Lucky Luke

Lucky Luken kuva n. vuodelta 1870.

Lucky Luke (s. 31. heinäkuuta 1829 – k. 17. maaliskuuta 1897, oik. Maurice de Bévère), oli yhdysvaltalainen lainsuojaton ja koko villin lännen pelätyin rikollinen ikinä. Hän ryösti lukuisia pankkeja junia, väärensi rahaa, tappoi viattomia siviilejä ja sheriffejä sekä tuhosi monia saluunoita ja kaupunkeja. Lisäksi häntä on epäily muun muassa fysiikan lakien rikkomisesta.

Lucky Luke oli kuuluisin taidostaan kyetä ampumaan varjoaan nopeammin, ja hän saikin murhasyytteen ammuttuaan oman varjonsa kuoliaaksi. Hän toimi inspiraation lähteenä monille muille rikollisille kuten Osama bin Ladenille, Idi Aminille, Buffalo Billille sekä George W. Bushille.

ElämäMuokkaa

Maurice de Bévèren epäillään olleen belgialaista alkuperää. Nuori Bévère muutti Texasiin 1850-luvulla, jossa hän ryhtyi karjapaimeneksi, joka harrasti maalaustaidetta. Ilmeisesti Joss Jamonin tultua joukkoineen ryöstämään hänet Bévère päätti kostaa kunniansa ja ruveta rikolliseksi. Hän otti salanimekseen Luke.

Vuonna 1861 Luke tapasi vastavalitun Yhdysvaltain presidentin Abraham Lincolnin. Luke päätti pitää hauskaa ja ampui erästä paikallista N'Ubuntua perseeseen ja antoi aseensa Lincolnille. Lincoln joutui syytteeseen rasismista ja alkoi Yhdysvaltain sisällissota.

Luke oli itse liian vanha omasta mielestään osallistumaan sisällissotaan ja asui Siperiassa koko sen ajan. Sodan loputtua hän palasi takaisin Amerikkaan ja jatkoi tihutöitään muun muassa pankkiryöstöin.

Vuonna 1865 Luke sai ajatuksen. Hän löi vetoa Pat Pokerin kanssa noin 10 000 dollaria, että uskaltaisi ampua Lincolnin. Hän teki sen Aben oltua teatterissa, ja Luken vieressä istunut John Wilkes Booth joutui syylliseksi. Booth kirosi ja kutsui Lukea Lucky Looseriksi, josta myöhemmin tuli kutsumanimi Lucky Luke.

Lucky Luke jatkoi sarjaansa. Hän ampui kuuluisia sheriffejä, kuten Billy the Kidin (1881), Jesse Jamesin (1882) ja Daltonin veljekset (1891).

Lukesta luvattiin parhaimmillaan 10 miljoonan dollarin palkkio. Häntä ei kuitenkaan näytetty saavan koskaan kiinni.

KuolemaMuokkaa

Lucky Luke oli piilopaikassaan ja palkannut itselleen lisää apulaisia. Hänen olisi näet itse kuulunut vetäytyä eläkkeelle tuon vuoden jälkeen. Hän oli lähdössä näyttämään seuraajilleen, miten varastetaan. Kun hän saapui paikalliseen Death Man's Towniin, oli koko kaupunki vastassa häntä aseiden kanssa. Lukea ja hänen joukkojaan ammuttiin vaikka kuinka paljon, ja he kuolivat Lukea lukuun ottamatta. Häneen suorastaan satoi luoteja, mutta hän seisoi täysin tolpillaan. Luke näytti kuolemattomalta, ennen kuin nuori 10-vuotias Roope Ankka tuli hänen eteensä ja haastoi kaksintaisteluun. Luke ei ehtinyt vetää pyssyään pois kotelostaan, koska luoti oli kiinnittänyt sen häneen itseensä. Roope ampui Lukea suoraan kiveksille, joka kaatui maahan, kitui ja sinnitteli hetken, ennen kuin kuoli. Roope sai palkaksi hänelle luvatut 10 miljoonaa ja aloitti liiketoimensa.

LegendaMuokkaa

Lucky Luken legenda elää vieläkin. Hän on eräs kaikkien aikojen kuuluisimmista lännen sankareista, jonka tarinoista on kirjoitettu lukemattomia määriä tarinoita ja yhteensä 73 kolme kirjaa, joita yhä useammat lapset lukevat. Lukea onkin syytetty nuorison turmelemisesta.

TriviaaMuokkaa

  • Lucky Luke ratsasti aina hevosella nimeltä Jolly Jumper. Joskus Jumper myös ratsasti Lukella. Hevosesta tehtiin myöhemmin makkaraa rangaistukseksi fysiikan lakien rikkomisesta sekä rikollisen avustamisesta.
  • Lukella oli tapana odottaa vihollista esim. oven takana. Kun tämä ilmestyi, Luke käski vihollistaan nostamaan kädet. Hän jutteli tämän kanssa hetken ajan aivan muista aiheista ja ampui sitten tämän.
  • Väitetään että Luken lapsenlapsenlapsenlapsenlapsi olisi ampunut maailman kuuluisimman Luke-kirjailijan Rene Goscinnyn. Todisteita ei ole kuitenkaan vielä löytynyt, koska Luke ei ollut kuulemma edes naimisissa eikä hänellä ollut lapsia.
  • Luken hiukset olivat todellisuudessa tumman siniset, eivätkä mustat niin kuin valokuvista näkyy.
  • Luke poltti ensimmäisenä maailmassa hasista.
  • Lukella oli käytössä revolveri johon mahtui seitsemän luotia.
  • Luke on ainoa sovinisti, joka on kunnioittanut naisia.
  • Luke osasi puhua intiaania.
  • Luke on ampunut Yhdysvaltain presidenteistä myös James Garfieldin.
  • Lucky Luke-sarjakuvissa hahmot käyttävät suitsinaan ompelulankaa