Hyönteismyrkky, eli myrkky joka on tehty hyönteisistä.

Myrkky on aine, jota on liikaa.

Kun jonkin aineen konsentraatio elimistössä nousee liialliseksi, aineenvaihdunta alkaa häiriintyä ja elimistö ottaa tilin (tai pahimmassa tapauksessa tiltin) tavalla tai toisella. Yleensä myrkky aiheuttaa pieninä annoksina oireita ja isoina kuoleman. Mistä tahansa aineesta saa myrkyn sopivalla annostelulla.

Aineen myrkyllisyyttä mitataan LD-50 -arvolla, mikä tarkoittaa sitä annostusta painokiloa kohti, joka tappaa puolet rotista. Yleensä rotat kuolevat vähemmästä annostuksesta kuin ihmiset, mutta myös ihmisiä voi surmata myrkyllä. Oikeastaan kaikki elävät olennot kuolevat myrkkyyn, kun tarpeeksi vain annostellaan - tasalämpöiset helpommin kuin vaihtolämpöiset, eli käärmettä ei kannata myrkyttää vaan vain panna kylmäksi, vaikkapa hiilihapposammuttimella.

Monilla myrkyillä on myös mukavia, tajuntaa laajentavia tai hyvän olon aikaansaavia ominaisuuksia ennenkuin ne tappavat. Varsinkin sienet ovat tunnettuja tästä vaikutuksesta.

Myrkky on myös yleinen politiikanteon väline, jonka käyttöä varsinkin Niccolò Machiavelli suosittaa. Myrkky on paljon siistimpi tapa hankkiutua poliittisista vastustajista eroon kuin giljotiini. Varsinkin Venäjällä on pitkä perinne myrkyn käytöstä politiikanteon välineenä, ja se on sitä siellä yhä.

Tunnettuja myrkkyjäMuokkaa


  Tämä lääketieteestä kertova artikkeli kärsii kroonisesta lyhytkasvuisuudesta.
Jaa tohtorin maagisesta nappipurkista nannaa kasvuhormonitasojen normalisoimiseksi.