Lipeäkala

Lipeäkala on erittäin emäksisissä vesissä elävä nahaton, vähäruotoinen, hyytelömäinen kalalaji. Se kykenee menestymään vain vesissä, jonka pH-arvo on yli 10. Sen pääasiallinen ravinto on koivun tuhka, ja sitä itseään käytetään myös ihmisravintona, varsinkin joulun aikaan.

Lipeäkala nousee kutemaan joulukuun alussa muovipusseihin, jolloin sitä on helppoa pyydystää. Lipeäkala valmistetaan joko sellaisenaan tai virutettuna.

Keitetty lipeäakala kuuluu joulun kyseenalaisiin herkkuihin yhdessä lanttulaatikon, porkkanalaatikon, rosollin ja sienisalaatin kanssa. Se tarjoillaan yleensä valkokastikkeessa runsaan pippurin kanssa keitettyjen perunoiden kera.

Ne uskalikot, jotka ovat varoituksista huolimatta maistaneet lipeäkalaa ja jääneet siitä henkiin kertomaan, kuvailevat makua miedoksi, kananmunan valkuaista muistuttavaksi. Kalalaji ei ole kosher, mutta soveltuu vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Lipeäkalalla on todettu myös olevan psykedeelisiä vaikutuksia. Empiirisessä tutkimuksessa epätoivoiset norjalaiset söivät 2055 tonnia lipeäkalaa vuonna 2001. Kyseiset norjalaiset kärsivät ekstentiaalisesta kriisistä. Alkuperäisen tutkimuksen tarkoitus oli selvästikkin paeta tämänhetkistä Norjassa vallitsevaa totalitarismia.

Kalalajit
Hyvät: Ruutana - Karppi - Toutain - Ahven - Made - Kalapuikko - Kampela - Kuha - Kultakala - Lohi - Valas - Silakka
Epäilyttävät: Lipeäkala - Sampi - Muikku - Monni - Lahna - Suutari - Säyne - Törö - Mutu - Sorva - Rasvakala - Hauki
Pahat: Salakka - Turpa - Vimpa - Siika - Särki - Pasuri - Piraija - Kivisimppu - Vastarannan kiiski - Hai - Härkäsimppu
Luontaiset viholliset: Ihminen - Teollisuus - Kalastajat - Kapitalismi - Mafia - Venäjä


Bee.svg Tämä eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laajentamalla kantaa saat sen ehkä selviytymään.