Naziopoly.jpg

Monopoli on tilanne, jossa leikkirahoja käsittelemässä on vain yksi henkilö. Monopolissa tavoitteena on mahdollisimman järkevillä investoinneilla aiheuttaa vastustajalleen konkurssi, eli saada tämän rahat ja muu omaisuus loppumaan. Järkeviä investointeja on samanväristen tonttien ostaminen ja talojen rakentaminen, näiden purkaminen (hähää!) ja korvaaminen hotellilla. Useimmiten voittoa maksimoidessaan monopoliyritys hyödyntää markkinavoimaansa ja rajoittaa tuotantoa markkinahinnan nostamiseksi, ostaa asemia ja nostaa veden ja sähkön hinnan taivaisiin. Henkilö, joka ei enää pysty maksamaan muiden hotellien kiskurihintoja, voi myydä tai kiinnittää pikkuhiljaa kaiken omaisuutensa (ja näin pitkittää kärsimystään, vaikka voittaja tiedettäisiin).

Monopbrd.png

Monopolitilanteessa selviämiseen kuuluu olennaisena osana ilmiöt nimeltä "Sattuma" ja "Yhteismaa", jotka myös vaikuttavat tapahtumiin monella tavalla. Esim. aivan "sattumalta" joudut korjaamaan kiinteistöjäsi, joita sinulla ei "sattumalta" ole kuin tuhat.

Monopoli määritellään useimmiten markkinoiden kautta: esimerkiksi tietyn maan markkinoilla jollakin myyjällä on monopoli, jos myyjä on maan ainoa myyjä, tai kyläkaupalla voi olla kylän kaupan monopoli, mutta ei koko kunnan kaupan monopolia. Toisaalta jollakin yrityksellä saattaa olla monopoli tietyn hyödykkeen tuottamisessa, mutta jos tarjolla on läheisiä substituutteja, yrityksellä ei ole välttämättä monopolivoimaa.

Laittoman monopolin harrastamisesta kiinnijäänyt joutuu vankilaan, suoraan vankilaan, kulkematta lähtöruudun kautta.

Katso myösMuokkaa

  Tätä artikkelia on työstänyt lössi kirjoittajia, mutta silti se on tynkä.
Tule, näe ja voita artikkeli laajemmaksi.