonmuotoisen maailman reunalla. Monet laittavat kotoja pihapiiriin, saadakseen linnut pesimään lähettyvillä. Koto suojaa pesää ja poikasia sateelta, tuulelta ja pedoilta.

Kotoja on kymmeniä eri kokoja ja malleja. Lintukodossa kaikki on pientä, johtuen ehkä taivaankannen reunan läheisyydestä ja ahtaasta tilasta, ja niiden lentoaukon halkaisija saa olla enintään 28 mm. Muuttolinnut muuttavat talveksi lintukotoon linnunrataa seuraten, ja ihmissielukin saattaa ehkä vaeltaa sinne kuoltuaan. Lintukoto saattaa sijaita myös taivaankannen reunojen ulkopuolella, jolloin sinne pääsee kulkemaan taivaankannen reunan ali, ikään kuin teltan helman alta.

Lintukodossa asuu pienikokoisia ihmisentapaisia olentoja, lintukotolaisia eli taivaanääreläisiä eli ääreläisiä. Siihen voi asettua myös västäräkki. Muita kodossa asuvia eliöitä ovat mm. ampiaiset ja kimalaiset. Mehiläisyhdyskunta voi joskus karata ja asettua pöllönkotoon. Näitä pistiäisiä sietää varoa kotoon kurkistaessa! Joskus myös metsämyyrä tai joku hiiri voi pesiä kotoon. Vastaaviin olentoihin uskoivat jo antiikin (eteläeurooppalaiset) kansat, mutta ne tunnetaan myös joidenkin arktisten kansojen mytologiasta.

Joidenkin mukaan lintukotolaisia asuu myös Lapissa.

Lintukoto pisteessä G

Aiheeseen liittyenMuokkaa


  Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli pidättäytyy kaikista kannanotoista.
Osoita tietokykysi ja lisää artikkeliin havaintoja todellisuuden todellisesta luonteesta.