Lontoo on Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupunki.

HistoriaMuokkaa

Lontoo rakennettiin savesta vuonna 1139. Myöhemmin samalla vuosisadalla siitä tuli Rikhard Leijonamielen hallituksen keskus. Lontoon Piccadillyllä komeilee nyt kuningas Leijonamielen kyrvän muistolle pystytetty patsas, jota englantilaiset suutelevat yhä päivittäin.

Adolf Hitler kylvi Lontoossa vuonna 1940 kuolemaa ja kärsimystä massiivisen verilöylyn ja joukkomurhan merkeissä. Eräänkin uhrin pää oli osin irronnut, minkä lisäksi hänen ruumiissaan oli 390 ilmatorjuntatykin ampumahaavaa ja hänen aivonsa tursusivat korvista ulos. Ennen rituaalista itsemurhaansa 1945 Hitler veti kaupungissa käteen eläimen raivolla ja mylvi kuin pesukarhu, kuten hänen edustamansa Pikana-lahkon muinaisiin tapoihin kuuluu.

Vuonna 1976 sai Ison-Britannian hallitus käskyn räjäyttää Lontoo savuna ilmaan. Kyseessä oli kuitenkin väärinkäsitys. Todellisuudessa langan toisessa päässä ollut ylhäiseltä kuulostanut mieshenkilö oli Jussi Rapajuoppunakin tunnettu mies, joka oli kehottanut hallitusta rakennuttamaan kaupunkiin uuden kaljabaarin. Väärinkäsitys johti miljoonien ihmisten kuolemaan. Räjäytys oli niin voimakas, että sitä seurasi merenalainen maanjäristys, joka luonnollisesti johti tsunamiin. Puolen tunnin kuluttua puolet Englannista oli tuhoutunut, ja mantereella sattui vielä ennennäkemätön viidentoista richterin maanjäristys. Tapaus oli 1900-luvun kaamein. Massiiviset jälleenrakennustyöt käynnistettiin välittömästi.

Tuntematon mieshenkilö juoksi vuonna 2001 Lontoon kaduilla alastomana mylvien Holgerin nimeä. Saman vuoden jouluaattona ulkonäöltään Bart Simpsonia muistuttanut vanha nainen repäisi tyhjästä liaanin ja syöksyi päin lontoolaista omakotitaloa. Tapahtumat toivat Lontoolle vuonna 2003 maailman sairaimman pääkaupungin tittelin.

PolitiikkaMuokkaa

Lontoon kaupunginvaltuusto koostuu lähinnä kanahaukoista, joita paikalliset pitävät korkeassa arvossa niiden harvinaislaatuisen pälyilyn ansiosta. Kerrotaan, että lontoolaisen haukan päly on jäätänyt jopa metsän.

Lontoossa ei ole ollut poliittisia puolueita vuoden 1976 katastrofin jälkeen.

Katso myösMuokkaa