Muna vai kana?

Filosofo.jpg
Perimmäisten kysymysten
äärellä

”Kumpi oli ensin, muna vai kana?”

~Ihminen

”Minä.”

~Kana

”Mitä? Minä.”

~Muna

”Itse asiassa se olin minä.”

~1980-luku

”Muna! Sä sanoit muna!! Hahahaa!”

~Kolmasluokkalainen

”En tiedä... Ehkä tulikin Lehmä!!!”

~Joku maanmatonen joka ei tarvitse sivua edes koulun hyvien ruokien listassa tai kanalassa.

”Erityisesti pidän kananmunan valkuaisista, joita kuluu noin 15 yhdessä päivässä.”

~Matti Nykänen

”Alussa oli jokin kanan kaltainen olio, joka sai epäsikiölapsen, jota me muuten kutsumme kanaksi, joka lopulta sai munan josta syntyi kana, joka sai munan josta syntyi kana...j.n.e. ”

~Hullu

”Evoluutiobiologisessa tarkastelussa on havaittavissa, että luonnossa koirailla on tapana paritella itseään nuorempien naarasyksilöiden kanssa. Tästä voidaan päätellä, että kukon on täytynyt olla ennen kanaa ja siis munaa. Tätä vain pyritään hämmentämään tarkastelemalla vain jälkeläisiä ja naaraspuolisia yksilöitä, joiden turvallisuudesta vastaamista ei kuitenkaan lasketa kotityöksi.”

~Promaskulisti

”Minullakin on juttu munasta ja kanasta. Mutta se ei ole lasten korville sopivaa. Siinä alussa on joko muna, josta tulee kana tai kana jolta tulee muna. Lopussa on kana, joka saa munaa.”

~Keskiverto hikipedisti

Legenda Munasta ja Kanasta ja siitä, kuinka ihmiset sitten osaavatkin kysyä typeriä kysymyksiä

Kauan sitten, kauemmin kuin ihmismieli kykenee muistamaan, oli muna (tai vaihtoehtoisesti kana, asiaa ei ole selvitetty vieläkään täysin). Munasta (tai kanasta) tuli kana (tai muna). Se on selvää, että ennen munaa ja kanaa oli muutamia ihmisen kaltaisia olentoja, jotka voisivat olla selvillä asioiden oikeasta järjestyksestä. Kyseisiä henkilöitä säilytetään nykyään Tampereen Mediamuseo Rupriikkissa. Heiltä on jo moneen otteeseen yritetty tiedustella asian todellista laitaa, mutta he ovat vain möllöttäneet hiljaa ja tuijottaneet kattoa vaivaantuneen oloisina.

Uskomukset

Asiasta on vuosituhansien pähkäilyn aikana kehittynyt monen moisia uskomuksia, joista osa liittyy jollain tapaa vuoden 1985 Hollannin tulppaaninheittokisoihin ja siellä pähkäiltyyn kohtalokkaaseen kysymykseen, tietysti. Alunperin itävaltalainen mies, Hilmar Nebukadnessar Hanger joka sattui olemaan Hollannin tulppaaninheittokisojen naistenjoukkueen valmentaja päästi suustaan pitkän hiljaiselon jälkeen nämä tuhoa, sekasortoa ja kaaosta aiheuttavat sanat: "Kumpikohan oli ensin, munako vaiko kanako?". Heittokisat keskeytettiin siihen paikkaan ja alettiin koko konkkaronkalla pohtia asiaa. Syntyi kiivas väittely, joka johtin tiukkoihin erimielisyyksiin ja lopulta avoimeen tappeluun ja käsikähmään. Ei ole selvää saatiinko asiaan mitään järkevää lopputulosta tai jäikö Hanger henkiin, mutta yksi asia on selvää; ainakaan Hollannin naistenjoukkue ei voittanut tulppaaninheittokisoja, heidän harjoitusolosuhteensa viime kesänä olivat olleet kerrassaan surkeat.

Kiistat jatkuvat

Joka kerta kun tästä arasta ja salaperäisestä asiasta yritettiin puhua järkevästi syntyi vain itkua ja hampaiden kiristystä. Taisteluita käytiin ympäri Euroopan, Aasian, Afrikan ja amerikoiden. Australia ja napamantereet ovat toistaiseksi välttyneet kanoilta, munilta ja ihmiskunnan typeristä kysymyksistä johtuneilta taisteluilta. Monet mahdit, mahtimiehet ja viisaat tietäjät ovat aikojen saatossa yrittäneet tutkia asiaa, mutta ovat lopulta joutuneet vain pitkälle masennuslomalle täydellisen loppuunpalamisen ja turhautumisen tunteen johdosta. Asian selvittämistä jatketaan sinnikkäästi.

Tieteelliset houreet

Tiede, tuo ihmiskuntaa väkipakolla eteenpäin ajava salaliitto, on pyrkinyt ratkaisemaan ongelman vertaillen kanaa muihin eläimiin. Kuitenkin lintuihin vertaamalla saadaan vain sama kysymys eri linnulla, ja ongelmia kasaantuu lisää. Niinpä tiedemiehet ottivat lähtökohdaksi erään matelijan, joka syntymä tiedetään: Xenomorph. Aluksi oli trilobiitti, joka muuttui Facehuggeriksi, josta tuli Xenomorph, joka muni munia, joista tuli lisää Facehuggereita, joista tuli lisää Xenomorpheja. Näin ollen vastaukseksi saadaan: aluksi oli trilobiitti. Kun ylpeä tutkijaryhmä esitti tämän kaavaan ja vertasi sitä kanaan, heidät pidätettiin, piestiin vartiokopissa ja he joutuivat putkaan murhayrityksestä syytettyinä. Tästä voimme päätellä, ettei tätä vastausta kelpuutettu.

Katso myös