Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!
Siinä se kivi nyt liihottaa.

Meteori on todella tylsä juttu. Ihan tosi. Se on vain maan ilmakehään eksynyt kiven pala. Mikä tylsintä, tuo kivi palaa heti ilmakehään osuttuaan poroksi. Joko mielenkiintosi lopahti? Ei kyllä mikään ihme. Huh, miten tylsä aihe.

Miten meteoroidista tulee meteori?Muokkaa

Eipä olisi tuota otsikkoakaan paljon tuon tylsemmin voinut asetella. Avaruudessa leijuvaa kiveä kutsutaan meteoroidiksi. Kun meteoroidi osuu maan ilmakehään ja syttyy palamaan, syntyy meteori. Eipä olisi tuotakaan juuri vähemmän kiinnostavasti voitu selittää. Jos meteoroidi on riittävän iso, voi meteori selvitä loppuun palamatta maahan asti. Silloin meteori muuttuu meteoriitiksi. Se meteorivaihe on siinä kaikkein turhin ja tylsin. Meteori vain hurahtaa ilmakehän ja maankamaran välisen matkan samalla palaen yhä pienemmäksi ja maahan osuessaan se onkin jo meteoriitti. Meteoriittikin onnistuu pahimmillaan vain uurtamaan maahan jonkin onnettoman kolon. Pahemmassa tapauksessa ilmakehään osuukin meteoroidin sijasta asteroidi. Sitten se onkin menoa.

TähdenlentoMuokkaa

Tähdenlento on meteoria yleisemmin käytetty ilmaus. Kummatkin tarkoittavat samaa, eli ovat synonyymeja. Jottemme vallan antautuisi suomen kielen ihmeellisiin koukeroihin, on tämä tylsä artikkeli heti saatettava takaisin tympeään posmotukseen meteoreista eli tähdenlennoista. Ilmaus "tähdenlento" on jonkin verran harhaanviepä, sillä meteori ei suinkaan ole lentävä tähti, vaan – kuten aiemmasta artikkelista on jo käynyt selväksi – tylsä ilmakehässä palava kivi. Niinkuin nyt ilmauksen harhaanviepyys ketään jaksaisi kiinnostaa. Lentävä tähti olisikin jo paljon mielenkiintoisempi juttu.

Miten meteorit voivatkin olla niin tylsiä?Muokkaa

Meteori on kyllä varmasti maailmankaikkeuden tylsin asia. Aiheen tylsyyttä on yritetty vähentää esimerkiksi uskomuksella: "aina kun näkee tähdenlennon, saa toivoa". Tokihan sitä saa toivoa vaikka mitä, mutta eivät ne toiveet koskaan toteudu. Jokainen kunnollinen kristitty ihminen tietää, että vain Jumalaa rukoilemalla toiveet toteutuvat. Älkäämme siis palvoko meteoreja myöskään epäjumalina, sillä ne häviävät siinäkin kaikille muille epäjumalille. Mikä tahansa epäjumalakin on meteoreja mielenkiintoisempi ja parempi.

Vai tarkoititko...?Muokkaa

Olipa tylsä artikkeli.