Tyypillistä MotoGP:tä
Funny.jpg VAARA! Sisältää tylsyyttä!
Tämän artikkelin huumoriarvot ovat vitsin "Miksi kana meni tien yli? Koska ei päässyt sen ali"-tasolla. Estä artikkelin tuho ja tee siitä luovasti hauska.

MotoGP on liiga, jossa on tarkoitus ajaa ulos kovan moottoripyorän kanssa. Nykyinen maailmanmestari on italialainen Valentino Rossi.

HistoriaMuokkaa

Historian ensimmäinen MotoGP-kausi järjestettiin vuonna 1782. Mestaruuden vei pikku-britannialainen Leslie Graham. Kisoja ajettiin tuolloin vain kolme, joista Graham voitti yhden. Muissa kilpailussa kaikki diskattiin.

Jo 1600-luvulla oli tarkoitus järjestää ensimmäinen MotoGP-kausi, mutta Kymmenes Euroopansota keskeytti hankkeen. Lopulta kun se päättyi 1721, suunnittelu aloitettiin. Vuosina 1722-1732 kerättiin mahdollisia osallistujia, mutta kukaan ei osallistunut. Odotettiin seuraavat kymmenen vuotta, mutta taaskaan ei ilmoittautunut ketään. Lopulta järjestäjät kyllästyivät, ja järjestivät nopeasti kisat toistensa pihoille. Graham oli tuolloin sarjan alulle panijan, Graham Grahamin poika. Ulkopuolisia katsojia kertyi vain yksi. Hän ei pitänyt itse kisoista, mutta tykkäsi nähdä kun jotkut kolaroivat vahingossa, ajoivat ulos ja kuolivat.

Näin saatiin lisää katsojia ja kilpailuja lajille. Seuraavana vuonna tuli yksi kilpailu lisää: Suomessa järjestetty Tuhansien viinojen ja järvien Grand Prix. Ensimmäisellä "varsinaisella kaudella" mestari oli Freddie Frith, joka voitti kaikki neljä kilpailua (Frith lopetti uransa tuon kauden jälkeen siitä syystä, koska oli jo saavuttanut lajissa kaiken, vaikka tuona vuonna hän oli elämänsä ainoat kerrat prätkän kyydissä).

Tästä sarja lähti kehittymään ja tässä sitten ollaan.

SäännötMuokkaa

MotoGP:ssä prätkät saa olla 500cc, 350cc, 250cc, 125cc, 80cc tai 50cc isoja. Autoa saa tuunata ja virittää sellaiseksi kuin haluaa. Se joka ensimmäisenä maaliin kisassa voittaa.

Tyypillisessä 500cc pyörässä on yhdeksän kuljettajan paikkaa ja mukavat seurustelutilat sekä turvallisuuden lisäämiseksi ydinohjuksia. Yleensä sitä tuunataan karvanopilla ja wunderbaumeilla, harvemmin kuitenkin häpykarvoilla, joskin niitäkin on käytetty kausilla 1933-1945.

Katso myösMuokkaa