Mein Kampf

Hitlerin kirjankuvituksena käyttämä maalaus Pastoraalinen maisema keskiaikaisesta kaupungista muutamaa minuuttia ennen kuin Luftwaffe pommittaa sen päreiksi toi esiin hänen herkkää taiteilijasieluaan.

Mein Kampf (Minun campini) on saksalaisen Führerin Adolf Hitlerin vuonna 1924 julkaisema omaelämäkerrallinen romaani. Hitler kirjoitti teoksensa lusiessaan Landsbergin vankilassa Baijerissa. Hän oli saanut kevyehkön tuomion sen jälkeen, kun hänen vaatehuoneessaan ollut kannabisviljelmä oli paljastunut.

Hitlerin kirja valmistui haamukirjoittajan avulla, sillä hän itse jäsensi ajatuksiaan kaikkein parhaiten huutamalla ja äyskimällä. Eri lähteiden mukaan kirjan kirjoitti joko Hitlerin natsikaveri Rudolf Hess tai myöhemmin Euroopan etsityimpänä miehenä tunnettu Muumipappa.

Kirja sai valmistuttuaan ristiriitaisen vastaanoton. Etenkin Winston Churchillin kerrotaan ymmärtäneen teoksen sanoman täysin väärin – hän piti sitä kevyenä parodiana sodanjälkeisestä Saksasta. Hitler itse muisteli "repineensä saneluvaiheessa itsensä auki ja koonneensa palaset vanhaan jogurttipurkkiin", kun hän halusi kuvata kirjansa tuskaisen henkilökohtaista luonnetta.

Teemat

Kirja kertoo A. Hibbler -nimisen nuoren miehen vaiheista ennen ensimmäistä maailmansotaa ja heti sen jälkeen. Se on kasvukertomus epävarman ja hintelän nuorukaisen miehistymispyrkimyksistä ja oman paikkansa etsimisestä. Lukijoita hellyttää varsinkin 15-vuotias Hibbler, joka äitinsä maskaralla koettaa mustata nenänsä alla harvoina pinnisteleviä haituvia.

Sodassa Hibbler pääsee elementtiinsä. Parikymppinen mies on onnistunut kasvattamaan jo tuuheat viikset, mikä on selkeä metafora myös protagonistin henkisestä kypsymisestä. Viiksisymboliikka toimiikin koko teoksen ajan eräänlaisena kokoavana teemana: karvoituksen muoto kuvaa tavallaan Hibblerin asennoitumista ympäröivään todellisuuteen ja Saksaa ravisteleviin yhteiskunnallisiin mullistuksiin.

Hibbler haluaa myös maailman johtajaksi ja haaveilee ali-ihmisten tuhoamisesta.

Kritiikki

Ohessa otteita Mein Kampfin saamasta positiivisesta kritiikistä (Anna-lehti):

Mein Kampf -kirjassa on liki 600 sivua, mutta silti jokaisen kääntäminen vihlaisee sydämestä: taas ollaan vähän lähempänä loppua.
Aikaisemmissa romaaneissaan Hitler on liikkunut lähinnä omassa ajassaan. Nyt kirjailija johdattaa lukijan vuosisadan alun Müncheniin. Hän astuu kursailematta sisään niin ahtaisiin hellahuoneisiin kuin paremman väen salonkeihin. Ja tulee yhtä luontevasti juttuun niin idealistisen sivistyneistösosialistin Ivar Grandellin kanssa...
Hitler on kertonut tekevänsä yhä kirjoitusurakan päättymisen jälkeistä surutyötä, sillä rakkaaksi käyneistä hahmoista on vaikea luopua. Haikeus tarttuu myös lukijaan. Hitlerin maailmassa viihtyisi pitempäänkin.
KENELLE: Historiaa ja autenttista ja rikasta ajankuvaa arvostaville. Ihmiskohtaloista ja ihmisluonteen mutkikkuudesta viehättyville.

Kansainliitto itse asiassa piti kirjasta. Liitto piti Adolf Hitlerin kuntoiluohjelmaa vain hyvänä asiana, sillä se oli joutunut toteamaan sotataitokilpailujen muuttuvan tylsäksi ilman saksalaisten agressiivista pelityyliä. Kansainliitto oli aivan oikeassa ennakoidessaan Hitlerin harjoitusohjelman olevan täydellinen onnistuminen; saihan se aikaan parhaan sotataitokilpailun sitten vuoden 1914.

Katso myös


  Tämähän on pelkkä brosyyri! Ei tällaista voi myydä kirjakaupassa. Lisää sivuja tarinaan säästääksesi mestariteoksen roskakorilta.