Kuvan suurikokoinen loiseliö loisii kasvin juuristossa.

Loiset ovat toisissa eliöissä näiden luvatta roikkuvia olentoja, jotka silkalla olemassaolollaan kuluttavat isäntäeliönsä resursseja antamatta mitään takaisin isännälleen. Nämä ryöstetyt resurssit voivat olla mm. verta, aikaa tai rahaa. Loiset useimmiten viipyvät kiinni uhrissaan pitkiä aikoja tai palaavat toistuvasti hyötymään samoista uhreista. Hyvin monenlaiset eliöt voivat olla loisia, mukaan lukien sienet, kasvit, eläimet, ihmiset ja organisaatiot.

Esimerkkejä loisistaMuokkaa

 • Punkit - Isännästään verta imeviä loisia, jotka myös levittävät tauteja mukanaan.
  • Torjunta: Poista punkki punkkipihdeillä, mutta varo, etteivät punkin suuosat jää kiinni ihoon.
 • Käki - Pesäloinen, joka munii toisten lintujen pesiin ja jättää omat munansa niiden hoidettaviksi, kuluttaen näin viattomien lintuvanhempien aikaa ja vaivaa oman poikasensa huoltamiseen. Tuhma lintu!
  • Torjunta: Käen munien poistaminen isäntälintujen pesistä.
 • Lapsi - Eräs yleisimmistä ja salakavalimmista ihmisessä loisivista loiseläinlajeista. Tämä loinen leviää sukupuoliyhteydessä ja alkaa sitten loisia naisen ruumiissa sisäisesti. Kehityttyään naisen ruumiin voimavaroja varastamalla noin yhdeksän kuukauden ajan, loinen poistuu loisimastaan naisesta ja alkaa loisia nyt sekä naista että miestä ulkoisesti, kuluttaen suuria määriä esimerkiksi aikaa ja rahaa. Tämä loisimisvaihe kestää useimmiten reippaasti yli kymmenen vuoden pituisen ajanjakson, ellei loista poisteta sitä ennen. Loisen poistaminen muodostuu kuitenkin usein hankalaksi, sillä loinen kehittää pakonomaisen tunnesuhteen isäntäeliöihinsä, jolloin sen poistoyrityksen aiheuttavat voimakkaita negatiivisia reaktioita isännissä. Jakautuu alatyyppeihin, kuten esimerkiksi pelättyyn ADHD-lapseen.
 • Pummi - Sosiologien tuntema yhteiskuntaloinen, joka loisii kokonaisissa valtioissa kuluttaen niiden rahaa ja palveluita. Pummit, samalla tavalla kuin lapset, muodostavat suojamekanismeja, jotka vaikeuttavat huomattavasti niiden poistoa, ellei kyseessä oleva valtio ole diktatuuri, jollaisten on huomattu tehokkaasti ehkäisevän pummien tarttumisen ja helpottavan niiden poistoa merkittävästi.
 • Kirkko - Hyvin monipuolisilla tavoilla isänniltään riistävä loislaji, joka on kehittänyt suuren määrän erilaisia taktiikoita uhrien houkuttelemiseen ja poistamisyritysten estämiseen. Voi loisia yksittäisissä ihmisissä, ryhmissä ja kokonaisissa valtioissa, mikä tekee tästä loisesta erittäin ikävän ja todennäköisesti pitkäikäisen vieraan mikäli se pääsee pesiytymään.
  • Torjunta: Yksilötasolla Eroakirkosta.fi on toimiva menettelytapa. Ryhmätasolla torjunta muodostuu huomattavasti kinkkisemmäksi, mutta propagandan on havaittu olevan kelpo ratkaisu. Valtiotasolla torjunta on jo äärimmäisen vaikeaa, ja muodostuu sitä vaikeammaksi mitä pitempään kirkko on onnistunut loisiman valtiossa. Kommunismi on yksi mahdollisista tavoista torjua kirkkoa valtiollisella tasolla, mutta sillä on lukuisia ei-toivottuja sivuvaikutuksia.